„Rugsėjo mėnesio pradžioje priešmokyklinukų tėvams buvo pateikti du sąrašai: viename jų – kanceliarinės priemonės, skirtos vaikų ugdymo procesui, kitame – visa eilė buitinės chemijos gaminių, higienos priemonių“, – DELFI rašė darželinuko mama.

Ji pasidalijo ir pastarojo sąrašo nuotrauka, iš kurios matyti, kad tėvų prašoma darželį sušelpti popierinėmis servetėlėmis, šiukšlių maišais, kempinėmis, tualeto valikliu, oro gaivikliu, šveitimo milteliais, indų plovikliu, balikliu ir dezinfekantu, tualetiniu popieriumi, popieriniais rankšluosčiais, universalia šluoste, skystu muilu ir net kambarinėmis gėlėmis.

„Dėkojame“, – taip trumpai baigiamas reikalavimų sąrašas.

Tuo metu aptariamo lopšelio-darželio direktorė Irina Jadevičienė DELFI aiškino nieko panašaus negirdėjusi ir paprašė paros, kad situaciją išsiaiškintų. Paskambinus sutartu metu, ji tikino apklaususi visas paruošiamųjų grupių auklėtojas, tačiau nė viena nepripažino tokį reikalingų daiktų sąrašą tėvams platinusi.

Nusprendė prašymą ignoruoti: kai kurie jau pasigailėjo

Į DELFI besikreipusi mama aiškino, kad pirkinių krepšelis vaikui darželyje kainuoja maždaug 30-40 eurų. Ji neslėpė – jaučiasi taip, tarsi yra įtraukta į reketo pinkles, tad šiemet nusprendė ignoruoti šį darželio administracijos prašymą.

„Kelios šeimos nusprendėme tiesiog ignoruoti prašymą. Ir kai kurie jau pasigailėjo. Daugiau nei pusės tėvelių pirkinius gavusi auklėtoja nusprendė „pamokyti“ ir kitus nepaklususiuosius. Gaila, kad įrankiais tapo vaikai“, – aiškino moteris.

Jos teigimu, darželyje imta psichologiškai smurtauti prieš vaikus. Tą ji pastebėjusi aiškino iš to, kad grįžę jie tėvams it eilėraštį vardija grupės problemas: nėra popieriaus, muilą auklėtoja turi skiesti, nes jo jau nėra,auklėtoja liepė nupirkti priemones.

Mama: viešai žemina popieriaus neatnešusius

„Vėl pabandome ignoruoti. Vaikai į namus pradeda nešti dar labiau nerimą keliančią informaciją. Vaikai naudojasi 4 tualetais. Vaikai suskirstomi į grupeles. Grupelės tariamai sudaromos pagal atneštus ir neatneštus pirkinių krepšelius. Tam tikro tualeto grupės vaikai negauna popieriaus, nes jų tėvai neatnešė.

Vaikai mato, kad auklėtoja spintoje laiko tėvų supirktas priemones, bet, kai prašo popieriaus, jiems paaiškinama, kad „tavo tėvai neatnešė ir tu nesišluostysi užpakalio, kol neatneši popieriaus į darželį“, – pasakojo mama.

Jos teigimu, viešai tėvai nedrįsta apie tai kalbėti, nes bijo dar didesnio psichologinio smurto.

„Bijo ne dėl savęs, o dėl vaikų, kuriais manipuliuojama ir bandoma tokiu būdu „išreketuoti“ ir kitus dalykus. Kokiame laikmetyje gyvename? Ar tai normalu?“, – klausė moteris, pripažinusi, kad ir pati greičiausiai turės nusileisi ir bent jau kelis tualetinio popieriaus ritinėlius į darželį nunešti, kad jos vaikas nebūtų viešai žeminamas.

Imsis tyrimo

„Labai atidžiai perskaičiau tą laišką, vyko jo aptarimai. Mes visi net sukrėsti. Darželyje yra ne viena piešmokyklinio paruošimo grupė, bet nė viena auklėtoja įvykio, kuris aprašytas, žodžiu nepatvirtino. Planuojame imtis tyrimo, prašysiu jų pasirašyti raštu, bendrausime su tėvais. Tačiau darau prielaidą, kad mūsų darželis gal paminėtas per klaidą, nors matau, kas parašyta skunde“, – sakė aptariamo lopšelio-darželio direktorė.

I. Jadevičienė stebėjosi, kad nė vienas tėvų nesikreipė į darželio administraciją tiesiogiai, esą tokiu atveju situacija būtų išspręsta greičiau.

„Nesame kokie pikti žvėrys, visuomet išklausomi tėvai, mes su jais šiltai bendraujame, todėl, kai perskaitėme, taip už nugarų, mus tikrai ištiko šokas“, – aiškino lopšelio-darželio vadovė.

Jos teigimu, ir ankstesniais metais tėvų esą nebuvo prašoma paremti darželį panašiomis priemonėmis.

„Mano pozicija yra tokia – jei darželiui kas nori suteikti paramą, mes visada ją priimame, bet iš tėvų nereikalaujame“, – tikino I. Jadevičienė.

ŠMM pasisako prieš bet kokias nesavanoriškas rinkliavas

Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) primena pasisakanti prieš nesavanoriškas rinkliavas švietimo įstaigose: patalpų ar klasės remontui, baldams, užsienio kalbų vadovėliams ir pratyboms, ekskursijoms, dovanoms ir pan., kurios skatina tėvų supriešinimą, didina socialinę atskirtį.

„Švietimo ir mokslo ministerija pasisako prieš bet kokias nesavanoriškas rinkliavas mokyklose, kurios skatina tėvų supriešinimą, didina socialinę atskirtį,“ – yra sakiusi ŠMM ministrė Audronė Pitrėnienė.

Pasak jos, tėvai mokyklą gali remti tik savanoriškai: gali skirti iki 2 procentų pajamų mokesčio sumos, remiantis Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymu, be to, gali remti mokyklą pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymo reikalavimus mokyklų uždaviniams įgyvendinti ir funkcijoms atlikti ir gauti išsamią ataskaitą apie lėšų panaudojimą. Ikimokyklinio ugdymo įstaiga, bendrojo ugdymo mokykla turi skelbti viešą ataskaitą, kam panaudojamos šios lėšos.

Už mokyklų remontą atsakingos savivaldybės. Lėšų mokyklų statybai, remontui, infrastruktūrai gerinti, mokymo įrangai atnaujinti ir kt. skiriama iš valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos paramos fondų. Baldus, vadovėlius ir kitas mokymo priemones galima įsigyti už mokinio krepšelio lėšas. Tuo metu pratybų sąsiuviniai mokiniams nėra privalomi.