"Tiek spaudoje, tiek iš profesionalų girdime tokius gąsdinančius šūkius apie tai, kad mūsų vaikai yra agresyvūs, kad jeigu vaikus mes girsime, tai jie monstrais užaugs, kad reikia saugotis vaikų. Man atrodo, kad tai yra labai neteisinga, nes mūsų vaikai yra labai kūrybingi, tikrai jie turi teisę būti mylimi, vaikai yra protingi, gražūs, mūsų vaikais galime didžiuotis, bet mes pradedame jų bijoti, labai daug eina negatyvo", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė VšĮ Paramos vaikams centro vadovė A. Kurienė.

Šio veiklos 20-metį mininčio centro direktorė sako, kad reikia susiburti visiems ir pradėti galvoti apie labai individualius vaikus, apie labai konkrečią šeimą ir ieškoti kiekvienam vaikui, kiekvienai šeimai jiems reikalingų paslaugų paketų ir tik jiems vieniems būdingų poreikių tenkinimo.

Pasak A. Kurienės, su liūdesiu galime konstatuoti, kad kiekvienais metais beveik 2 tūkstančius vaikų praranda šeimą, patenka į įvairiausios rūšies globą.

"Deja, Lietuvoje dar daug vaikų patenka į institucinę globą. Todėl turime suprasti, kas darosi, kodėl taip atsitinka ir ką reikia konkrečiai daryti, nes yra daug kalbų, kad reikia gelbėti, padėti, kažką uždaryti, atidaryti, bet klausimas yra toks: ko konkrečiai šeimai reikia, kad jinai būtų pajėgi auginti savo vaiką? Tiek smurtas prieš vaiką, tiek nepriežiūra yra kompleksinis reiškinys, nėra vienos priežasties šeimoje, yra labai kompleksinės priežastys, todėl ir mūsų veikla turėtų būti nukreipta į kompleksines priemones. Jokia viena institucija, joks puikiausias socialinis darbuotojas vienas nėra pajėgus padėti šeimai atrasti būdus, kaip auginti vaikus tinkamai", - sakė A. Kurienė, dalyvaujanti ketvirtadienį Seimo rūmuose vykstančioje tarptautinėje konferencijoje "Apsaugok mano vaikystę!". Joje diskutuojama apie vaiko teisių apsaugą, smurto prieš vaikus prevenciją.

Konferencijos tikslas - atkreipti šalies specialistų ir visuomenės dėmesį į vaikų teisių įgyvendinimo iššūkius, aptarti efektyviausius pagalbos vaikams ir šeimoms būdus, pasidalinti gerosiomis Lietuvos ir užsienio šalių darbo praktikomis smurto prieš vaikus prevencijos ir intervencijos srityse.

Taip pat konferencijos metu įvyks socialinės akcijos, skatinančios visuomenę tinkamai auklėti savo vaikus, užbaigimas. Pranešimus konferencijoje skaitys tarptautiniai ir Lietuvos vaiko teisių apsaugos ir pagalbos šeimai ekspertai. Programos popietinėje dalyje numatomi teminiai praktiniai užsiėmimai konferencijos dalyviams.

Konferenciją organizuoja Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, Paramos vaikams centras, tarptautinis bendradarbiavimo tinklas "Eurochild" ir Neformali NVO koalicija "Už vaiko teises".

Konferencija yra projekto "Ankstyvosios prevencijos ir intervencijos darbo su rizikos šeima modelio kūrimas ir diegimas Lietuvoje" dalis. Konferenciją remia Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 periodo NVO programa Lietuvoje ir tarptautinis bendradarbiavimo tinklas "Eurochild".