2015 m. bandomajame egzamine nepasiekusių patenkinamojo lygio buvo 12,66 proc., o valstybinio matematikos brandos egzamino – 9,25 proc. Matant, kad 2015 m. bandomojo ir valstybinio brandos egzaminų rezultatai buvo labai panašūs, neramu, kad šiemet trečdalis abiturientų gali neišlaikyti privalomo brandos matematikos egzamino. Kaip spręsti susidariusią situaciją?

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė „ Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ tikino, jog nusprendus egzaminą atidėti, kaip to reikalaujama, dar dvejiems metams, sukeltume didžiulį chaosą į ir taip įtemptą abiturientams laikotarpį:

„Iki trečiadienio vakaro ministerija, be iniciatorių laiško su reikalavimu atidėti egzaminą, gavo tik tris laiškus dėl matematikos egzamino. Tėvai į ministeriją apskritai nesikreipė. Todėl nemanau, kad panika būtų tokio masto, kokią bandoma pavaizduoti. Mano supratimu, tai, kas šiandien vyksta, kai abiturientai jau pradėjo laikyti pirmąją užsienio kalbos egzamino dalį, toks noras sukelti sąmyšį nepateisinamas.

Per privalomą valstybinį matematikos egzaminą, norint aukštojoje mokykloje gauti valstybės finansuojamą vietą aukštojoje mokykloje, abiturientui reikia surinkti tik 16 balų iš 100.

Beje, 2014 metais pasirašytame švietimo ir mokslo ministro įsakyme buvo nurodoma, kad matematikos egzamino metu reikės surinkti 36 balus. Mums pavyko tuos balus, kurie galios dviejų metų pereinamuoju laikotarpiu, sumažinti, Dvejus metu pedagogai, mokiniai ruošėsi tam egzaminui, o dabar reikalaujama atidėti egzaminą dar dvejiems metams – tokie sprendimai turi būti priimami prieš dvejus metus. Dėl matematikos egzamino buvo apsispręsta būtent 2014 metais. Nusprendę atidėti egzaminą, sukeltume didžiulį chaosą į ir taip jau įtemptą abiturientams laikotarpį“, - kalbėjo ministrė.

Valstybinis matematikos egzaminas, kuris šiemet bus privalomas tiems abiturientams, kurie norės studijuoti valstybės finansuojamoje studijų vietoje (išskyrus meno srities studijas), vyks birželio 13 dieną.