Penkerius metus Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Užsienio kalbų institute dirbęs ir mokyklose ispanų kalbą dėstęs J. M. Puertas Salas dar kovo mėnesį buvo patekęs į teisėsaugos akiratį dėl savo veiklos viešojoje erdvėje, tačiau tą kartą buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Antrasis skandalas vyko gegužės mėnesio pabaigoje. Tuomet visuomenės veikėja ir buvusi politikė Nijolė Oželytė tikino gavusi kelių skirtingų studentų atsiliepimus apie šio dėstytojo darbą.

Tačiau savo darbo minusų J. M. Puertas Salas neįžvelgia. Priešingai – tikina, kad buvo atleistas neteisėtai.

Tikina, kad nurodymai atleisti – iš saugumo tarnybų

„Lietuvos saugumo tarnybos kreipėsi į universitetą liepdamos man įšaldyti savo feisbuką, jei toliau noriu dirbti dėstytoju. Padariau tai, tačiau po dviejų dienų supratau, kad verčiau renkuosi laisvę, o ne duoną“, – sakė jis.

J. M. Puertas Salas tikina buvęs atleistas dėl išsakyto savo požiūrio prieš Maidaną ir Ukrainos prezidentą Petro Porašenką. Jis pripažino besijaučiantis prislėgtas, tačiau savo minčių nesigaili.

„Sveiki atvykę į Lietuvą, labai demokratišką šalį, kuri didžiuojasi, kad priklauso Europos Sąjungai ir NATO. Jaučiuosi liūdnas dėl šalies, kurią mylėjai ir gerbiau, jos piliečių. Jie nusipelnė šio to geresnio nei dabartinių politinių lyderių ir melo, kuris transliuojamas septynias dienas per savaitę ir 24 valandas per parą“, – rašė jis.

Nusprendė sutarties nebepratęsti

Savo ruožtu VDU Užsienio kalbų instituto direktorė Vilma Bijeikienė DELFI patikino, kad tikroji atleidimo priežastis yra kur kas paprastesnė.

„Jis dirbo pagal terminuotą darbo sutartį, kuri buvo nutraukta 2015.06.25, suėjus darbo sutarties terminui (vadovaujantis LR DK 126 str. 1. d.). Kadangi sutartis nutrūko, mes nebeieškojome kitų priežasčių, šios užteko, o ką rašo dėstytojas – jo reikalas“, – sakė ji.

V. Bijeikienė aiškino, kad sutarties pratęsti nebuvo reikalo. Šiuo metu ispanų kalbos dėstytojų yra pakankamai.

„J. M. Puertas Salas visuomet dirbo su terminuotomis sutartimis, niekada nebuvo mūsų konkursinis dėstytojas. Mes turime du dėstytojus, kurie pas mus dirba po konkurso, J. M. Puertas Salas konkurse niekuomet nedalyvavo. Jo sutartis visuomet pratęsdavome, nes buvo toks poreikis, šiuo metu tokio poreikio nėra. Be to, turime dar vieną studentę magistrantę, kuri taip pat pradėjo dėstyti“, – aiškino instituto direktorė.

Džiaugiasi, kad baigėsi problemos

Ji tikino nenorinti prisiminti ir komentuoti nei dėstytojo pasisakymų, nei jo minčių socialiniame tinkle „Facebook“.

„Baigėsi sutartis, baigėsi ir problemos“, – šyptelėjo ji.

Pasak V. Bijeikienės, J. M. Puertas Salas pasirinko savo kelią ir VDU nuo jo veiksmų atsiriboja.