Ministrė lankėsi mokyklose, profesinių mokyklų bendrabučiuose, kuriuose apgyvendinti mokiniai, stebėjo, kaip jie maitinami Vingio parke, mokyklų valgyklose, taip pat lankėsi patalpose, kuriose viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi įmonė „Pontem“ ruošia maistą, išvežiojamą šventės dalyviams į repeticijų vietas.

Penktadienį ministrė lankėsi Antakalnio gimnazijoje ir Vilniaus Prano Mašioto pradinėje mokykloje, kurių virtuvėse gaminamas maistas čia apsistojusiems Moksleivių dainų šventės dalyviams.

„Virtuvės švarios, tvarkingos, maistas atrodė gražiai. Sutikti mokinių vadovai teigė, kad jie ir vaikai maitinimu patenkinti, neturi jokių nusiskundimų. Mokiniai sotūs, todėl neperka ir jokių užkandžių“, – teigė ministrė.

Moksleivių dainų šventės dalyvių maitinimu rūpinasi viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi įmonė „Pontem“. Švietimo ir mokslo ministrės prašymu šventės dalyviams tiekiamo maisto meniu buvo suderintas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pusryčiai ir vakarienė pateikiama apgyvendinimo vietose – beveik visos mokyklų valgyklos pačios gamina maistą. Kitais atvejais termosuose atvežamas tą pačią dieną pagamintas maistas.

„Apsilankiau vienoje iš patalpų, kur „Pontem“ gamina maistą šventės dalyviams, apžiūrėjau termosus, bendravau su virėjomis. Darbuotojos sakė sulaukiančios padėkų iš mokinių, jų vadovų už skanų ir šiltą maistą. Būtent šiltu maistu labiausiai džiaugiasi mokiniai“, – sakė ministrė A. Pitrėnienė.

Anksčiau šią savaitę švietimo ir mokslo ministrė lankėsi Vilniaus Simono Daukanto gimnazijoje, Lietuvos edukologijos universiteto bendrabučiuose, Užupio gimnazijoje, stebėjo, kaip Vingio parke pietumis maitinami keli tūkstančiai vaikų.

„Patikrinau, ar vaikai neišmeta maisto – tuomet būtų galima spręsti, kad jis yra neskanus. Tačiau lėkštės buvo išmetamos tuščios. Mokiniai teigė, kad maistas jiems patinka, gal tik vyresniems vaikams šiek tiek per mažos porcijos, bet jie sakė, kad jiems užtenka, nes šokėjai esą labai daug nevalgo“, – įspūdžiais dalijosi ministrė.

Į sostinę atvykusius Lietuvos moksleivių dainų šventės dalyvius priėmė 60 miesto mokyklų. Vaikai jose įsikūrė sporto, aktų salėse, kabinetuose. Vienose mokyklose gyvena iki šimto vaikų, kitose – ir per 300.

„Yra vaikų, kuriems tėvai neįdavė pripučiamų čiužinių, ir jie miega pasidėję miegmaišį ant plono kilimo. Sakyčiau, jiems truputį kietoka, nors jie patys sakė, kad jiems gerai. Kiek lankiausi, visur yra vanduo, tualetai, patalpos valomos. Toms mokykloms, kur nėra dušų ar vos vienas keliems šimtams, buvo užsakyti mobilūs dušai“, – pasakojo A. Pitrėnienė.

2000 atsitiktiniu būdu parinktų vaikų buvo apgyvendinti profesinių mokyklų bendrabučiuose. „Šie mokiniai, reikia pripažinti, gyvena geriau. Pavyzdžiui, Kretingos savivaldybė jau ne pirmą dainų šventę pati primoka už savo dalyvius, kad šie galėtų gyventi Lietuvos edukologijos universiteto bendrabučiuose. Toks yra savivaldybės požiūris – jie patys patenkinti, nes žino, kad jų vaikai tikrai miegos lovose. Džiaugiuosi, kad tokių savivaldybių atsiranda“, – pažymi ministrė.

