Anot vienos Dainų šventės dalyvių, gyvenančių Vilniaus „Šaltinio“ pagrindinėje mokykloje, nuvilia ne tik maisto kokybė ir kiekis, tačiau ir patiekimas.

Maisto neužtenka

Pavyzdžiui, vaikai neretai jį gauna jau atšalusį. Tačiau kartais net ir tokios kokybės patiekalų neužtenka, tad lieka nevalgiusių.

„Praėjusią dieną maisto turėjome laukti valandą, jį dėliojo 4 žmonės. Kiekis taip pat labai mažas, vaikinams, jau suaugusiems žmonėms nuo tokio kiekio tikrai neįmanoma pavalgyti. Pavyzdžiui, vakar įdėjo šaukštą ryžių, įmetė kotletą, kuris neaišku, iš ko pagamintas, pusę išdžiuvusio agurko“, – pasakojo mergina.

Dainų šventės dalyvės teigimu, maistą jie gauna mokyklos valgykloje, tačiau čia jis neruošiamas – atvežamas iš kitur.

Nevalgę išbūna ir 8 valandas

„Todėl dažniausiai maistas jau būna atšalęs. Be to, ir šiaip, valgome iš plastikinių indų. Jei išvažiuojame anksti, pusryčiai dažniausiai būna dar 7 valandą. Jei išvažiuojame vėliau, turime pavalgyti iki 9 val. ryto. Pietūs – maždaug 14 val., o vakarienė – 22 val. Tai kaip išbūti nevalgius tiek laiko?“ – klausė ji.

Mergina Dainų šventėje pasakojo dalyvaujanti gal jau 4-5 kartą, tačiau pirmą kartą susidūrusi su tokia maisto kokybe.

„Prieš porą metų, kai vyko ne moksleivių Dainų šventė, o jau didesnė, tai sąlygos buvo tikrai geresnės, jautėmės labiau įvertinti. Šiemet į viską žiūrima labai atsainiaii“, – skundėsi pašnekovė, sutikusi pasidalinti ir aptariamo maisto nuotraukomis.

Aiškina atitinkantys organizatorių ir VMVT lūkesčius: kalorijų norma – 2 tūkst.

Tuo metu teisę maitinti moksleivių dainų šventės dalyvius viešojo pirkimo metu iškovojusios įmonės „Pontem“ Prekybos departamento vadovas Donatas Garbauskas aiškino darantis tai, ką gali. Jis pripažino, kad visada sunku atitikti kiekvieno lūkesčius, ir bendros normos, nors atitinka visus mitybos reikalavimus, negali būti visiems geros. Jis sakė, kad siūlo papildomas porcijas tiems, kurie suvalgę vieną dar liko alkani.

„Šventės organizatoriai pateikė reikalavimus valgiaraščiui, jie apėmė maistinę vertę, vaikų maitinimui keliamus griežtus reikalavimus, maitinimo paslaugos pateikimo vietą, tvarką ir pan. Pagal keliamus reikalavimus sudarėme valgiaraštį, kurį suderinome su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba“, – pasakojo D. Garbauskas.

Jo teigimu, buvo įsipareigota per visą šventę paruošti 90 tūkst. patiekalų porcijų– 40 tūkst. renginių bei repeticijų vietose ir 50 tūkst. mokyklose, kur gyvena moksleiviai.

„Organizuojant moksleivių Dainų šventės dalyvių maitinimą numatyta, kad vienos dienos kalorijų norma yra apie 2000 kalorijų. Taip pat reglamentuoti patiekalų dydžiai, suplanuota, kad vaikai kiekvieną kartą turi gauti šilto maisto“, – tvarką aiškino įmonės atstovas.

Kas įtraukta į 8,7 eurų vienam dalyviui kasdien

Jis atskleidė, kad pirkimo metu pasiūlyta 8,7 eurų su PVM dienos kaina, tačiau į ją įskaičiuotas ne tik maistas, bet ir visos maitinimo organizavimo išlaidos. Pavyzdžiui, pagaminimui reikalingas vanduo ir elektra, gėrimai, palapinės, kėdės, stalai, vienkartiniai indai ir įrankiai, maisto pakavimo medžiagos, maisto pristatymo, darbuotojų darbo užmokesčio ir kitos išlaidos.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad į kainą įeina ne tik maisto produktai. Beveik pusė maisto porcijų yra suplanuota išdalinti lauko sąlygomis, 12 repeticijų ir koncertų vietų, todėl maistas ten yra atvežamas, ir turi būti šiltas. Maisto išdavimo vietose statome palapines, suolus, stalus, taip pat nuomojamės papildomą įrangą, termosus ir pan., perkame vienkartinius indus.

