Keista, bet išaiškėjus šiam faktui internete užvirusioje diskusijoje dalis tėvų stojo į virėjų pusę. Staiga jiems pasidarė visai ne gaila, kad darželinukams skirtais maisto produktais galimai maitinasi ir darželių darbuotojų šeimos. Galbūt tokią tėvų poziciją išprovokavo faktas, kad šį sykį pasisavinti ne prabangūs produktai, o tik batonas, pienas bei kopūstas.

"Keista, kad ir jaunimas tebegyvena pagal principą: "Dirbi valstybinėje įstaigoje? Vok, jei gali." Tad jei visuomenė toleruoja tokius atvejus, nenuostabu, kad tai tampa kone kasdienybe", - apgailestauja Vakarų Lietuvos tėvų forumo (VLTF) pirmininkė Kristina Paulikė.

Direktorei šokas

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad ankstyvą sausio 4-osios rytą Šiaurinės policijos nuovados pareigūnai vyko patikrinti informaciją apie galimą maisto produktų vagystę iš darželio virtuvės. Teigiama, kad policijos pareigūnams įkliuvo dvi virėjos, kurių asmeninių automobilių salonuose rasta maisto produktų. Įtariama, kad jie galėjo būti pavogti iš darželio virtuvės. Vienos darbuotojos automobilyje aptikta 3 pieno pakeliai, kopūstas ir pakelis košės, kitos - 3 pakeliai pieno, batonas, pakelis košės, pomidorų padažas, pieniškos dešrelės.

Paaiškėjo, kad galimai nesąžiningų virėjų identifikavimo operacija vyko darželyje "Inkarėlis". Įstaigos direktorė Rima Savva vakar tikino dar neatsigaunanti po patirto šoko. Pasak jos, nuo 1993 metų, kai ji dirba darželyje, tai pirma tokia istorija.

"Tikrai neįsivaizdavau, kad esant tokiai griežtai kontrolei, kokia yra mūsų darželyje, darbuotojai šitaip rizikuotų savo reputacija", - kalbėjo R. Savva.

Ir pačios virėjos jai prisipažino, kad iš darželio virtuvės tikrai paėmė kai kuriuos produktus, bet neva tikrai ne visus. Direktorės teigimu, virėjos aiškino, kad iš virtuvės ėmusios tik pieną, batoną, kopūstą, kiti, kuriuos jų automobiliuose rado pareigūnai, esą buvo jų pačių pirkti.

"Tačiau jos neturėjo kasos čekių ir negalėjo to įrodyti, tad visi automobiliuose rasti produktai buvo užfiksuoti kaip galimai vogti. Nors, pavyzdžiui, dešrelių tą dieną darželio valgiaraštyje net nebuvo, o prieš tai buvo poilsio dienos", - pasakojo R. Savva.

Direktorės skaičiavimu, darželio virtuvei galėjo būti padaryta 8 eurų žala.

"Jei joms pavyktų įrodyti, kad dešreles pirko pačios, žala gali sumažėti dar 3 eurais", - minėjo direktorė.

Tikina, kad kontroliuoja

Tačiau ne ką mažiau svarbus kitas klausimas - ar tokie savo šaldytuvų pildymai vaikų sąskaita tikrai nėra darželių darbuotojų kasdienybė? Galbūt pernai darželinukų tėvai ne veltui kėlė retorinį klausimą - kas suvalgo vaikams skirtą lašišą?

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad darželinukų tėvai aiškino, jog kai kuriuose darželiuose vyksta dar liūdnesni dalykai - esą virėjos namo neša ir į važtaraščius įtraukia itin brangius produktus - lašišą, jautieną, kurie taip ir nepatenka ant mažylių stalo.

R. Savva tikino, kad šitaip tikrai negalėtų nutikti. Esą yra sudaryta speciali maisto tikrinimo komisija. Tiesa, jos nariai - to paties darželio darbuotojai.

"Komisijos nariai neperspėję gali ateiti į grupę ir pasverti vaikams skiriamas porcijas. Aš ir pati galiu iš karto pasakyti, ar lėkštėje tikrai yra tiek gramų, kiek reikia. Patikėkite, niekada nesame nustatę, kad virėjos ar auklėtojos skriaustų vaikus. Kaip tik mūsų darželis garsėja kaip itin gerai ir skaniai vaikus maitinanti įstaiga. Galite ir tėvų paklausti, nes mes ir jiems dažnai siūlome patiems paragauti, kokį maistą duodame jų vaikams", - pasakojo direktorė.

