Šiais metais Lietuva mini 25-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines. Ta proga Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga pristato projektą „Nepriklausomybės karta“, pasakojantį apie jaunos ir nepriklausomos kartos atstovus, garsinančius Lietuvą įvairiose srityse. Viena jų – G. Dagilytė, kurianti išskirtinius saulės akinius.

DOSJĖ
Gimė: 1992 02 12 Kaune. Šiame mieste augo, mokėsi, gyvena ir kuria.
Profesija ir perspektyvos: ambicingai auganti dizainerė, prekinio ženklo „Unknown Design“
įkūrėja.
Šeimos padėtis: netekėjusi, bet mylima.
Pomėgis: šokiai.

Esate nepriklausomybės vaikas. Koks jūsų santykis su Lietuva?

– Man Lietuva yra labai brangi dėl savaime suprantamų priežasčių – tai mano gimtinė, čia mano artimieji, čia pati planuoju kurti šeimą. Bet iš dalies esu lyg ir paukštis, kuris žiemoti mielai išskristų į kitus kraštus. Žiemą bėgčiau iš Lietuvos, bet ne dėl to, kad nemyliu savo krašto – nemėgstu šalčio ir tamsaus laiko.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

– Robinzone (juokiasi). Siekiu būti nepriklausoma, dirbti tik sau ir esu šiek tiek laukinė – manau svajonė išsipildė.

Kaip matote savo išsilavinimo ir karjeros galimybes Lietuvoje?

Mados mokslais Lietuvoje dar tik pradėta mėgautis. Reikalingas žinias kaupiu ir gilinu, pasirinkdama atskirus profesinius ir vadybinius modulius, seminarus. Priešingai nei mados karjeristai – jų daugėja akimirkomis. Tačiau suradus savo nišą sėkmė tikrai galima.

Ar svarstėte ilgalaikės emigracijos klausimą? O galbūt išvažiavimą gyventi, dirbti užsienyje vertinate kaip šių dienų pasaulio normą?

– Manau, yra dviejų tipų emigrantai: tie, kurie išvyksta, net neatsisuka į savo kraštą ir po metų pamiršta gimtąją kalbą. Man tai svetima. Yra ir kitas tipas – darbo emigrantai, keliaujantys, kuriantys ne tik savame krašte, bet jokiais būdais neišsižadantys šaknų. Šis variantas man
priimtinas.

Esate kosmopolitė? Mėgstate keliones, kalbate užsienio kalbomis, lengvai pritaptumėte bet kuriame kontinente?

Taip, esu apkeliavusi beveik visą pasaulį, dėka turnė su pasaulinio garso didžėjumi Arminu Van Buurenu ir savo asmeninio pomėgio keliauti. Kaip kurėjai, be abejonės, man įdomi kitų šalių kultūra, mados tendencijos. Taip ir gimsta įvairios idėjos, įkvėpimas.

Idealus poilsis jums?

– Sodyboje, kurioje su mama puoselėjome daug lietuvių tautinių relikvijų, simbolių. Labai myliu savo mamą.

Koks lietuviškas simbolis jums yra brangiausias?

– Neringos smėlis. Man tai – gražiausias Lietuvos kraštas, mielai nešiočiausi smiltelę visada su savimi.

Ar švenčiate valstybines šventes?

– Dažnai per šias šventes tenka dirbti. Norėtųsi daugiau įtraukiančių, jaunimui integruotų renginių.

Kokios jūsų asmeninės savybės leido pasiekti tai, ką turite šiandien? Tai – įgimta ar išlavinta?

– Kiekvienas gimsta su gabumų krepšeliu, tik jau klausimas kaip juos naudojame. Stengiuosi visose situacijose pasisemti kuo daugiau, išbandyti save ir, žinoma, noriu būti geriausia.

Kas jus įkvepia kasdieniams darbams?

– Akimirkos, nuotaikos, kasdienės smulkmenos ir pats gyvenimas.

Ar jaučiatės garsinanti Lietuvą savo darbais? Didžiuojatės savo gimtąja šalimi?

– Mano kūriniai puošia ne tik Lietuvos klientes. Jų pageidauja Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje. Visada su pasididžiavimu pristatau savo kilmę.

Ačiū už pokalbį.

Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga (PLJS) yra nepriklausoma, nepolitinė, savanoriškumo pagrindu veikianti jaunimo organizacija, kurios pagrindinis tikslas – atstovavimas pasaulio lietuvių jaunimo interesams. 1972 m. Kento universitete, JAV oficialiai susikūrusi organizacija šiandien vienija 43 aktyvias jaunimo sąjungas ir bendruomenes visame pasaulyje bei yra įsteigusi atstovybę Lietuvoje. Minint Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų, inicijuotas projektas „Nepriklausomybės karta“, kuriuo bus pristatyti 25 herojai, gimę po 1990 m. kovo 11 d. PLJS projektą vykdo drauge su Užsienio reikalų ministerija ir naujienų portalu Delfi.lt.