Po kilusių skandalų keliuose vaikų globos namuose, prezidentė inicijavo įstatymų pataisas dėl didesnio finansavimo globėjų šeimoms ir šeimynoms. Vaikų globos namų, kaip sako savivaldybių asociacijos prezidentas, planuojama atsisakyti ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje, o Druskininkai esą tai jau yra įgyvendinę.

Vilniaus miesto socialinių įstaigų pertvarka pradėta planuoti 2012 m., tačiau realūs darbai – pirmiausia, Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namų reorganizacija – prasidėjo po metų, savivaldybei skyrus butus. Dabar Vilniaus Pilaitės mikrorajone šeimynoje jau metus gyvena devyni trylikos–keturiolikos metų vaikai, daugiausia – broliai ir seserys.

„Kaip ir kiekvienoje šeimoje, jie keliasi, eina į mokyklą, lanko būrelius. Taip pat jie su socialinių darbuotojų padėjėjais gamina valgyti, jie eina apsipirkti, jie planuoja, jie susikuria, jie tvarkosi – tiesiog gyvena kaip įprasta šeimyna. O socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai yra atsakingi už visą šitą šeimynos buities organizavimą, maitinimą, ėjimą į tėvų susirinkimus, jų ugdymą, užklasinę veiklą“, – pasakojo Žolyno vaikų globos namų direktorė Ieva Norkienė.

Šeimyną prižiūrinti Ieva Norkienė sako, kad vaikai naujoje aplinkoje labai greitai prisitaikė, išvykę į vasaros stovyklas laukia, kada grįš namo.

„Teko bendrauti su mergaite, kuri buvo išėjusi iš tų tradicinių vaikų globos namų, Aš klausiu: jeigu tau būtų leidę rinktis – ten ar čia? Tai ji pasakė vienareikšmiškai: žinoma, kad čia. Ji paatviravo ir pasakė, kad kiekvieną kartą eidama namo, ji verkdavo, nes visi eidavo į namus, į butus, į namus, o ji, sako, o eidavo ten (į globos namus – red.)“, – pasakojo I. Norkienė.

Vilniuje bus pertvarkomos dar trys vaikų globos įstaigos: socialinės globos namai „Gilė“, sutrikusio vystymosi kūdikių namai ir Minties vaikų socialinės globos namai. Penkerių metų globos sistemos pertvarkai įgyvendinti prireiks ne tik savivaldybės, bet ir valstybės, bei Europos Sąjungos lėšų. Skaičiuojama – apie 50 mln. eurų.

„Tai turi būti tinkamos vaikų gyvenimo sąlygos, todėl įrengti tuos naujus butus – tai jau bus papildomos išlaidos. Tačiau einamosioms išlaidoms: vaikų maitinimui, komunalinėms paslaugoms, darbuotojų atlyginimams išlaidas mes esame suplanavę ir lėšų tam turime“, – sakė Vilniaus m. savivaldybės departamento direktoriaus pavaduotoja Rasa Laiconienė.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas ir Druskininkų meras sako, kad Druskininkai vaikų globos namų sistemos atsisakė prieš dešimt metų. Šiuo metu Druskininkuose 38 vaikai apgyvendinti šeimose, keturiems ieškomi globėjai. Meras Ričardas Malinauskas teigia, kad artimiausiu metu globos įstaigų pertvarkos imsis ir daugiau šalies savivaldybių.

„Visos savivaldybės pritarė būtent šiam procesui ir asociacijoje neteko girdėti savivaldybių, kurios tam prieštarautų. Tik tai kai kuriose savivaldybėse globos namų yra įsteigta net po kelis, tai yra susiduriama ne tik su vaikučių problema, ne tik su šeimų, kur vaikai galėtų augti, radimu, bet ir su pačiais kolektyvais, tų globos namų administracijomis: yra ne vienas ir ne dešimtys tokių darbuotojų, taip pat neaiški pačių pastatų ateitis“, – pasakojo R. Malinauskas.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 95 vaikų globos įstaigos. Jose gyvena apie 10 tūkst. vaikų.