Gyventojai teigia bandantys susisiekti su UAB "Klaipėdos bendrabutis" atstovais ir aiškintis, kodėl situacija tokia prasta, tačiau jų niekas neišgirsta.

Namas pastatytas prieš daugiau nei 50 metų, bendrabučio būklė prasta, tačiau gyventojai sako, jog stengiasi situaciją pagerinti - inicijuoja naujų langų įstatymą, dažo sienas.

Už ką mokama?

"Dar prieš Naujuosius metus duše, tualete ir virtuvėje nebuvo langų, žiemą čia būdavo 12 laipsnių šalčio", - sakė bendrabučio gyventoja Stanislava.

Moteris name gyvena jau trejus metus ir teigia visą šį laiką mokesčiams išleidžianti nesuvokiamo dydžio sumas: "Gyvendama 10 kvadratinių metrų ploto kambaryje už elektrą šį mėnesį turėjau sumokėti 50 eurų. Paprastai gaunu sąskaitas, kuriose parašyta, kad kambario plotas - 17 kv. m, atsakingi žmonės net nežino, kad vienoje aukšto pusėje yra mažesni kambariai, kaip mano, kitame - didesni."

Gyventojai skundžiasi, kad žiemą už komunalines paslaugas tenka mokėti kone dvigubai daugiau, nors radiatoriai net neveikia.

Bendrabučio gyventojų sąskaitose esą dažnai prirašomos paslaugos, kurios net nebuvo teikiamos arba atvykę darbuotojai netinkamai atliko darbą: "Rūsyje vandens yra iki kelių, atvažiuoja keli santechnikai, geria alų, užkandžiauja, o mes turime mokėti pinigus, nors viskas lieka nesutvarkyta."

Žmonės teigia, jog name mokių gyventojų yra vos 30 procentų, todėl įtaria, kad jiems tenka sumokėti ir už nemokiuosius.

Bendrabutyje neseniai įrengti nauji elektros jungikliai, nuvesti kabeliai. Gyventojai neva buvo informuoti, jog visa tai bus finansuota Europos Sąjungos (ES) lėšomis, tačiau galiausiai ir už tai susimokėti teko patiems.

Bendravimo sunkumai

Gyventojai tikina, jog namo vadybininkas atsisako su jais geranoriškai bendrauti, o UAB "Klaipėdos bendrabutis" direktorius jų paprastai nepriima, reikia dėl susitikimo tartis beveik prieš pusę metų.

"Susirinkimai neorganizuojami arba organizuojami rytais. Paskutinis susirinkimas turėjo vykti 10 valandą, bet juk žmonės dirba tokiu metu. Aš susisiekiau su vadybininku, pasakiau, kad mes nepritariam tokiam laikui ir kad jis turi susirinkimą suplanuoti vakare, tačiau šis atšovė, jog jam jokio sutikimo ir nereikia", - apie sunkumus bendraujant su už bendrabutį atsakingais asmenimis pasakojo Stanislava.

Gyventojai tikina jau ne pirmą kartą bandantys atkreipti valdžios dėmesį į problemą - bendrabutyje kelis kartus lankėsi televizijos atstovai.

"Svarstome kreiptis į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, esame pasiruošę kalbėtis su meru, jei vis tiek nepavyks susitarti, kreipsimės ir į premjerą", - guodėsi žmonės.

"Pinigai niekur nedingsta"

UAB "Klaipėdos bendrabutis" vadovas Vaidas Barakauskas tikina, jog visi Rumpiškės g. 7 namo gyventojų kaltinimai nepagrįsti, o pinigai niekur nedingsta.

"Metų pradžioje visi UAB "Klaipėdos bendrabutis" daugiabučiai namai buvo tikrinami priešgaisrinės tarnybos, kuri surašė protokolus apie neatitikimus ir trūkumus namuose. Po šių baudų ir įpareigojimų buvo organizuoti konkursai tiems darbams atlikti ir dabar viskas yra tvarkoma", - aiškino jis.

Pasak direktoriaus, elektros instaliacijos darbai nebuvo daromi iš ES pinigų, kadangi jie skiriami tik namų renovacijai. Šiems darbams buvo panaudotos surinktos kaupiamosios lėšos, tačiau jų neužteko, todėl gyventojai ir turėjo mokėti papildomai.

Nežino tie, kurie nenori?

Bendrovės vadovas sakė, jog per dešimt jo darbo metų susirinkimas niekada nevyko ryte, jis būna 17.15 val., po darbo.

"Bet kokiems darbams, kaip ir šiam, buvo organizuojamas susirinkimas, kuriame gyventojai informuojami apie tai, kas, kodėl ir kaip bus daroma. Kas norėjo, visą informaciją gavo, o kas niekur neina, nieko nežino, tai atsibunda tik tada, kai gauna sąskaitas", - teigė V. Barakauskas.

"Mus kontroliuoja Savivaldybė, kiekvienam gyventojui mokesčius nustatome pagal jo gyvenamąjį plotą. O su nemokiais klientais aiškinamės teisminiu keliu, jei nepavyksta - iškeldiname, taip jau yra buvę", - pridėjo vyras.