Nuo ryto Vilnius pilnas su gėlėmis į mokyklą skubančių moksleivių. Nauji mokslo metai taip pat prasideda šalies aukštosiose mokyklose.

Nauji mokslo metai taip pat prasideda šalies aukštosiose mokyklose.

Pirmadienį mokyklos slenkstį pirmą kartą peržengs 28 100 pirmokų - maždaug 1 tūkst. daugiau nei pernai. Bendrojo ugdymo mokyklose šiemet turėsime 30 500 abiturientų. Iš viso naujus mokslo metus pradės maždaug 343 000 mokinių – 14 tūkst. mažiau nei pernai. Skaičiuojama, kad mokyklose dirbs 33 300 pedagoginių darbuotojų.

Studentų laukia 24 kolegijos ir 23 universitetai. Kolegijose studijuos 41 400 studentų, iš kurių maždaug 13 tūkst. - pirmakursiai. Universitetuose – apie 97 000 studentų, iš jų beveik 20 tūkst. - pirmakursiai. Kolegijose dėstys 3 300 dėstytojų, universitetuose – 9 450 dėstytojai.

Pirmokams - dovana

Mokslo ir žinių dienų proga pirmadienį pirmaklasiai gaus Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) dovaną – Pirmoko pasą.

Pase trumpai ir žaismingai supažindinama su Lietuvos gamta, kalba, miestais, kariuomene, gretimomis šalimis, pateikiama faktų iš Lietuvos istorijos, Lietuvos himnas, papasakojama apie svarbiausius Lietuvos simbolius – Vytį ir vėliavos spalvų reikšmę, apie žmones, savo darbais garsinančius Lietuvos vardą pasaulyje, praneša ŠMM.

Pase galima pasižymėti svarbiausius pirmųjų mokymosi metų įvykius, įsiklijuoti savo nuotrauką. Atskiras puslapis skirtas lietuviškoms mokykloms užsienyje.

Numatoma, kad į mokyklas šiemet ateis per 28 tūkst. pirmokų - maždaug 1 tūkst. mažiau nei pernai.

Beveik 1,5 tūkst. pasų kaip valstybės dovana šiemet iškeliavo į lietuviškas mokyklas 13 užsienio šalyje.

Pirmuosius Lietuvos pirmoko pasus vaikai gavo 2004 metais.

Švietimo ir mokslo ministras sveikina mokyklų ir akademinę bendruomenę

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis Rugsėjo 1-osios proga sveikina mokytojus, mokinius, tėvus, visą akademinę bendruomenę.

Dainius Pavalkis
„Rugsėjo 1-osios šventė sukviečia ir sujungia visas kartas. Ji aplanko kone kiekvienus namus, suteikdama džiugesio ir einantiems į mokyklą, ir juos palydintiems. Norėčiau palinkėti, kad telkiantis bendruomeniškumo jausmas išliktų visus mokslo metus, kad mokykloje visi jaustųsi laukiami ir ją kuriantys. Tegu mokykla būna vieta, kurioje gera visiems kartu augti, stiebtis, tobulėti, mokytis, bendradarbiauti, planuoti ateitį. Tegu ji būna kūrybos ir atradimų erdvė. Tegu visus vienija bendras tikslas - kokybiškas išsilavinimas", sakoma ministro sveikinime.

D. Grybauskaitė lankėsi Rytų Lietuvos mokyklose

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Vilniaus rajone esančiose Lavoriškėse, kur dalyvavo pirmą kartą rengiamoje bendroje miestelio mokyklų, kuriose dėstoma lietuvių ir lenkų kalbomis, Rugsėjo 1-osios šventėje.

„Rugsėjo 1-ąją mokslo metus pradėkime Laisvės dienos pamoka. Prieš 75 metus pasaulį užgriuvęs Antrasis pasaulinis karas Lietuvai pasibaigė tą rugsėjo 1-osios rytą, kai mūsų žemėje nebeliko okupantų kariuomenės. Linkiu mokslo ir žinių siekti kasdien kvėpuojant laisvės oru“, - teigiama valstybės vadovės sveikinime Mokslo ir žinių dienos proga.

Dalia Grybauskaitė su moksleiviais
Prezidentė pasveikino Lavoriškių moksleivius, jų tėvus, mokytojus ir visą miestelio bendruomenę Mokslo ir žinių dienos proga. Į mokyklą pradėsiantiems eiti vaikams šalies vadovė įteikė Pirmoko pasus.

Prezidentė taip pat lankėsi abiejose miestelio mokyklose. Vilniaus rajono Lavoriškių vidurinėje mokykloje šalies vadovė susitiko su dvyliktos klasės mokiniais. Lavoriškių vidurinėje mokykloje Prezidentė atidarė naują mokyklos sporto-aktų salę.

Prieš vykdama į Lavoriškes, pasak Prezidentūros pranešimo, šalies vadovė lankėsi Vilniaus universiteto studijų metų pradžios šventėje, kurioje atidengė atnaujintą Kristijonui Donelaičiui skirtą paminklą.

Premjeras A. Butkevičius atidarė sporto mokyklas Panevėžyje ir Šiauliuose

Algirdas Butkevičius
Rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius dalyvavo Panevėžio ir Šiaulių sporto vidurinių mokyklų atidarymo šventėse. Po ilgokos pertraukos Lietuvoje savo veiklą pradeda specializuotos, sportinio ugdymo programas turinčios mokyklos, kurios nuo kitų mokslo metų taps sporto gimnazijomis.