Penktadienį – Šokių diena, šeštadienį – Ansamblių vakaras

Vilniuje tęsiasi Lietuvos moksleivių dainų šventės renginiai. Penktadienį 19 val. prasideda koncertas – Šokių diena „Mano žemė“, o šeštadienį nuo 22 val. žiūrovai kviečiami į Kalnų parką, kur vyks pats margiausias, judriausias ir paskutinysis šios dainų šventės renginys, – Ansamblių vakaras „Koks gražus tavo veidas, gimtine“. Iki liepos 9 d. Seime veiks ir mokinių kūrybos paroda „Tu mums viena“.

Liepos 8 d. 19 val. „Siemens“ arenoje (Ozo g. 14, Vilnius) vyks Lietuvos moksleivių dainų šventės Šokių dienos „Mano žemė“ koncertas. Pagrindinė koncerto idėja – atskleisti augančio, bręstančio žmogaus ir gamtos sąsajas praeityje, dabartyje bei ateityje. Pasak Šokių dienos meno vadovės ir vyriausiosios choreografės Živilės Adomaitienės, koncerto metu moksleiviai šoks liaudies, klasikinius bei šiuolaikinius šokius, pasirodys gatvės šokio grupės, pirmą kartą Šokių dienų istorijoje bus šokami ir sportiniai šokiai. Žiūrovai pamatys tiek koncertuose „užgrūdintas” bei publikos ir šokėjų simpatijas užkariavusias šokių kompozicijas, tiek visiškai naujų, specialiai 2016 metų šventei sukurtų, šokių. „Pasirodymų įspūdį stiprins viena kitą scenoje bekeičiančios šokėjų trupės, daugybė jungtinių pasirodymų, nuoširdus atlikimas“, - sako Živilė Adomaitienė.

Liepos 9 d. 22 val. į baigiamąjį Lietuvos moksleivių dainų šventės koncertą Kalnų parke susirinks per 5 tūkstančius dalyvių, kurie ir šoks, ir gros, ir dainuos, ir žais. Ansamblių vakaro „Koks gražus tavo veidas, gimtine“ metu bus galima išgirsti ir pamatyti daugybę tautosakos stilių ir žanrų, atstovaujančių pačius įvairiausius Lietuvos kampelius. Dauguma dainų ir sutartinių bus atliekamos tarmiškai, joms pritars būrys liaudies instrumentais grojančių muzikantų.

Pasak Ansamblių vakaro vadovo Vytauto Buterlevičiaus, šeštadienį moksleiviai surengs tikrą tautinių drabužių ir spalvų paradą. „Karūnos, sijonai, prijuostės, sermėgos, naginės, klumpės – tik Ansamblių vakare galima pamatyti šitokį mūsų protėvių aprangos grožį, šitokią autentiką. Tai bus tikras gyvas liaudies meno muziejus po atviru dangumi“, - sako jis.

Į mokamus šventės renginius bilietus platina Tiketa ir Bilietų Pasaulis. Bilieto kaina į koncertą „Siemens” arenoje – nuo 4,7 euro (Tiketa), Kalnų parke – 1,35-6 eurai (Bilietų Pasaulis).

Apie Lietuvos moksleivių dainų šventę

Dainų šventėje dalyvauja per 800 kolektyvų: 246 chorai, 252 šokėjų kolektyvai, 202 ansamblio vakaro kolektyvai, 60 pučiamųjų, 40 akordeonininkų orkestrai, 35 orkestrų choreografinės grupės ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos. Šventėje pasirodys daugiau nei 22 tūkst. mokinių.

Dainų šventės organizacinio komiteto pirmininkė – švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Šokių dienos meno vadovė – Kretingos meno mokyklos vaikų šokių studijos „Ratilėlis“ vadovė Živilė Adomaitienė, Dainų dienos meno vadovas – Vilniaus B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos choro „Viva Voce“ vadovas Raimondas Katinas, Ansamblių vakaro meno vadovas – Vytautas Buterlevičius, buvęs „Lietuvos“ ansamblio vyriausiasis baletmeisteris.

Moksleivių dainų šventę rengia Švietimo ir mokslo ministerija kartu su M. K. Čiurlionio menų mokykla.

Lietuvos dainų švenčių istorija prasidėjo 1924 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės atskirai pradėtos rengti nuo 1964 m. Dainų ir šokių švenčių tradicijos Baltijos valstybėse 2003 m. buvo įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.