Konkursas, kurio oficiali atidarymo šventė surengta Valdovų rūmuose, vyko visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, 465 mokyklose, daugelyje muziejų ir bibliotekų bei kitose įstaigose. Konkurso užduotį taip pat buvo galima spręsti ir internete. Visiems konkurso dalyviams buvo pateikta vienoda užduotis su klausimais iš įvairiausių Lietuvos istorijos laikotarpių. Užduoties atlikimui skiriamos 45 minutės.

Į renginį atvykęs Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras, pirmas šalies faktinis vadovas atkūrus nepriklausomybę profesorius Vytautas Landsbergis dėkojo istorijos mokytojams.

„Manau, kad tik istorijos mokytojai gali „ištempti“ mūsų kraštą. Šiuo metu Lietuvai labai reikalingi sąmoningi jauni žmonės, kurie galėtų dirbti Lietuvoje. Ne kažkur užsienyje, bet Lietuvoje. Dabar – išbandymų metas. Grėsmė iš Rytų yra didesnė negu prieš 25 metus. Tuomet turėjome laisvės, tikėjimo dvasią. Norėčiau tikėti, kad bręstame, esame subrendę pasirinkimui, kad Lietuva turi būti, ji turi išlikti. Prieš 25 metus turėjome tokią sąvoką – susipratę lietuviai. Susipratę lietuviai labai reikalingi ir dabar. Matau, kad šiandien susirinko susipratusi visuomenė, kuri domisi savo tėvyne, kaip savo širdies reikalais“, – sakė V. Landsbergis.

Prieš konkursą Vilniaus Antakalnio gimnazijos mokinė Domilė Juršėnaitė tikino atėjusi paraginta mokytojos.

„Domiuosi istorija, todėl atėjau pasitikrinti žinių. Svarbiausia, kad sužinočiau kažką nauja“, – sakė mokinė ir tikino, kad sunkiausia jai yra spręsti klausimus apie šiuolaikinę istoriją ir politiką.

Pasitikrinti Lietuvos istorijos žinių atėjo ne tik moksleiviai, mokytojai, bet ir jau mokslus baigę bei vyresnio amžiaus žmonės.

„Esu istorijos mylėtojas, todėl nutariau pamėginti. Nieko nesimokiau ir neskaičiau prieš konkursą, nes noriu pažiūrėti, kiek atsimenu istorijos ir kiek gerai atsimenu, o kiek jau prasideda fantazija. Atėjau ne tam, kad gaučiau geriausią įvertinimą, atėjau įvertinti save. Dažnai su draugais diskutuojame apie Lietuvos istoriją, todėl man įdomu, kiek mes pradedame fantazuoti, o kiek tikrai žinome, ką sakome“, – tikino Vilniaus Gedimino technikos universiteto dėstytojas Tomas Mitkus.

Negalintys atvykti į konkursą turėjo galimybę kovo 10 d. 10-13 valandą užduotį atlikti portale DELFI, ją rasite čia: http://www.delfi.lt/media/istorijos-zinovas/

„Ne vienerius metus vyksta nacionalinis diktantas, akcentuojantis kalbos kultūros svarbą. Konstitucijos egzaminas ugdo Lietuvos piliečių teisinę sąmonę ir teisinę kultūrą. Lietuvos istorija, kaip ir lietuvių kalba bei tradicijos, yra mus vienijantis ir mūsų tapatybę lemiantis veiksnys. Organizuodami šį konkursą, norėjome į visuomenę nešti žinią, kad praeitis tebėra gyva dabartyje, kad naudojamės iškilių praeities asmenybių veiklos vaisiais, juose matome mums sektinus pavyzdžius“, – teigė LIMA Tarybos pirmininkė, mokytoja ekspertė Žaneta Vaškevičienė.

