„Ateities pasaulio kūrimas negali būti paremtas tik šaltomis technologijomis, jam reikia laisvės, kūrybos, kultūros. Prancūzų rašytojas Žoržas Diuhamelis jau daugiau kaip prieš penkiasdešimtmetį teigė, kad „jeigu žmonių širdyse nėra kultūros, tai niekur jos ir negali būti“, - rašoma VDU pranešime.

Per laisvuosius menus pažįstamas pasaulis

Laisvųjų menų (latin. artes liberales) idėjas puoselėjantys universitetai labiausiai paplitę Vakarų universitetuose. Jų pagrindinis išskirtinumas – gebėjimas kitaip organizuoti studijas, mokslo tyrimus, bendruomenės gyvenimą. Pagrindinė laisvųjų menų idėja – galima ir reikia ne tik studijuoti pagrindinį studijų dalyką (pavyzdžiui, informatiką), tačiau taip pat reikia būti neatitrūkusiam nuo įvairių kitų sričių: kultūros, gamtos, menų, kalbų mokymosi. „Pasaulis taip greit keičiasi, kad neaišku kokios profesijos ar sugebėjimų turintis profesionalas bus paklausus po 10-ies metų. Tačiau gabaus, talentingo ir plačiai mąstančio žmogus visuomenei reikės visada“, – įsitikinusi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Viešųjų ryšių prorektorė prof. Auksė Balčytienė.

Zigmas Lydeka
VDU vienintelis Lietuvoje siūlo studijas paremtas artes liberales principu kas suteikia sąlygas ugdyti drąsius, nebijančius eksperimentuoti jaunus žmones, kurie tampa profesionaliais ir neabejingais savo šalies kūrėjais. Kaip teigia VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka, VDU visuomet buvo ir bus atviras universitetas, o modernų vakarietiškumą ir kosmopolitiškumą jame atsveria savasties paieškų projektai, nuolatinis gilinimasis į modernios valstybės politikos, ekonomikos, kultūros, visuomenės problemas: „VDU esmė ir sykiu didžioji Alma mater misija – puoselėti humanistinę kultūrą, neužsisklęsti tik siaurose ir labai specializuotose studijose, būti intelektiniu ir pilietiniu visuomenės židiniu“, – tikina rektorius.

Klasikiniai artes liberales universitetai suteikia studentams laisvę rinktis

Auksė Balčytienė
Studijų kokybės ir vertinimo centro (SKVC) tarptautinių ekspertų grupė 2014 m. puikiai įvertino VDU atliekamas veiklas ir ypatingą dėmesį atkreipė į unikalią ir nuosekliai vykdomą laisvųjų menų universiteto misiją. „Būtent laisvieji menai, tai yra, platų žinių spektrą, o ne vieną siaurą specialybę apimantis išsilavinimas, universiteto vertinime buvo vienas iš pagrindinių akcentų“, – teigia A. Balčytienė. Pasak jos, laisvųjų menų modelis studentams suteikia ne tik laisvės rinktis ką mokytis, tačiau tuo pat metu užtikrina, kad studentas tobulėtų skirtingose srityse: „Studentui įstojus į studijų programą 1–2 metus galima mokytis tai, kas įdomu, tačiau privaloma dalykus pasirinkti iš skirtingų humanitarinių, gamtos ir socialinių mokslų sferų. Į specialybinius dalykus gilinamasi 3–4 studijų metais“, – pasakoja A. Balčytienė.

Artes liberales studijos VDU vykdomos nuo pat universiteto atkūrimo – jau 25-erius metus. Europoje be VDU tokį išsilavinimą siūlo vos keletas kitų institucijų, daugiausia Nyderlanduose. JAV šie studento laisvę pabrėžiantys principai itin populiarūs ir paplitę tarp pačių prestižiškiausių universitetų, tarp jų ir Harvardo, kurio studijų koncepcija būtent ir remtasi atkuriant VDU.

VDU dėstantis profesorius Jay Daniel Mininger iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pritaria ekspertų nuomonei, kad VDU išskirtinis: „Tik atvykęs pastebėjau, kad VDU kitoks universitetas, kuriame studentams suteikiamos ne tik plataus masto žinios ir įgyjama intelektinės įvairovės patirtis, tačiau studentai turi laisvę rinktis ir mokytis tuos dalykus, kurie domina asmeniškai ir kurie praplečia ne tik profesines žinias, bet ugdo ir kūrybingumą bei leidžia pažinti sudėtingą ir kintantį pasaulį“, – patirtimi dalinasi J. D. Mininger. Vizituojančiam dėstytojui pritaria ir VDU rektorius: „Įdomiausi ir pažangiausi dalykai gyvenime vysta sujungus skirtingas sritis, skirtingas praktikas ar net skirtingus, iš pirmo žviginio, nesuderinamus tikslus. Siauros ar tik vienos srities specialistai pasmerkti virti tiesiog savo sultyse“, - įsitikinęs Z. Lydeka.

Universitetas pirmiausia turi būti bendruomenė

Pirmasis atkurtojo Vytauto Didžiojo universiteto rektorius prof. Algirdas Avižienis, kuriam prieš 25-erius metus buvo patikėta sukurti universiteto studijų programą, būtent ir pasiūlė laisvųjų menų universiteto viziją: „Norėjosi, kad atkuriamas universitetas būtų kitoks, išsivaduotų iš sovietinių laikų specialistų rengimo „gamyklų“ ir į studijas bei žmogaus ugdymą būtų žiūrima kur kas plačiau ir prasmingiau“, – tikina profesorius.

Algirdas Avižienis
A. Avižienis – lietuvių išeivis Amerikoje, prieš atvykdamas į VDU trisdešimt metų dirbo kaip profesorius Kalifornijos universitete, kuris vadovavosi artes liberales principu, todėl iš arti buvo susipažinęs kaip veikia ir ką duoda ši laisvųjų menų koncepcija studentams. Pasak profesoriaus, pagrindinė artes liberales idėja – žinoti pakankamai apie visas mokslo sritis ir rasti bendrą kalbą su skirtingų sričių ar pomėgių turinčiais žmonėmis. „Iš praktikos galiu pasakyti, kad mokomasi ne tik iš vadovėlių ar dėstytojų, studentai mokosi ir vienas iš kito, todėl jų „maišymas“ ir susitikimai skirtingose paskaitose naudingi jiems patiems, o, be to, skirtingų interesų turinčių žmonių diskusija būna kur kas įdomesnė“, – pasakoja A. Avižienis.

Profesoriaus manymu, universitetas pirmiausia turi būti bendruomenė, kurioje visi lygiaverčiai, tiek skirtingų studijų programų studentai, tiek ir dėstytojai su studentais. A. Avižienis džiaugiasi, kad VDU tai įgyvendinti pavyko: „Universitete jaučiama liberali ir draugiška atmosfera, kurioje vertinamas bendravimas ir žinių siekiama skirtingais ir kūrybiškais būdais“, – pasakoja A. Avižienis.

J. D. Mininger įsitikinęs, globaliai ir kūrybiškai mąstantys žmonės būtent ir paruošiami tokiame universitete, kuris neužgožia studento teikdamas tik teorijos ir profesijos žinias, bet sukuria erdvę išbandyti, pajusti ir atrasti tai, kas kitame universitete į programą nebūtinai yra įtraukta. „Nenuostabu, kad kūrybiškiau ir globaliau mąstantys studentai vėliau tampa charizmatiškais lyderiais daugelyje skirtingų gyvenimo sričių“, – mano J. D. Mininger.