Konferencijose lytiškumo problematika buvo nagrinėjama per tris pagrindines sritis: urologija (berniukams)/ginekologija (mergaitėms), venerologija ir psichologija. Pranešimus skaitė: gyd. akušerė ginekologė Dr. Žana Bumbulienė, gyd. akušerė ginekologė Vilma Vasjanova, urologas prof. dr.Balys Dainys, „Užkrečiamų ligų ir AIDS centro“ direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas, šeimos santykių konsultantas Vaidas Arvasevičius, rašoma pranešime spaudai.

Konferencijos tikslas – mažinti jaunimo seksualinio švietimo spragas, formuojant vertybines nuostatas silpninti infekcinių ligų plitimą, skatinti asmenybės brandą lytiškumo aspektu, skleisti mokslu grįstą informaciją didinant savivoką. Kartu tai prevencija smurtui, seksualiniams nusikaltimams.

„Įgyti paauglių pasitikėjimą ir nuoširdų susidomėjimą galima, jei su jais kalbame, kaip su suaugusiais ir viename lygmenyje, be didaktikos ir įpareigojimų, – sako projekto autorė Jūratė Jadkonytė Petraitienė. – Kūrėme solidumo, svarbos ir nekasdieniškumo įspūdį, kas padėjo rimtai pažvelgti į dėstomus dalykus, pasijusti svarbiems ir apie suaugusiųjų gyvenimą kalbėtis suaugusiųjų, solidaus verslo lygio, miesto valdymo aplinkoje. Konferencijos formatas leido formuoti kiekvieno paauglio su lytiškumu susijusias vertybines ir sveikatai palankias nuostatas, jiems patiems įvertinti savo žinias bei patirtį, praplėsti suvokimą, remiantis profesionalių medikų žiniomis bei pasaulinio mokslo pasiekimais. Kartu buvo galimybė aktyviai pasisakyti – užduoti rūpimus klausimus. Tai mums, rengėjams, leido išsiaiškinti žinių spragas, domėjimosi kryptis bei realią problematiką ir į ją reaguoti čia pat.“ Klausimų buvo įvairiausių: pirmieji lytiniai santykiai, jų dažnumas, saugumas, kūno pokyčiai (kas natūralu, kas patologija), masturbacija, lytinė orientacija ir t.t. – tai, apie ką nekalbama namuose, ir juo labiau mokykloje. Taip pat meilė, aistra, susilaikymas, savirealizacija. Ypač daug dėmesio skirta vyro ir moters psichologinėm vertybinėm nuostatom.

Konferencijų tematikos pagrindu bus parengti leidiniai berniukams ir mergaitėms, kurie iki Naujųjų metų pasieks visas Vilniaus miesto mokyklas. Taip pat įtvirtinant mokinių žinias (atsakyti į po konferencijos kilusius klausimus, aptarti naujus pamąstymus) bus suorganizuotos paskaitos mažesnėse auditorijose – konferencijoje dalyvavusiose mokyklose.

Projektas vykdomas įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos p