VDU atstovai tikina, kad diskriminacijos nėra, tačiau pripažįsta, kad toks įspūdis gali susidaryti, todėl tvarką ketinama keisti, atsisakant neaiškių formuluočių.

Lygių galimybių kontrolierė nustatė, kad studentų priėmime į magistrantūros studijas VDU Muzikos akademijoje privalomojo motyvacinio pokalbio metu užduodami klausimai „turimos galimybės studijuoti magistrantūroje“ ir „aplinkybės, galinčios paveikti nuoseklų studijų ir praktinio darbo procesą“.

Kontrolierės vertinimu, nors klausimai vienodai formuluojami tiek moterims, tiek vyrams, jie yra mažiau palankūs stojančioms moterims.

„Moterys dažniausiai jauname amžiuje planuoja nėštumą, naudojasi nėštumo ir gimdymo atostogomis arba jau yra susilaukusios vaikų, kurių priežiūrai, ypač iki 1 metų amžiaus, tradiciškai skiria daugiau dėmesio nei vyrai. Dėl šios priežasties, joms žymiai sunkiau nei vyrams pateikti teigiamus atsakymus apie galimybes studijuoti magistrantūroje bei patvirtinti faktą, kad jų gyvenime nėra aplinkybių, galinčių paveikti nuoseklų studijų ir praktinio darbo procesą“, – rašoma Kontrolieriaus tarnybos pranešime.

Atsižvelgiant į tai, Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos dekanui rekomenduota pakeisti motyvacinio pokalbio tvarkos aprašą bei nustatyti klausimus taip, kad užduodant šiuos klausimus į juos pateikiami atsakymai nebūtų mažiau palankūs moterims.

Kaip BNS sakė VDU Studijų prorektorius Kęstutis Šidlauskas, minėti klausimai į motyvacinį pokalbį įtraukti dėl to, kad didelė dalis studentų dirba.

„Tas taisykles Muzikos akademija rašė turėdami galvoje, kad daugelis magistrantų paprastai dirba. Tai yra žmonės gerokai per dvidešimt metų, turi ir šeimas sukūrę, ir jiems reikia išlaikyti save. Tai tos galimybės nuosekliai studijuoti yra orientuota, ar darbas nekliudys – jokiu būdu ne nėštumas ar lytis“, – sakė jis.

Pasak prorektoriaus, į pastabas bus atsižvelgta rengiant tvarką kitų metų priėmimui.

„Mes tikrai kaipmat pataisysime, kad nebūtų dviprasmybių magistrantūros priėmimo taisyklėse“, – sakė K.Šidlauskas.

Tyrimą lygių galimybių kontrolierė pradėjo liepos mėnesį gavusi studentės skundą, kuriame teigiama, kad ji patyrė diskriminaciją dėl nėštumo Muzikos akademijos magistrantūros studijas motyvacinio pokalbio metu. Studentė teigė, kad jai buvo užduodami klausimai apie asmeninį gyvenimą, nėštumą, šeimos ateities planus, kurie, pasak jos, buvo niekaip nesusiję su stojančiojo žiniomis, koncertine patirtimi bei motyvacija studijuoti. Dėl žemo įvertinimo pokalbio metu, studentė neįstojo į valstybės finansuojamą vietą.

Tyrimą dėl galimos diskriminacijos lyties (nėštumo) pagrindu kontrolierė nusprendė nutraukti, nes trūko objektyvių duomenų apie skunde aprašytą pažeidimą.

Universiteto atstovo teigimu, pokalbio metu motyvacija tikrinama atsižvelgiant į studentų aktyvumą bakalauro studijų metu dalyvaujant nemokamuose meistriškumo kursuose, koncertuojant viešai. Studentai taip pat klausiami apie jų planus magistro darbui. Būtent tai, pasak jo, lėmė į kontrolierę besikreipusios merginos pažymį.

„Į magistrantūras kitų fakultetų stoja merginos, turinčios šeimą, auginančios vaikų ar jų besilaukiančios ir nė viena dėl tos priežasties nebuvo nustumta nuo konkurso – mus tiesiog šokiravo toksai kreipimasis. Mes net nepatikėjome, kad gali būti tokiu aspektu skundas“, – sakė K.Šidlauskas.

Į VDU Muzikos akademijos magistrantūrą kasmet priimama 10–20 studentų.