Ji tikino, kad abi į policijos rankas įkliuvusios darbuotojos jai atrodė sąžiningos ir puikios virėjos.
"Jos parašė pasiaiškinimą, sakė, kad gailisi ir daugiau taip nedarys. Dar nežinau, kaip reikės toliau elgtis. Lauksiu, ką sakys policija. Sudaryta komisija šiam įvykiui tirti", - sakė R. Savva.

Maisto produktai iš nesąžiningų virėjų paimti ir sugrąžinti darželio auklėtiniams. Moterų atžvilgiu pradėtos administracinių teisės pažeidimo bylų teisenos pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 50 str. (smulkus svetimo turto pagrobimas).

Bėdų kur kas daugiau

Pasak VLTF pirmininkės K. Paulikės, praėjusiais metais nuodugniau pradėjus domėtis darželinukų maitinimo sfera, paaiškėjo, kad yra ir daugiau ydingos praktikos.

"Ypač domėjomės viešaisiais pirkimais. Nustebino, kad darželiai neretai maisto produktus perka tokiomis pačiomis mažmeninėmis kainomis, kaip ir bet kuriame prekybos centre. O juk jie - didmenininkai. Viena mama buvo įleista į virtuvę ir ji savo akimis pamatė, kad jogurto kaina tokia pati kaip ir parduotuvėje. Kam tai naudinga? Atvirai kalbama, kad tiekėjai už tai, kad sutaria didesnes kainas, atsilygina darželių vadovams. Šie atitinkamai taip pat žino, ką reikėtų "patepti", kad toliau ramiai gyventų", - pasakojo K. Paulikė.

Pasak jos, gali būti, kad ne visada viskas daroma piktybiškai. Galbūt kitos vyresnės vadovės tiesiog nepasidomi rinkoje esančiomis kainomis.

"Pavyzdžiui, viename darželyje užfiksavome, kad buvo nupirktos kiniškos svarstyklės, kurių kaina buvo net 40 eurų - daugiau nei tokių pat, parduodamų rinkoje. Dar kitame darželyje nupirktas net kelis tūkstančius kainavęs kavos aparatas, kuris stovi direktorės kabinete", - pasakojo K. Paulikė.
Jai keista ir tai, kad neretai darželiai su tiekėjais sutartis sudaro net keleriems metams, o juk kainos kasmet keičiasi, kai kurių produktų - ir į mažąją pusę.

"Porcijos būna mažesnės"

Antanas BAUŽA, Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas

Patikrinimų metu, kuriuos atliekame iš anksto neįspėję darželių darbuotojų, deja, kartais nustatome, kad vaikams patiekti patiekalai yra per mažo kaloringumo. Pavyzdžiui, pernai planine tvarka iš 6 skirtingų įstaigų buvome paėmę mėginius patiekalų kaloringumui nustatyti - 3 iš jų neatitiko normos net 22-29 procentais. Be to, pernai gavome 4 skundus, vienas iš jų pasitvirtino. Tąsyk kaip tik buvo skųstasi dėl mažų porcijų. Atlikę tyrimą nustatėme, kad tame darželyje patiekalai buvo 17 procentų mažesnio kaloringumo.

Nustačius pažeidimus skiriamos baudos. Tiesa, pagal galiojančią tvarką jos nėra didelės - pirmą kartą siekia 14 eurų. Iš viso pernai darželiuose atlikome 84 patikrinimus, 29 atvejais buvo nustatyti vienokie ar kitokie pažeidimai. Klaipėdoje yra 79 darželiai, 9 iš jų - privatūs.
Informacija

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus įsakymu nuo 2015-ųųj pavasario atliekant neplaninius tikrinimus vaikų darželių ir mokyklų maisto tvarkymo skyriuose gali dalyvauti ir vaikų tėvai ar juos vienijančių nevyriausybinių organizacijų atstovai. Dalyvauti VMVT darbuotojų rengiamuose patikrinimuose norintys tėvai privalo būti užpildę specialią deklaraciją, patvirtinančią, kad jie neserga ir nenešioja ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą. Tėvai taip pat turi pasirašyti konfidencialumo pasižadėjimus, kuriais įsipareigoja iš anksto nepranešti kitiems asmenims apie planuojamus patikrinimus, neatskleisti informacijos, kuri galėtų būti komercinė įmonės paslaptis.