Švietimo mainų paramos fondo Komunikacijos skyriaus vadovė Jurgita Jacovskienė sako, kad Ukrainoje pristatant galimybes studijuoti Lietuvoje tikimasi pritraukti gabius studentus. Švietimo ir mokslo ministerija ukrainiečių magistratūros studijoms ateinančiais mokslo metais Lietuvoje yra numačiusi skirti 40 stipendijų.

„Jau antri metai šioje programoje yra skiriama labai didelė kvota Ukrainai. Anksčiau jų būdavo mažiau ir savaime atsisijodavo dideliame konkurse patys geriausi, bet kai šaliai tenka ne 5, o 40 vietų, reikia pasistengti, kad būtų didesnis konkursas, kad atvyktų gabiausi, ir motyvacinis laiškas įvestas kaip atrankos priemonė, kad atvyktų tikrai tie, kurie labai tikslingai nori mokytis. Tai yra visiškai apmokamos studijos: jei gauna ir studijų kainos nuolaidą, ir stipendiją“, – BNS pasakojo J.Jacovskienė.

Pagal šią programą iš viso numatyta 70 valstybinių stipendijų, į jas taip pat gali pretenduoti studentai iš Baltarusijos, Gruzijos, Armėnijos, Azerbaidžano, Moldovos, Japonijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Izraelio arba lietuvių kilmės užsieniečiai. Paraiškas jie turi pateikti iki gegužės 10 dienos.

Lietuvoje šiuo metu studijuoja daugiau kaip 4800 užsieniečių, pasirinkusių pilną bakalauro arba magistro studijų programą, 344 iš jų – Ukrainos piliečiai.

Švietimo mainų ir paramos fondo duomenimis, per pastaruosius metus tarptautinių studentų skaičius visoje šalyje augo.