Švietimo profesinės sąjungos reikalauja, kad mokinio krepšelis kitąmet dviem etapais būtų atkurtas iki 2009-ųjų lygio: nuo sausio 1-osios - iki 1045 eurų, nuo rugsėjo 1-osios - iki 1093 eurų.
Anot ŠMM, vien šiems reikalavimams įgyvendinti kitąmet reikėtų numatyti 77,8 mln. eurų.

Dar vienas profesinių sąjungų reikalavimas - palaipsniui didinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojų atlyginimus, prilyginant juos bendrojo ugdymo lavinimo mokytojų atlyginimams. ŠMM skaičiavimais, kitąmet padidinti atlyginimus minėtiems pedagogams bent 4 proc. iš biudžeto papildomai kainuotų apie 4,4 mln. eurų (keliant algas palaipsniui iki 2022-ųjų, reikėtų skirti apie 35,1 mln. eurų).

Tuo metu norint pakelti tarnybinių atlyginimų koeficientus 5 proc. darželinukų ir ikimokyklinukų pedagogams, taip pat kitiems mokytojams kitąmet reikėtų dar apie 18,3 mln. eurų.

Pagal švietimiečių reikalavimus, dar 3,56 mln. eurų kitąmet ministerija turėtų numatyti pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru paliktų švietimo sistemą. Tiesa, ministerija šiuo metu tam jau planuoja skirti 3,2 mln. eurų.

Ministerijos atstovų teigimu, dalis įsipareigojimų yra planuojami kitų metų biudžete, tačiau kiek reikalavimų bus patenkinta, paaiškės tik priėmus kitų metų biudžetą.

Spalio pabaigoje vykęs mokytojų kongresas priėmė manifestą, reikalaujantį kelti atlyginimus. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos teigimu, nepavykus deryboms su ministerija, ketinama rengti įspėjamąjį streiką. Preliminari jo data - gruodžio 8-oji. Jei šis streikas neduos rezultatų, profesinės sąjungos neatmeta, jog vasarį ar kovą rengtų didesnį streiką.

Profesinių sąjungų atstovai pripažino neskaičiavę, kiek kainuotų įgyvendinti jų reikalavimus, bet neabejoja, jog valstybė būtų pajėgi tai padaryti.

„Mes manome, kad tai yra labai nedidelės lėšos“, - BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas.

Švietimo ir mokslo ministrė neatmetė, kad streikas gali būti susijęs ir su artėjančiais rinkimais, tačiau įvertino kaip piliečių demokratinę teisę.

„Tai vertinu pozityviai, žmonės dirba savo darbą, profesinės sąjungos dirba savo darbą“, - žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė Audronė Pitrėnienė.