Ministrė savo ruožtu sako, kad neskubės iš karto pasirašyti programos.

„Darbo grupė baigia ir man pristatys ketvirtadienį programą. Aš į ją dar turiu įsigilinti ir pati, dar taip greitai (pasirašymo) nebus. Galvosime apie tai, ar dar mes ko nors norime, ar jau reikėtų pasirašyti ją, patvirtinti“, – antradienį Žinių radijui sakė A. Pitrėnienė.

Birželį viešai paskelbtas programos projektas sulaukė dalies visuomenės kritikos dėl paviršutiniškumo pristatant jaunimui aktualius lytiškumo klausimus, per didelio dėmesio bažnyčios mokymui, dėl socialinės realybės ignoravimo. Ministrė peticija raginta sudaryti naują darbu grupę programai rengti.

Ministrė to nepadarė, tačiau darbo grupės pirmininkė, švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina sakė, jog kai kurios formuluotės po visuomenės pastabų programoje pakoreguotos. Pavyzdžiui, darbo grupė iš principo nusprendė pakeisti rekomendaciją susilaikyti nuo lytinių santykių iki pilnametystės – formuluotė pakeista taip, kad rekomenduojama lytinių santykių neturėti iki brandos.

Ministerija aiškina, kad Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programos paskirtis yra išugdyti įgūdžius, kurie formuotų vertybines nuostatas apie pagarbius tarpusavio santykius, meilę, šeimą, pagarbą žmogaus gyvybei, toleranciją kitoniškumui, ir tinkamu metu, pagal mokinių amžių suteikti žinių apie lytiškumo aspektus, kontraceptikus, požiūrį į save ir savo kūną.

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos, programos projektas rengiamas jungiant Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo bei Sveikatos ugdymo programas, pagal kurias dabar dirbama mokyklose. Joje pristatomos tiek lytinės sveikatos temos, pavyzdžiui, šeimos planavimo metodai, kontraceptinės priemonės, abortas ir jų poveikis sveikatai, tiek vertybinės nuostatos: sveikatai palankios lytinės elgsenos formavimas, taip pat ankstyvų lytinių santykių ir su jais susijusių problemų, lytinio išnaudojimo ir priekabiavimo, diskriminacijos dėl lyties prevencija.