„Apie Vilniaus universitetą (VU) negaliu pasakyti nė vieno gero žodžio. Svarstydama, kur stoti, pasidaviau nuomonei, kad VU yra geriausias universitetas, kad jame viskas yra labai puiku, o visi kiti universitetai – prasti. Nusprendžiau tuo įsitikinti ir studijas VU išbandyti savo kailiu, deja, likau labai nusivylusi. Mane nuvylė viskas – nuo mokymo metodų, visos sistemos iki aplinkos“, – nepasitenkinimo VU prabėgusiu semestru neslėpė studentė.

Dėstytojai dirba atmestinai ir nesistengia sudominti

Ji pasakojo šį pusmetį besimokiusi penkias skirtingas disciplinas pas skirtingus dėstytojus, tačiau nė vienas mokymosi dalykas nebuvo įdomus.

„Mokymosi dalykai gal ir būtų įdomūs, tačiau dėstytojai visiškai nesistengė jais sudominti. Visi dėstytojai paskaitų metu tiesiog skaitydavo skaidres, kurias šiaip aš galiu ir pati namie pasiskaityti, visiškai nesistengė megzti dialogų su studentais – ko nors paklausus jie labai greitai į tai atsakydavo, nesistengdavo užmegzti išsamesnio pokalbio, diskusijos. Mokymosi procesas vykdavo taip: dėstytojas ateina į paskaitą, įsijungia skaidres, paskaito ir išeina, – pasakojo mergina.

Anot jos, MRU mokymosi procesas vykdavo visiškai kitaip – dėstytojai stengdavosi dėl studentų. Pavyzdžiui, kartu su jais aptardavo, analizuodavo naujausius tyrimus, informaciją, ieškodavo problemų, bandydavo jas spręsti, atsakinėdavo į klausimus, diskutuodavo.

„VU net ir namų darbams užduodama paruošti skaidres, kurias nei pačiam įdomu ruošti, nei vėliau kitiems įdomu klausyti jų pristatymo. Dėstytojai – nuolat nepatenkinti. Pavyzdžiui, niekuomet nesimokiau finansų apskaitos, tačiau turėjome rašyti projektą, kur reikėjo šios srities žinių. Užuot man padėjusi dėstytoja pradėjo šaukti, kaip galiu tokio dalyko nemokėti. Bandžiau su ja kalbėti, paaiškinti, kad į universitetą ir einu tam, kad išmokčiau, juk kam man reikėtų eiti į universitetą, jei viską mokėčiau, jei aš viską galiu perskaityti knygose ar tose pačiose skaidrėse? Tačiau visuomet susiduriu su neigiamu nusistatymu ir nesulaukiu atsakymų į savo klausimus“, – sakė studentė Milda (vardas pakeistas).

Per paskaitas trina suolus, vietoje tualeto – skylė

Ją nustebino ir tai, kad geriausiame šalies universitete besimokantys ir už mokslą neretai tūkstančius mokantys studentai yra priversti sėdėti ant suoliukų ir naudotis seno tipo tualetais.

„Už mokslus moku 2896 eurų (10 tūkst. litų) ir neturiu teisės naudotis normaliu tualetu ar patogiai sėdėti?“, – retoriškai klausė mergina.

Anot jos, tris valandas praleisti ant kietų suolų be galimybės atsiremti į atlošą – iš tiesų sunku. MRU universitete, pasak merginos, tokių problemų niekada nekildavo – studentams buvo sudarytos galimybės mokytis patogioje erdvėje.

„Sutinku, ant tų suoliukų dar galima sėdėti, tačiau pati mokymosi kokybė... Kodėl jie sako, kad yra geriausi, jei taip nėra? Gal būtų verta pagalvoti apie dėstytojų stažuotes kituose universitetuose, kad jie pamatytų, kaip kitur vyksta mokymosi procesas, kaip reikia mokyti? Mokymasis nebėra tik kalimas, dėstytojas turi bendrauti su studentais, mokyti įvairių metodų, problemų sprendimo būdų. Man pritrūko ne tik bendravimo su dėstytojais, bet net ir metodinės medžiagos. Tikrai galiu teigti, kad magistro studijos MRU – kur kas geresnės. Į paskaitas tuomet visi eidavome savo noru, sėdėdavome jose ne todėl, kad dėstytojai žymėdavo lankomumą – to MRU net nebuvo, o todėl, kad buvo įdomu mokytis“, – pamena mergina.

