„Pačiuose Rastinėnuose nėra jokio lietuviško darželio, tik lenkiškas, nors čia gyventojų pastaraisiais metais nuolat daugėja. Vis dažniau jaunos lietuvių šeimos kuriasi sodų bendrijose. Savo dukrą būtume sutikę vežioti į Sudervę, kur yra lietuviškas darželis, tačiau ten jai neatsirado vietos. Už dukros priežiūrą bei lavinimą mokėtume ir 70 eurų per mėnesį, bet ir tokios vietos nėra“, – dienraščiui sakė Rastinėnuose su šeima gyvenanti Vilija (pavardė redakcijai žinoma).

Anot moters, pasibaigus vaiko priežiūros atostogoms, reikėjo tęsti darbą Vilniuje, todėl neliko nieko kito, kaip pradėti leisti dukrą į darželį Rastinėnuose. Jame vaikas dabar ugdomas lenkų kalba, nors nei mama, nei tėtis šios kalbos nemoka.

Rastinėnų-Bubų kaimo bendruomenės pirmininkė Kristina Bykovienė pripažino, kad jaunų tėvų bėdos ieškant vaikams ugdymo įstaigos šiuo metu tikrai yra opiausios. Mat per dešimtmetį į Rastinėnų kaime esančias sodų bendrijas persikėlė gyventi labai daug jaunų šeimų, o kur jaunos
šeimos - ten ir mažamečiai vaikai.

Vilniaus rajono savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad per pastaruosius dešimt metų rajone pastatyti šeši nauji vaikų darželiai - Nemenčinėje, Lavoriškėse, Mickūnuose, Rudaminoje, Avižieniuose ir Sudervėje, o netrukus tokia įstaiga įsikurs ir Riešėje. Tačiau visuose per dešimtmetį pastatytuose darželiuose ugdymo kalba yra lenkų, išskyrus Avižienius bei Nemenčinę, kur greta lenkų kalba ugdomų vaikų grupių yra ir grupės vaikams, kalbantiems lietuviškai.