Viešojoje erdvėje daugėja kaltinimų iš buvusių LMTA studentų ir dabar studijuojančiųjų artimųjų, kuriuose teigiama, kad akademijoje krūvis yra per didelis, dėstytojai netinkamai bendrauja su studentais, šie patiria didžiulį stresą, neretai jiems prireikia ir psichologų pagalbos. Kartu šiame kontekste prisimenamas ir tragiškas praėjusios savaitės įvykis, kai, pirminiais duomenimis, LMTA studentas nukrito nuo stogo Mindaugo g. esančioje statyboje aikštelėje, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Gaunu laiškų iš studentų ir į savo elektroninį paštą, ir viešų kreipimųsi, taip pat seku žiniasklaidoje pasirodančius pranešimus. Juose skundžiamasi ir prašoma reaguoti ne tik į informaciją apie LMTA, bet ir VU. Pirmadienį buvau susitikusi su dabar jau buvusiu VU Ekonomikos fakulteto studentu Justinu Švėgžda, kurio netenkino universiteto studijų kokybė, dėstymo metodika, priemonės. Kiekviena studento nuomonė yra svarbi, todėl turime analizuoti gaunamą informaciją ir priimti atitinkamus sprendimus", - kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Susitikime buvo kviesti dalyvauti VU ir LMTA rektoriai, tačiau atvyko tik akademijos vadovas Zbignevas Ibelgauptas. VU rektorius Artūras Žukauskas vietoj savęs delegavo studijų prorektorę Nijolę Radavičienę ir partnerystės prorektorę Gretą Drūteikienę. Pasikalbėti apie studentų nusiskundimus taip pat atvyko LMTA Teatro ir kino fakulteto dekanė Elona Bajorinienė bei akademijos Tarybos narė Aušra Motuzienė bei abiejų aukštųjų mokyklų studentų atstovai.

„Bandome patys ieškoti šio įvykio priežasčių, tačiau kol vyksta ikiteisminis tyrimas, negalima daryti skubotų išvadų, todėl prašome ir kitų to nedaryti. Iš karto po nelaimės kreipėmės į psichologus ir organizavome pagalbą kurso draugams, fakultete su studentais ir dėstytojais dirba „Krizių įveikimo centro" psichologų komanda. Svarstome, kad akademijoje reikia įsteigti psichologo etatą, kad pagalba, jos prireikus, visada būtų šalia", - sakė LMTA rektorius Z. Ibelgauptas.

Akademijos vadovas teigė, kad jį nustebino viešojoje erdvėje pasirodę kaltinimai iš buvusių akademijos studentų, todėl planuoja juos pasikviesti susitikimui. „Noriu išgirsti konkrečius faktus, kad galėtume imtis atitinkamų sprendimų. Diskusijos iš nieko negali kilti, todėl kalbamės ir su dėstytojais, bandome suprasti, kur slypi problema", - teigė LMTA rektorius.

VU studijų prorektorė N. Radavičienė susitikimo metu užsiminė, kad galbūt VU EF ne viskas yra gerai, tačiau „nedrįstų į kiekvieną atvejį reaguoti kaip į aukštosios mokyklos kokybę parodantį atvejį". „Mūsų dėstytojai kruopščiai atrenkami, be to, mes nemanome, kad ekonomikos studentas turi mokytis tik su ekonomika susijusių dalykų. Visuomet atsiras tokių, kurie sakys, kad universitete yra blogai, tai gali lemti labai įvairios priežastys", - atvirą buvusio VU studento J. Švėgždos laišką komentavo prorektorė.

Švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė po susitikimo su LMTA ir VU vadovybėmis teigė stebėsianti situaciją abiejose aukštosiose mokyklose. „Kviesiu aukštųjų mokyklų vadovybes kitam susitikimui, kad sužinočiau, kaip pas juos keičiasi situacija, kokie sprendimai priimti", - kalbėjo ministrė.

Visus studentų nusiskundimus ministrė A. Pitrėnienė perdavė darbo grupei, kuri analizuoja aukštojo mokslo situaciją. Ji pateiks savo pasiūlymus, kaip būtų galima išspręsti pateiktas problemas.