„Mums yra nepriimtinas auklėtojos požiūris į vaikus, jos taikomi vaikų gėdinimo metodai, vaikų mokymas tyčiotis ir keliama įtampa grupėje. Dėl patiriamo streso Oksanos Vasiljevos darbo metu pasikeitė ne vieno vaiko emocinė būsena ir elgesys, vaikai nenoriai eina į darželį. Siekiame, kad mūsų vaikai būtų ugdomi psichologiškai ir dvasiškai saugioje ir pozityvioje aplinkoje“, – tokį prašymą direktorei pakeisti darželio auklėtoją jau pasirašė 7 iš 22 vaikų tėvai. Ši auklėtoja šiai vaikų grupei pradėjo vadovauti tik šiemet.

Savo ruožtu pati „Justinuko“ darželyje dirbanti 26-erių metų O. Vasiljeva neigia, kad tėvų įvardytos problemos egzistuoja. Tik šiemet pirmojo skundo dėl antrus metus dirbančios auklėtojos sakė susilaukusi ir l.e.p. darželio direktorė Narinė Gaidelienė. Praėjusiais metais ji auklėjo kitos grupės vaikus.

Problemų kilo ne vienam

Tuo metu Lauryna patikino, kad ir dar keli tėveliai artimiausiu metu rengiasi pasirašyti jau minėtą prašymą. Iki šiol to padaryti jie negalėjo dėl vaikų ligos. Tiesa, maždaug 7 vaikų tėvų paramos ji nė nesitiki – jie darželio paprasčiausiai nelanko.

„Man tikrai atrodo nepriimtini tokie, sakyčiau, gerokai atgyvenę, vaikų auklėjimo metodai kaip viešas gėdinimas, menkinimas. Tarkime, prisišlapinus į lovą mano vaikas buvo sugėdytas prieš visus bendraamžius.

Kai iškėliau šią problemą mūsų elektroninėje tėvų grupėje, pradėjo ir kitos mamos rašyti, daugeliui tėvų tai pasirodė labai nepriimtina. Be to, apie pusė grupės vaikų tėvų sakė pastebėję, kad šiemet jų vaikams kažkas yra negerai. Jie jaučia nuolatinį stresą, kai kurie berniukai pradėjo šlapintis, tuštintis į kelnes. Dalis vaikų vos pamatę tą auklėtoją cypia, rėkia. Namuose jie sako nenorintys eiti į darželį, prašo juos pasiimti anksčiau. Kilo kažkoks širšalas“, – pastebėjo moteris.

Liko šokiruota: negalėjo patikėti, kad taip galima elgtis su vaikais

Apie tai ji sakė kalbėjusi ir su pačia auklėtoja, ir su jos kolege, ir su mokyklos direktore.

„Auklėtoja iš pradžių neigė viską, sakė, kad taip negali būti. Tačiau pokalbiui išsirutuliojus pripažino, kad keli netinkami žodžiai jai „išsprūdo“. Ji aiškino, kad šis ugdymo metodas nėra tęstinis. Esą visko pasitaiko. Pažiūrėjus iš kito kampo, manau, ji yra jaunesnė nei visų vaikų tėvai, tad nebuvo tikimasi, kad ji taip elgsis. Aš ir pati tai auklėtojai sakiau: „Likau šokiruota ir negalėjau patikėti, kad tokia jauna auklėtoja šiais laikais gali taip bendrauti su vaikais“. Man tai tikrai atrodo baisu. Nereikia net mokslų didelių baigti, kad suprastum, kad vaikai dabar auklėjami kitaip“, – mano moteris.

Savo ruožtu vaikus prižiūrinti kita auklėtoja, Laurynos teigimu, liko nemaloniai nustebinta dėl kolegės elgesio ir patikino, kad pati taip tikrai vaikų neauklėja.

Tuo metu direktorė, išgirdusi apie šią problemą, moters teigimu, į situaciją įsigilinti nė nebandė. Tiesiog paprašė parašyti raštą, kuriame problema būtų išdėstyta.