LIMA Tarybos garbės narės, mokytojos ekspertės Violetos Kriščiūnienės teigimu, nacionaliniame konkurse aktyviausi buvo Kauno miestas ir rajonas, kur istorijos žinias pasitikrino per 3 200 dalyvių. Taip pat aktyviai dalyvavo Klaipėdos bei Alytaus miestai ir rajonai, Kelmės, Jurbarko, Mažeikių, Telšių ir Radviliškio rajonai. O pačios aktyviausios konkurse dalyvavusios ugdymo įstaigos titulas atiteko Vilniaus Žvėryno gimnazijai, istorijos žinių konkursui subūrusiai per 1 000 moksleivių.

„Šis konkursas – tai 45 minučių žvilgsnis į visą Lietuvos praeitį: nuo priešistorės iki XXI a. pradžios. Formuluojant klausimus, siekta atskleisti turtingą Lietuvos istoriją, jos santykį su bendru Europos paveldu ir aktualumą dabarčiai. Klausimais tikrinamos žinios, taip pat mezgama intriga – už kiekvieno klausimo slypi svarbus ir įdomus istorijos reiškinys, kiekvienas atsakymas yra priartėjimas prie istorinės tikrovės“, – pabrėžė vienas konkurso užduočių rengėjų Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas prof. dr. Rimvydas Petrauskas.

Klausimus galėjo siūlyti ir visuomenė. Penki ne profesionalių istorikų atsiųsti klausimai pateko į egzaminą.

Kovo 10-13 dienomis užduotį galite atlikti edukacinės programos GoHisto puslapyje www.gohisto.lt.

„GoHisto sistemoje su vyresniųjų klasių mokiniais ruošiamės istorijos egzaminui, giliname istorijos žinias. Išgirdus apie organizuojamą konkursą supratome, jog norime ir galime padėti istorijos mokytojų asociacijai. Elektroninis testas – puiki išeitis tiems, kurie kovo 10-ą dieną fiziškai negali dalyvauti konkurse arba šiuo metu gyvena ne Lietuvoje. Tikime, kad su GoHisto pagalba „Lietuvos istorijos žinovas“ atsiras kiekviename pasaulio kampelyje.“ – teigė Vilniaus universiteto studentas, edukacinės programos GoHisto bendraįkūrėjas Simas Jaskutėlis.

Konkurso organizatoriai tiki, jog dalyviai ne tik pasitikrins savo žinias, bet ir išeis naujo sužinoję ir dvasiškai praturtėję. Viliamasi, jog „Lietuvos istorijos žinovas“ taps tradiciniu ir prasmingu Kovo 11–osios paminėjimu visoje Lietuvoje.

Konkurso faktai ir skaičiai

32000 – tiek dalyvių iš viso sulaukė pirmą kartą Lietuvoje rengiamas nacionalinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“;

465 – tiek šalies mokyklų iš viso pareiškė norą dalyvauti nacionaliniame istorijos žinių konkurse;

35 – tiek organizacinių komitetų iš viso savanoriškai susibūrė tam, kad Lietuvoje įvyktų pirmasis istorijoje nacionalinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“;

3200 – tiek dalyvių istorijos žinių konkurse sulaukta Kauno rajone ir mieste, kuris tapo aktyviausia nacionalinio konkurso vietove; taip pat aktyviai dalyvavo Klaipėdos miestas ir rajonas, Kelmės rajonas, Jurbarko rajonas, Alytaus miestas ir rajonas, Mažeikių, Telšių ir Radviliškio rajonai

1000 – tiek dalyvių istorijos žinių konkursui subūrusi Vilniaus Žvėryno gimnazija tapo pačia aktyviausia konkurse dalyvaujančia ugdymo įstaiga;

100 – tiek pavienių dalyvių ketina atvykti į Valdovų rūmų muziejų patikrinti savo istorijos žinias;

15 – tiek įvairių institucijų ir įstaigų šiandien bursis lietuviai išmėginti istorijos žinias visoje Lietuvoje;

45 – tiek minučių turės kiekvienas nacionalinio konkurso dalyvis išspręsti istorines užduotis;

12 – tiek įvairių institucijų partnerystės pagrindu prisidėjo prie Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos tam, kad įvyktų pirmasis nacionalinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)