Dalį išlaidų sudaro darbuotojų atlygis, kadangi visi maistą gaminantys ir dalinantys žmonės gauna atlygį, taip pat draudimo ir kitos organizacinės išlaidos. Maisto transportavimui naudojama 50 automobilių, dirba 60 maisto gamybos vietų.

Labai didelį dėmesį skiriame higienai – viskas yra nuolat valoma ir dezinfekuojama, kad sumažintume bet kokių pavojų vaikams, o maisto išdavimo vietas nuolat stebi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai“, – pasakojo D. Garbauskas.

Tikina tik besilaikantys grafiko

Jis pasidžiaugė, kad, pavyzdžiui, Vingio parke per pietus pamaitinami 8 tūkst. žmonių (5 tūkst. vieno etapo metu ir 3 tūkst. atskirai), tačiau jiems nereikia laukti ilgose eilėse.

„Kiekvieną grupę reikia pamaitinti ne ilgiau kaip per 1 valandą. Stebėjome, kad pirmą šventės dieną eilės neliko per 25 min., antrąją dieną – per 20 min. Tai pavyko užtikrinti specialiai organizavus procesą ir papildomai reguliuojant eiles“, – aiškino D. Garbauskas.

Kartu jis tikino suprantantis, kad kartais vaikams sunku ilgai išbūti nevalgius. Tarkime, dalis repeticijų dalyvių vakarienę valgo ir 23 val. vakaro, tačiau priminė, kad maitinimo grafiką sudarė šventės organizatoriai, atsižvelgiant į repeticijų ir pasirodymų grafiką.

„Ką patys galime padaryti, tai laukti vaikų tiek, kiek reikia ir užtikrinti, kad maitinimą jie gaus. Mes įsipareigojome grafiko laikytis, todėl valgyti skubančių laukiame iki paskutinio vaiko“, – sakė D. Garbauskas.

Džiaugėsi sulaukiantys pagyrų

Įmonės atstovo teigimu, skundų dėl maisto kokybės jie sulaukia retai. Esą dažnai žmonės tiesiog dėkoja, vaikai ir suaugusieji ateina papildomų porcijų, džiaugiasi, kad maistas skanus.

„Tos geros emocijos reiškia daug. Moksleivių dainų šventė yra šventė ir maitinimą organizuojantiems žmonėms. Iš viso jų dirba 600. Daugiausia tai specialiai pasamdyti jauni žmonėms, kuriems darbas tampa galimybe ir pamatyti šventę.

Žinoma, pastabų ir pageidavimų gauname, viską registruojame, nagrinėjame ir sprendžiame. Dainų šventėje dalyvauja 22 tūkst. dalyvių, kurie sudaro 93 delegacijas. Esame iš savo pusės paskyrę 50 maitinimo koordinatorių, kurie kasdien bendrauja su delegacijų atstovais dėl maitinimo grafikų, valgiaraščių ir pan. Atsižvelgiame ir į pageidavimus, dalyvių alergijas, pagal tai pakoreguojame ir maisto pasiūlą.

Būdama profesionali maitinimo organizavimo bendrovė, siekiame įtikti visiems savo klientams. Labai svarbu, kad žmonės mėgautųsi maistu. Žinoma, varžo finansavimo rėmai, varžo būtinybė maitinti didžiulius žmonių kiekius tam nepritaikytose vietose ir per labai trumpą laiką, bet norisi, kad viskas būtų kuo geriau. Visų pastabų išklausome, ir į jas atsižvelgiame.

Nuoširdžiai prašome visų Dainų šventės dalyvių skambinti į „Pontem“ kokybės liniją telefonu 8 800 10014 arba kreiptis į maitinimo koordinatorius. Mums svarbios visos pastabos, klausimai ir pranešimai. Užtikriname, kad nedelsiant bus atsakyta į visus klausimus ir jie išspręsti“, – užtikrino D. Garbauskas.