Apie tai „Žinių radijui“ sakė medicinos mokslų daktaras, gydytojas chirurgas Darius Kubilius.

Darius Kubilius
„Jeigu Lietuvoje tai (idėjos apie sveiką gyvenimo būdą – red.) aktyviai priimama, kaip dabar ir vyksta, esame lyderiai pasaulyje. Tad susidaro situacija, kad dėl tokio didelio Lietuvos sveikatos mokslų universiteto aktyvumo pirmieji pasaulyje greičiausiai turėsime gyvenimo būdo medicinos magistro studijas. Galime tikėtis, kad į mūsų universitetus šios specialybės studijuoti atvažiuos studentai iš JAV, Australijos, Europos, nes yra nemažai norinčių tą daryti“, - laidoje „Mano sveikata“ kalbėjo D. Kubilius.

Pasak jo, duomenys iš JAV universitetų rodo, kad sveikiau ir ilgiau gyvena žmonės, valgantys lengvesnį maistą ir pakankamai daug judantys.

„Žinias aš gaunu daugiausiai iš JAV, iš stipriausių šios srities JAV universitetų – tai Loma Lindos universitetas, kur žmonės jau šimtą metų tyrinėja septynių dienų adventistų gyvenimo būdą ir yra akivaizdžiais patikimais epidemiologiniais tyrimais nustatę, kad žmonės, valgantys augalinį maistą arba pagrindine augalinį maistą, yra gerokai sveikesni ir ilgiau gyvena“, - kalbėjo D. Kubilius.

Taip pat jis pažymi, kad Harvardo universiteto mokslininkai yra paskelbę, kad ilgaamžiškumas didėja, žmonėms keičiant gyvenimo būdą, o mitybą – į lengvesnę.

„Telomeros (galinis chromosomos segmentas – red.), kurios yra ilgaamžiškumo matas, gyvenimo eigoje trumpėja. Deanas Ornishas nustatė, kad telomeros ilgėja žmonėms, kurie sportuoja ir aktyviai juda“, - sakė D. Kubilius.

Anot gydytojų chirurgo, šie ir panašūs duomenys labai pakeitė jo supratimą apie sveiką gyvenseną. Be to, D. Kubilius džiaugiasi, kad ir Lietuvos akademinė bendruomenė ima tai pripažinti – dėl to jis ir prognozuoja Lietuvai pirmąsias pasaulyje gyvenimo būdo medicinos studijas.

Visą laidos „Mano sveikata“ įrašą klausykite ČIA.