Profesinių sąjungų susitikimas su ministre numatomas 15 val. Jo metu bus tęsiamos nuo praėjusių metų gruodžio Vyriausybėje vykusios derybos dėl švietimo profesinių sąjungų iškeltų reikalavimų ir neterminuoto pedagogų streiko nutraukimo.

Ministrė derėtis su pedagogais grįžta dar ne visai pasveikusi po ligos. Ji nutraukė nedarbingumo pažymėjimą po to, kai praėjusią savaitę Premjeras Algirdas Butkevičius pavedė ministrei toliau derėtis su streikuojančiais pedagogais, teigiama pranešime spaudai.

Derybos su pedagogų profesinėmis sąjungomis Vyriausybėje vyko nuo 2015 m. gruodžio 28 d., joms vadovavo Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus. Nuo to laiko įvyko šeši susitikimai, tačiau bendras susitarimas nebuvo pasiektas. Švietimo profesinės sąjungos reikalavo panaikinti pedagogų darbo užmokesčio koeficientų „žirkles" nuo 2016 m. rugsėjo - tam reikėtų 19,1 mln. eurų.

Šių metų sausio mėnesį Švietimo ir mokslo ministerija parengė Pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo gaires, kuriose numatytas mokytojų atlyginimų didinimas per trejus metus. Visų pedagoginių darbuotojų atlyginimai nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. augtų vidutiniškai 1,5 proc., o ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų - 6,5 proc.

Ministerijos atstovų teigimu, tai leistų pasiekti pedagogų atlyginimų koeficientų vidurkio ribą. Toks pat mokytojų darbo užmokesčio koeficientų didinimas iki vidurkio ribos nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. numatytas ir ministerijos parengtoje Pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programoje. Švietimo ir mokslo ministerija iš savo asignavimų skirs tam reikalingas lėšas - iki 5 mln. eurų.

Vasario 23 d. posėdžiavusi Valdančiosios koalicijos partijų politinė taryba nusprendė, kad 2016 m. biudžetas nebus perskirstomas, o mokytojų atlyginimams didinti nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. bus skiriamos tik Švietimo ir mokslo ministerijos surastos lėšos - iki 5 mln. eurų.

Politinė taryba taip pat sutarė, kad Vyriausybė įgyvendins 3 metų pedagogų atlyginimų didinimo programą, o tarnybinių koeficientų riba iki maksimalios, naikinant darbo užmokesčio koeficientų „žirkles", bus pakelta nuo 2017 m. sausio 1 d.

Ministerijos teigimu, vasario 24 d. Vyriausybėje vykusių derybų metu švietimo profesinės sąjungos sumažino savo reikalavimus: jos sutiktų, kad mokytojų algų padidinimui nuo šio rugsėjo papildomai būtų skiriama ne 19,1 mln. eurų, o 12,8 mln. eurų. Tai leistų 5 proc. padidinti užmokestį visiems pedagogams.

Savivaldybių pateiktais duomenimis, praėjusį penktadienį streikavo 166 švietimo įstaigos, streike dalyvavo per 4 tūkst. pedagogų.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė vasario 22 d. Tuomet streikavo 233 švietimo įstaigos ir daugiau kaip 6 tūkst. pedagogų.

I š viso Lietuvoje veikia per 2300 švietimo įstaigų. Iš jų 1200 bendrojo ugdymo mokyklų, daugiau kaip 700 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, 360 neformaliojo ugdymo įstaigų.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius pirmadienį išplatintame pranešime teigė, kad šią savaitę prie streiko ketina prisijungti kelių dešimčių Kelmės, Švenčionių, Šilutės ir kitų savivaldybių švietimo įstaigų pedagogų.