Elektroninio parašo technologijomis paremta priemonė „Elektroninis.lt moksleiviams“ skirta vaikams ir jaunuoliams iki 18 metų - kol kas ja moksleiviai galės tik patvirtinti savo tapatybę prisijungiant prie „Tamo“ ir kitų elektroninių dienynų.

Moksleiviai turės patogų įrankį ir naudodamiesi mobiliuoju telefonu galės naudotis elektroninėmis paslaugomis, turėdami identifikuodami savo asmenybę. Iš kitos pusės, mes pratinsimės iš jaunumės, dar mokyklos suole prie šių paslaugų vartojimo. Manau, kad tai padės suvokti, kad virtuali erdvė - ne tik žaidimai, pramogos, bet ir naudingas jų gyvenimui, praktiškas dalykas“,- spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Ministras pažymi, kad tai nebus tikrasis elektroninis parašas, naudojamas suaugusiųjų, nes moksleiviai juo negalės pasirašyti sudarant sutartis, užsakant paslaugas - priemonė leis tik identifikuoti asmens tapatybę.

Susitarimą dėl šios paslaugos pasirašė sistemą sukūręs Registrų centras, „Tamo“ grupė, Lietuvos moksleivių sąjunga, mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“. Paslauga kol kas bus teikiama tik „Tele2“ klientams, ateityje žadama pasirašyti sutartis ir su kitais tiekėjais.

Registrų centro direktoriaus pavaduotojas Rimantas Ramanauskas sako, kad paslaugą savo vaikas galės užsakyti visi suaugę, pateikę vaiko gimimo liudijimą, kitus dokumentus - naudotis elektroninio parašo alternatyva bus galima išmaniuoju telefonu, su specialiai išduota sim kortele. Paslauga bus nemokama.

Iniciatyvos autoriai tikisi, kad netrukus atsiras ir naujų iniciatyvos partnerių, siūlančių daugiau paslaugų. pavyzdžiui, jungtis prie Nacionalinio egzaminų centro duomenų bazių, plečiant modulinį mokymą, netgi su tėvų priežiūra bei nustatytais apribojimais naudotis mobiliąja bankininkyste.

„Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis tvirtina, kad Lietuva yra pirmoji pasaulyje, kuri įdiegė galimybę vaikams identifikuotis elektroniniu būdu.

„Manau, tai yra tik pradžia - atsiras daug paslaugų, atsiras galimybė vaikui kurti savo ligos istoriją internete, nuėjus į bet kurią gydymo įstaigą, gydytojai galės prie jos prieiti. Čia galima tiek daug dalykų mokytis, mokytis balsuoti, galima daryti bet ką turint autentifikaciją, kuri yra labai patikima ir nepažeidžia vaiko interesų“, - sakė jis.

„Tamo“ verslo plėtros vadovas Mindaugas Mizaras sako, kad iki šiol praradę savo prisijungimus prie elektroninio dienyno moksleiviai arba nustodavo naudotis paslaugomis, arba naudodavosi tėvų prisijungimais. Tai atverdavo galimybę piktnaudžiauti, tad jis tikisi, jog nauja priemonė padidins asmens duomenų saugumą.