Kuo ilgiau bus ignoruojamos studentų mažėjimo tendencijos ir toleruojama nepakankama studijų kokybė, tuo katastrofiškesnės bus aukštojo mokslo pasekmės Lietuvoje, – sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis.

Pasak profesoriaus, jeigu sektume klasikiniu pavyzdžiu – išsiaiškinam kokių profesijų,kompetencijų žmonių reikia darbo rinkoje ir tada aukštąsias mokyklas „sureguliuojam“ taip, kad jie rengtų būtent tų specialybių specialistus:

„Iš pirmo žvilgsnio toks modelis lyg ir būtų tinkamas, ekonomiškas. Bet giliau paanalizavus, jis nebūtų toks jau geras. Vien dėl to, kad suskaičiavus, kiek tokių specialybių pagal pavadinimus yra, pamatytume, kad jų skaičius labai mažas. Ir mūsų išsilavinimas nukryptų į labai siaurų specialybių ratą. Patenkinti darbo rinką, jos poreikius tikrai reikia, bet universitetinis išsilavinimas yra žymiai platesnis. Jeigu šiuo metu kai kurios specialybės, mokslo sritys ar kryptys nėra labai paklausios, mano giliu įsitikinimu, universitetai turi tam tikrą skaičių tokių specialistų rengti. Visur turi būti harmonija“, - laidoje „Atviras pokalbis“ sakė A. Augutis.

Anot rektoriaus, VDU yra įkurtas verslo praktikų centras, kuris padeda baigiantiems šią aukštąją mokyklą įsilieti į darbo rinką:

„Labai neišgyvename, jeigu jauno žmogaus karjeros pradžia tiesioginiai nesutapta su jo baigtomis studijomis. Įsidarbinimas pagal specialybę mums nėra šventa karvė. Stengiamės studentui įdiegti kritinį mąstymą, norą paties kurti darbo vietas. Ir jeigu jis, atėjęs į darbo rinką, pradeda dirbti ne pagal specialybę,tikim ir turim duomenų, kad anksčiau ar vėliau tos įgytos kompetencijos bus pritaikytos. Artes liberales principas, kuriuo vadovaujasi mūsų universitetas, tuo ir pagrįstas. Viena iš blogybių ta, kad iš baigusių mokyklą mes reikalaujam pasirinkti profesiją čia ir dabar. Deja, negalim leisti studentui pasirinkti specialybės, sakykim, trečiaisiais studijų metais, kada studentas jau yra apsisprendęs“, - kalbėjo J. Augutis.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais - penktadieniais 9.10 val.