Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko, trečiadienis yra paskutinė diena, kuomet mokykloms yra įteikiami pranešimai apie planuojamą streiką, todėl galutinis jų skaičius dar nėra aiškus. Tačiau skaičiai, pasak jo, nėra itin svarbūs, kadangi, kaip parodė 2007-2008 metų praktika, prie jų dažnai prisijungia ir kitoms profesinėms sąjungoms priklausantys pedagogai.

„Tuomet prasidėjus streikams Vilniuje nestreikavo niekas, tačiau vėliau prisijungė paskui šią bangą. Šiemet apie dvidešimt mokyklų ir darželių jau yra ir Vilniuje. Tikimės, kad dar likusių trijų profesinių sąjungų atstovai irgi prisijungs“, – naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Navickas.

Švietimo profsąjungos atstovus piktina ir tai, kad švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis šiuo metu, kai Seimo komitete yra svarstomas biudžetas, atostogauja. Pasak jų, tai rodo ministro požiūrį į savo darbą, pareigas ir atsakomybę.

„Mano nuomone, ministras, kuris yra neįgalus ką nors padaryti, turėtų atsistatydinti“, – teigia Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ramutė Minkevičienė.

Krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Aldonos Kindurienės teigimu, dalis mokytojų yra suklaidinti ir vis dar tiki vyriausybine grupe, kuri svarsto naują švietimo finansavimo modelį.

„Jeigu nebus padidintas finansavimas, naujų pinigų neatsiras, ir kaip beskirstysi, švietimas kaip buvo duobėje, taip ir liks duobėje. Mokytojas šiandien dirba be galo daug, bet už darbą jam nėra deramai atlyginta. Mokytojas yra pavargęs, neįvertintas ir nusivylęs, ir tai yra be galo blogai mokiniams – jiems tai atsiliepia“, – teigia A. Kindurienė.

Profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis pastebi tendenciją, kad ministerija sąmoningai skaldo švietimo darbuotojų bendruomenę, kai su vienomis profesinėmis sąjungomis kalbama, o kitos ignoruojamos.

„Mokytojams nėra būdingas kraštutinis, toks darbininkiškas veržlumas. Jie yra inteligentijos klasė, bet jie supranta – nėra kaip kitaip pasiekti savo tikslų, įtvirtinti mokytojo statusą“, – sako K. Juknis.

LŠDPS pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius pažymi – visi kaltinimai profesinėms sąjungoms, esą jos vykdo destruktyvią veiklą ir vengia derybų, yra nepagrįsti.

„Kas vengia derybų? Mūsų reikalavimai buvo įteikti birželio 17 d. Ar neužteko laiko sudaryti taikinimo ar derybų komisiją. Socialinio dialogo sąvoka yra nesuvokiama ministerijai“, – piktinasi V. Silvanavičius. Anot jo, derybos reiškia, jog reikalavimai tenkinami bent iš dalies, ieškoma kompromisų.

„Gali paskirti (didinti mokinio krepšelį. – ELTA) ne 400 litų iškart, bet kasmet po 200 litų. Jeigu po 15 litų kasmet atstatinės, tai 25 metus užtruks atstatyti. Tai daugiau negu juokinga pozicija. Derybos praktiškai nevyksta, todėl ir bus streikas. Esame tiek moraliai, tiek juridiškai teisūs, siekdami savo tikslų“, – tvirtina V. Silvanavičius.

Mokytojų reikalavimus palaiko ir Lietuvos tėvų forumas. Anot tarybos nario Dariaus Trečiakausko, krašto apsaugos srities pavyzdys rodo, kad kai norima, pinigų surasti visada galima ir viskas atsiremia tik į prioritetus. Pasak jo, geriausia investicija į krašto apsaugą būtent ir yra sąmoningos jaunos asmenybės ugdymas.

ELTA primena, kad Jungtinė Lietuvos švietimo profesinių sąjungų atstovybė birželio 17 d. ministerijai pateikė 6 reikalavimus, kuriuos reikalauta įvykdyti dar šiemet: atkurti iki 2009 m. buvusį mokinių krepšelį nuo 3348 iki 3774 litų, taip pat atkurti buvusį bazinės mėnesinės algos (BMA) dydį nuo 122 iki 128 litų. Ikimokyklinio ugdymo pedagogams algas reikalaujama prilyginti mokytojų atlyginimams, sudaryti kolektyvinę darbo sutartį ir iki 2015 m. rugsėjo 1 dienos sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų. Taip pat prašoma sumažinti mokinių skaičių klasėse.

Spalio 28 d. prie Švietimo ir mokslo ministerijos surengtas mitingas, kuriame dalyvavo daugiau 300 pedagogų iš daugelio Lietuvos miestų.

Tuo tarpu Švietimo ir mokslo ministerija atsikerta, kad mokytojai nebando ieškoti konstruktyvaus dialogo savo problemoms spręsti – esą pedagogų metami kaltinimai dėl valdžios atsisakymo spręsti mokytojų problemas yra nepagrįsti, o su finansais susijusios problemos laipsniškai bus sprendžiamos jau kitais metais, kadangi papildomus 500 milijonų litų per tokį trumpą laiką rasti yra neįmanoma.

„Mokinio krepšelis jau yra padidintas 2014 m. 38 litais, 2015 m. jį planuojama didinti 32 litais. 2015 m. mokinio krepšelis jau sieks 3380 litų. Nuo šių metų rugsėjo 1 dienos mokytojams, kurių klasėje yra 23 ir daugiau mokinių, už namų darbų taisymus yra skiriamos papildomos valandos ir papildomas finansavimas. Ikimokyklinių įstaigų pedagogams, atsižvelgdami į reikalavimus, 2015 m. atlyginimus planuojame padidinti 10 procentų, skirdami apie 30 mln. litų“, – teigė švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.