500 streiko dalyvių yra ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogai, 5,8 tūkst. dirba bendrojo ugdymo mokyklose, 100 – neformaliojo švietimo įstaigose. Streikas vyko 13 proc. švietimo įstaigų: maždaug 300 iš 2300 šalies darželių ir mokyklų.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė antradienį Seime žurnalistams sakė teigiamai vertinanti streiką, nes pedagogai „kovoja už tai, kas jiems priklauso“. „Kai kurioms grupėms (po krizės atlyginimai) buvo atstatyta, o mokytojams nuo 2009 metų atlyginimai nebuvo didinami, ir tai yra teisėtas jų lūkestis ir teisėti reikalavimai“, - pabrėžė A. Pitrėnienė.

Klausiama, koks šiuo metu yra vidutinis mokytojo atlyginimas, ministrė sakė, kad suskaičiuoti sudėtinga, nes mokytojų krūvis yra labai skirtingas. Ministrės teigimu, mokytojai savo bendruomenėje verčiau sutinka mažiau dirbti, tarpusavyje pasiskirsto krūvį, kad nebūtų atleidžiami kolegos.

„Paskutiniais mano duomenimis, 25 pamokos, mokytojas metodininkas, tas viduriukas, prie aukštesnės kategorijos, tai į rankas gauna per 800 eurų“, - sakė ministrė. Pasak jos, tarp streikuojančių daugiausiai mokytojų, turinčių 18-24 valandų krūvį.

„Pasižiūrėjome pjūvį, kokių mokytojų yra daugiausiai tarp streikuojančių, su kokiu pamokų krūviu, didžioji dalis yra 18-24 valandos, tai nėra pats mažiausias pamokų skaičius, mes turime daug mokytojų, kurie turi 8, 9, 10 pamokų, tada ir gauna minimalų uždarbį“, - sakė A. Pitrėnienė.

Mokytojų profesinės sąjungos streiką surengė reikalaudamos didinti atlyginimus. Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, pagrindiniai streikuoti ketinančių mokytojų reikalavimai yra atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 metų sausio 1 dieną, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus, 2016 metais valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, bei mažinti mokinių skaičių klasėse ir grupėse.

Valdančiosios koalicijos partijų politinė taryba praėjusią savaitę nusprendė tenkinti dalį profesinių sąjungų reikalavimų, jiems skiriant 10 mln. eurų. Ministerija taip pat žada ieškoti lėšų peržiūrėdama jai skiriamus asignavimus.

Anot ministerijos, mažiausiai uždirbantiems – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams – darbo užmokestis kitąmet kils iki 7 proc., šiemet jų algos didėjo 10 procentų. Pradedantiems bendrojo ugdymo mokyklų mokytojams atlyginimai didės 5 proc., visiems kitiems – 3 proc. Pažymima, kad nuo sausio 1 dienos 34 eurais didės mokinio krepšelis. Pensinio amžiaus sulaukusių pedagogų išeitinių išmokų fondas kitąmet didėja 1,5 mln. eurų. Nors pažadėta algas kelti, profsąjungų tokie pažadai netenkina.

Švietimo ir mokslo ministerija, įvertinusi streikuoti planuojančių profesinių sąjungų keliamus reikalavimus, nurodo, kad norint tenkinti juos visus kitąmet reikėtų daugiau nei 100 mln. eurų, todėl reikalavimai esą nerealūs. Profsąjungų skaičiavimu, lėšų poreikis - mažesnis.