Ji taip pat pastebėjo, kad prieš įvažiavimo į universiteto teritoriją šiuo metu statomi užkardai, tad tikino įtarianti, kad už mašinų laikymą gali tekti papildomai sumokėti.

„Tai – visiškai absurdas. Mokame, mokame, o kas už tai?“, – piktinosi studentė.

Kritikos nesuprato – universitetas visuomet gauna aukščiausius balus

Vis dėlto VU Informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nijolė Bulotaitė su tokiomis studentės mintimis nelinkusi sutikti.

„Mūsų manymu, sąlygos Ekonomikos fakultete atitinka reikalavimus“, – DELFI sakė ji.

Universiteto atstovės teigimu, jai tokio pobūdžio pastabų dėl mokymo metodikos nei iš kitų studentų, nei iš universiteto bendruomenės ar jame periodiškai apsilankančių ir vertinimus vykdančių užsienio ekspertų neteko girdėti.

„Medžiagos perdavimo auditorijai metodai priklauso nuo dėstomo dalyko. Dėstymo eiga yra pasirenkama dėstytojo, o kiekvienas studentas ją vertina gana subjektyviai. Dėstymo metodikos vertinimą, remdamiesi reprezentatyvios apklausos duomenimis, atlieka specialistai ir ekspertai. Studentai anonimiškai savo nuomonę gali išreikšti universiteto vykdomos apklausos atvirų komentarų dalyse. Apklausos yra vykdomos kiekvieno semestro pabaigoje, jos apibendrinamos ir į jas nuolat reaguojama. Šių apklausų rezultatai prieinami fakulteto administracijai, dėstančiam dėstytojui, studijų programos komiteto pirmininkui ir katedros vedėjui. Užsienio ekspertai taip pat periodiškai vykdo studijų programų akreditavimą, bet tokių pastabų neteko girdėti.

Kaip minėta, studijų programas nuolat vertina tiek Lietuvos, tiek užsienio ekspertai. Viena iš vertinimo sričių yra materialiniai ištekliai – auditorijos, jų būklė, informacinės technologijos, kita infrastruktūra. Šioje srityje fakultetas visada gauna aukštus užsienio ekspertų balus“, – informavo ji.

Studentus senovinis tualetas gąsdins nebeilgai

Paklausta, ar tiesa, kad studentai turi lankytis ne itin reprezentatyviai atrodančiuose tualetuose, N. Bulotaitė patvirtino, kad toks tualetas iš tiesų egzistuoja, tačiau patikino, kad netrukus jis bus atnaujintas.

„Kritikos sulaukusio tualeto, esančio Saulėtekio I rūmų penktame aukšte, remontas įtrauktas į šių metų rekonstrukcijos planus. Net ir dabartinė jo būklė atitinka visus sanitarinius ir higienos reikalavimus. Beje, jis vienintelis toks likęs, visi kiti atnaujinti“, – sakė specialistė.

Vis dėlto priekaištai dėl suolų jai nepasirodė verti dėmesio. Anot N. Bulotaitės, pagal antropometrinius reikalavimus svarbiausia yra suolo ar kėdės ir stalo aukštis, o suolo kietumas ir atrama nesukelia sveikatos problemų, nebent asmuo turi judėjimo aparato sutrikimų.

Tiesa, naujo mokesčio studentai iš tiesų gali sulaukti – VU pasiryžęs kontroliuoti transporto srautus universiteto teritorijoje.

„Šiuo metu automobilių valstybinių numerių atpažinimo sistema yra įrengiama. Ar įvažiavimas bus mokamas, spręs universiteto valdymo institucijos. Kadangi ir Senate, ir Taryboje svariai atstovaujami studentai, jie turės galimybę pareikšti savo poziciją“, – patikino ji.

Problemas siūlo spręsti universiteto viduje

N. Bulotaitė studijomis nepatenkintai merginai patarė kreiptis tiesiai į universiteto ar fakulteto administraciją, katedros vedėją, studijų programų komitetų narius, dėstytojus ir patikino, kad į kiekvieno studento pastabas yra reaguojama.

„Apgailestaujame, kad studentė visą semestrą kentė jos netenkinančias sąlygas, nepasidalijo savo problemomis su Studentų atstovybe ar fakulteto, universiteto administracija“, – sakė ji ir priminė, kad ekonomikos fakultete aktyviai veikia studentų interesus ginanti Studentų atstovybė.

„Norime, kad kiekvienas universiteto studentas taptų aktyviu mūsų bendruomenės nariu“, – universiteto lūkesčiais pasidalijo jo atstovė.