Kaip rašo „Lietuvos žinios“, vaiko teisių apsaugos specialistai apie tokias šeimas turės surinkti daugybę papildomos informacijos. Kaip skelbiama, tokius veiksmus įteisinti siekiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Vyriausybei pateiktomis Bendrųjų vaiko teisių apsaugos nuostatų pataisomis.

Šiuo metu šalies teismai, išduodami leidimus parduoti būstus šeimoms, kuriose yra nepilnamečių asmenų, kartais reikalauja savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų pateikti pažymas, ar tos šeimos neįtrauktos į socialinės rizikos šeimų apskaitą. Ministerija siekia, kad šias pažymas pakeistų vaiko teisių apsaugos specialistų išsamūs raštai. Tėvams reikėtų pateikti beveik tokius pat dokumentus, kaip ir norint tapti vaiko globėjais ar įtėviais, taip pat įrodymus, kur po būsto pardavimo gyvens šeima ir vaikai.

Pabrėžtina, jog pagal naująją tvarką specialistai domėtųsi ne tik socialinės rizikos šeimomis. Bus tikrinama, ar šeima garantuoja savo vaikams teisę į padorias gyvenimo sąlygas, kurios yra būtinos jų fiziniam, protiniam, dvasiniam vystymuisi. Specialistai kiekvienu atveju turės vykti tikrinti šeimų gyvenimo sąlygų bei reikalauti iš tėvų pateikti dokumentus. 

Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnybų (skyrių) vadovų asociacijos pirmininkė Aldutė Jaseliūnė pabrėžė, kad dėl pakeitimų smarkiai padidėtų specialistų darbo krūvis.

DELFI primena, kad susidomėjimas vaikų teisių apsauga Lietuvoje padidėjo po praėjusį mėnesį kilusio skandalo, kuomet iš emigrantų tėvų buvo atimti Norvegijoje augę vaikai.

Lietuva pagal vaiko gerovės įgyvendinimą UNICEF ataskaitoje yra viena iš paskutinių – blogiau įvertintos tik Latvija ir Rumunija. Daugiau nei 20 tūkst. vaikų auga socialinės rizikos šeimose, jų tėvai girtauja, piktnaudžiauja psichotropinėmis medžiagomis, neturi įgūdžių. Daugiau nei 10 tūkst. buvo nustatyta globa. Dažniausios to priežastys: tėvai nesirūpino, nesidomėjo vaiku, jo neprižiūrėjo, netinkamai auklėjo, smurtavo.

Jau ne vienerius metus vaiko teises ginančios visuomeninės organizacijos vis garsiau kalba, kad Lietuvos vaiko gerovės politika yra neveiksminga, nenuosekli ir neatitinka geriausių vaiko interesų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)