Ketvirtadienį oficialiai pristatytame Vyriausybės programos įgyvendinimo plane numatyta dar šių metų antrąjį ketvirtį padidinti mokymosi dienų per mokslo metus skaičių. J. Petrauskienė patvirtino, kad sprendimą ketinama priimti dar šįmet. Greičiausiai nauja tvarka būtų taikoma nuo ateinančių mokslo metų.

„Mes remiamės tiek tyrimų rezultatais, tiek EBPO rekomendacijomis Lietuvai. Šiai dienai mūsų vaikai turi vienus trumpiausių mokslo metų Europoje ir daugiausia atostogų. Tyrimai rodo, kad mokslo metų trukmė tiesiogiai koreliuoja su mokinių pasiekimais“, – DELFI sakė J. Petrauskienė.

Jos aiškinimu, šiandien mokiniai, lyginant su kitomis pasaulio šalimis, mokslo metų eigoje turi tikrai įtemptą krūvį. Mūsų mokiniai turi bene daugiausia namų darbų ir tai kelia įtampą ne tik mokiniams, bet ir mokytojams. Taip nutinka dėl to, kad ugdymo turinį reikia išdėstyti labai intensyviai.

„Todėl paliekant tą patį ugdymo turinį, tiesiog išdėstant tai ilgesniame laike, prailginant mokslo metus įtampa, krūvis sumažėtų ir ugdymo turinys galėtų būti dėstomas nuosekliau“, – aiškina ministrė.

J. Petrauskienė sako, kad bus diskutuojama dėl 10-15 dienų trumpesnių atostogų. Tai žadama aptarti su visomis suinteresuotomis šalimis. Mokyklų bus kalbama, kokios pagalbos reikia: ar ugdymo priemonių, ar kitko. Bus sprendžiama, ar prailginti mokslo metus birželį, ar peržiūrėti atostogų grafiką, ką pataria edukologai.

„Šiai dienai mūsų pradinukai po Naujųjų atostogauja po savaitę beveik kas mėnesį. Edukologai, vaiko raidos specialistai pastebi, kad siekiant užtikrinti nuoseklų mokymo procesą, atostogos neturėtų būti dažnesnės nei 7 ar 8 savaitės, kitaip vaikas iškrinta iš mokymosi ritmo“, – kalbėjo ministrė.

Bus diskutuojama dėl visų moksleivių, neišskiriant pradinukų, atostogų trumpinimo.

Pasak J. Petrauskienės, yra ir kitų aspektų – kada mažiau įtampos, geresni mokinių pasiekimai. Be to, ilginant mokslo metus, didėtų mokinių užimtumas. Todėl, sako ministrė, lygiagrečiai kalbant apie mokslo metų ilginimą, Vyriausybės plane numatyta ir kitų veiksmų, susijusių su didesniu dėmesiu neformaliam ugdymui, vasaros stovykloms.

DELFI primena, kad prieš keletą metų prailginti mokslo metus bandė buvęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, tačiau jį poste pakeitusi Audronė Pitrėnienė šią iniciatyvą atšaukė. Nauja tvarka turėjo įsigalioti nuo 2016 m.

Tuomet aiškinta, kad Lietuvoje mokslo metai trunka 34 savaites, nors daugelio Europos šalių mokiniai mokosi 37-40 savaičių per metus. Lietuvos moksleiviai ir atostogauja bene daugiausia – beveik keturis mėnesius per metus.

Pagal A. Pitrėnienės atšauktus planus, 2016 metais 1-4 klasių mokiniai būtų turėję mokytis iki birželio 3 dienos (vietoje iki gegužės 31 dienos), 5-11 klasių mokiniai - iki birželio 10 dienos ( vietoje iki birželio 5 dienos). 2017 metais pradinukai mokyklą būtų turėję lankyti iki birželio 9 dienos, 5-11 klasių mokiniai - iki birželio 16 dienos.