„Aš pas direktorę nėjau, ėjo kita mama, tačiau ji pasakojo, kad direktorė tik palinksėjo galva ir paprašė oficialaus rašto, kad būtų galima kažką daryti“, – perpasakojo Lauryna.

Problemų grupėje nemato

Tačiau pati O. Vasiljeva DELFI sakė problemų minėtoje darželio grupėje nematanti.

„Normalu, kad tėveliai ateina, mes kalbamės, tačiau to nepavadinčiau skundais. Visokių būna situacijų, bet visada jas išsiaiškiname“, – išgirdusi apie problemą, sakė ji.

Pacitavus tėvų pasirašytą prašymą auklėtoja tikino netaikanti ten įvardytų ugdymo metodų ir vaikų nemenkinanti ir negėdinanti.

„4-5 metų vaikams gali nutikti taip, kad jie prisišlapina ar tuštinasi į kelnes. Gal miegodami, jei kietai miega. Nepastebėjau, kad čia gali būti emocinis stresas ar kas. Labai gražiai mes su vaikais bendraujame, žaidžiame. Būna, ir pribėga, apsikabina. Tikrai nepastebėjau, kad jie nenorėtų eiti į darželį“, – gynėsi auklėtoja.

Skundėsi, nes trūko dėmesio

Jos teigimu, tiesiog šiai grupei priklausančių vaikų tėvai – labai reiklūs.

„Iš mūsų labai daug reikalaujama, bet kartais jie nežiūri į problemas atidžiau. Pavyzdžiui, kitoje grupėje turėjau atvejį, kai mama atėjo pas mane ir sakė, kad jos vaikas nenori eiti į darželį. Padarėme akistatą, pakalbėjome visi ir tai padėjo. Kitą dieną ta pati mama man papasakojo, kad vakare jai migdant vaiką šis pasakė, kad labai myli mamytę, bet jam gaila, kad ji – ne Oksana. Vėliau paaiškėjo, kad jam tiesiog trūko mano dėmesio, kadangi vaikų grupė buvo didelė, tad jis taip stengėsi atkreipti dėmesį į save“, – kodėl darželyje gali kilti problemos, pasakojo O. Vasiljeva.

Auklėtojos teigimu, būtų geriau, jei tėvai kreiptųsi tiesiai jį ją, tuomet ir visi neaiškumai būtų sprendžiami operatyviai.

„Nes paskui tos problemos tik kaupiasi ir, matote, iki ko nueina“, – turėdama omenyje raštą dėl jos pakeitimo, sakė O. Vasiljeva.

Veikti žada gavusi oficialų skundą

Savo ruožtu darželio direktorė N. Gaidelienė DELFI sakė, kad sulaukusi tėvų skundo ji kreipsis į savivaldybės Švietimo skyrių. Jei jos atstovai sutiks, kad problema egzistuoja, auklėtoja gali būti pakeista per savaitę.

„O. Vasiljeva pas mus dirbo ir praėjusiais metais. Jokių problemų anksčiau nekilo, tik šiemet. Ar ją pakeisime, nebus mano vienos sprendimas, jis bus derinamas su Švietimo skyriumi. Aišku, prieš tai atsižvelgsime, kokios yra tėveliams kilusios problemos. Reikia įvertinti situaciją“, – sakė ji.

Direktorės teigimu, jei egzistuojančios problemos yra rimtos, užtenka ir 1 ar 2 tėvų skundų.

„Atėjusi pas mane mama kalbėjo labai emocionaliai, todėl paprašiau viską surašyti, pasitarti su kitais tėvais. Norėjau sužinoti, ar tai yra vienos mamos problemos, ar jos kyla ir kitiems. Jei argumentai – svarūs, kad auklėtoja būtų pakeista, užtenka ir 1 ar 2 tėvų skundo“, – aiškino N. Gaidelienė.