„Reforma, kuri kaip ir paskelbta, dar neįgijusi ryškių bruožų, tai ir derinsime“, – BNS sakė rektorių konferencijos vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis.

Pasak jo, rektoriai tikisi išgirsti konkrečius būdus, kaip ministerija ruošiasi įgyvendinti planuojamą aukštojo mokslo sistemos ir aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką.

„Kol kas neaišku, kaip visa tai padaryti, yra tik kažkokie bendri pasakymai, o kaip juos pasiekti – ir klausime. (...) Turime ir savo minčių“, – sakė J. Augutis.

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė BNS sakė, kad susitikti su rektoriais vyks viceministras Giedrius Viliūnas.

Jis planuoja atsakyti į rektorių klausimus.

Premjeras Saulius Skvernelis, kartu su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene žurnalistams pristatydami planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Premjeras ir ministrė taip pat sakė, kad dėl aukštojo mokslo institucijų tinklo pertvarkos laukiama pačių institucijų iniciatyvų.

Rektoriai penktadienį taip pat tarsis dėl reikalavimo į valstybės finansuojamas vietas studijuoti priimti tik surinkusius ne mažiau nei 3 stojamuosius balus iš dešimt.

„Yra ministrės įsakymas dėl trijų balų nemokamose studijose, tai, aišku, suksis kalba, kaip gi su mokančiais studentais ir kaip universitetai į tai sureaguos ir modeliavimo rezultatai, kas pasikeistų konkrečiuose universitetuose“, – sakė J. Augutis.

Pristatyti šią informaciją į posėdį kviečiamas Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti prezidentas Pranas Žiliukas.