“Skatinti mokinius ir jaunimą sportuoti, sudaryti sąlygas žmonių fiziniam aktyvumui ir sveikai gyvensenai skleisti – mūsų Vyriausybės įsipareigojimas Lietuvos visuomenei, - pažymi Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. – Šiemet Rugsėjo 1-ąja turim jau dvi mokyklas, kuriose mokysis šių regionų ir iš visos Lietuvos atvykę sportui gabūs vaikai. Tikiuosi, kad tai bus gera pradžia, stiprinant sveiką gyvenimo būdą ir sportinį judėjimą Lietuvoje, ieškant naujų talentų mūsų olimpinėms rinktinėms“.

Sveikindamas su Rugsėjo 1-ąja, premjeras A.Butkevičius palinkėjo jauniesiems sporto entuziastams gerai mokytis, būti lyderiais ir ugdyti komandinio bendravimo savybes, garbingai kovoti varžybose.

Dar šių metų pradžioje buvo sudaryta tarpžinybinė darbo grupė parengė teisės aktų projektus, atliko kitus parengiamuosius darbus, kad pradėtų veikti specializuotos sportinio ugdymo mokyklos. Šiais mokslo metais Šiaulių sporto vidurinės mokyklos 5–12 klases lankys 197 vaikai, iš kurių 88 yra atvykę iš kitų miestų ir rajonų. Šios mokyklos programoje – penkiolika sporto šakų: rankinis, moterų imtynės, krepšinis, tekvondo, graikų ir romėnų imtynės, futbolas, boksas, tinklinis, irklavimas, lengvoji atletika, žolės riedulys, BMX dviračiai, laisvosios imtynės, dziudo, regbis.

Panevėžio mokykloje 7–11 klasėse mokysis 172 mokiniai, kurių didžioji dauguma – šio regiono vaikai. Jie treniruosis 12 olimpinių sporto šakų: baidarių ir kanojų irklavimas, boksas, dviračių sportas, dziudo, futbolas, graikų ir romėnų imtynės, krepšinis, lengvoji atletika, plaukimas, rankinis, sunkioji atletika ir triatlonas.

Sporto gimnazija – regioninė bendrojo ugdymo mokykla, vykdanti specializuoto sporto ugdymo krypties programas. Šios svetimos įstaigos tikslas – išskirtinių gabumų sportui turintiems vaikams sukurti tinkamas sąlygas kartu su bendruoju išsilavinimu siekti sportinio meistriškumo įvairiose olimpinio sporto šakose. Čia bus sudarytos galimybės mokytis ir treniruotis, dalyvauti įvairiose mokomosiose treniruočių stovyklose, varžybose bei turnyruose.

Šiauliuose premjeras taip pat susitinka su miesto sporto bendruomene ir Šiaulių universiteto vadovais.

Mokslo metų pradžią skelbs koncertai

Naujųjų mokslo metų pradžią visiems Lietuvos moksleiviams, studentams ir pedagogams Vilniaus Simono Daukanto aikštėje pirmadienį skelbs koncertas "Beauštanti aušrelė".

Pabrėžiant šventės svarbą ir reikšmę, dainų ir muzikos puokštę dovanos valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras "Trimitas", Lietuvos kariuomenės orkestras, valstybinis choras "Vilnius", merginų choras "Liepaitės" ir solistai: maestro Virgilijus Noreika, Tomas Pavilionis (tenoras), Jonas Sakalauskas (baritonas), Eugenijus Chrebtovas (bosas - baritonas) ir Egidijus Ališauskas (birbynė). Taip pat pasirodys būrys jaunų atlikėjų ir kolektyvų, Lietuvos vaikų ir moksleivių konkurso "Dainų dainelė" laureatai, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokiniai.

Koncerte skambės gražiausios dainos, kurias minėdami Lietuvos šviesuoliai mus skatino mylėti savo kraštą, ir garsių užsienio kompozitorių kūriniai.

Koncertą tiesiogiai transliuos Lietuvos radijas ir televizija.

Pirmadienio popietę prie Kauno pilies, Santakos parke, prasidės ir tik sutemoms atėjus slėnyje prie Nemuno ir Neries baigsis nuotaikinga šventė "Sveikas, Rugsėji" moksleiviams, jų tėveliams, seneliams, draugams, kaimynams bei miesto svečiams.

Mokslo ir žinių dienos šventės organizatoriai - Kauno miesto savivaldybė, Vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmai bei RG vaikų labdaros ir paramos fondas - kiekvienam atėjusiam parengė begalę malonių siurprizų. Šventėje vyks nuotaikingas miesto mokinių meno kolektyvų koncertas, edukacinės programos, žaidimai, bus įteiktos organizatorių bei rėmėjų dovanos.

Pilies prieigose veiks visų Kauno neformaliojo ugdymo įstaigų paslaugų mugė, kurioje jaunieji lankytojai sužinos, kuo laisvalaikiu gali užsiimti ištisus mokslo metus. Taip pat jie galės atskleisti savo gebėjimus atvirose meno bei amatų dirbtuvėse: vytelių pynimo, odos dirbinių, aitvarų gaminimo, knygelių bei atvirukų kūrimo, panaudodami įvairius augalus, piešimo augalų sultimis, suvenyrų gaminimo pagal skirtingas dailės, taikomojo meno technikas ir panašiai.

Renginio draugai - Kauno apskrities policija bei Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba - šventės dalyviams surengs pasirodymus. Žiūrovai galės stebėti šunų dresūros mokyklos "Reksas" auklėtinių programą, dalyvauti sporto, radijo bangomis valdomų modelių ir kitose varžybose, lankytis mažųjų pamėgtoje žaislų ligoninėje.

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas visus pakvies į improvizuotas edukacines programas, "Aurum" prekės ženklo atstovai pažadėjo vaikams išdalinti 3000 porcijų ledų. Savo sėkmę dalyviai galės išbandyti sukdami "Laimės ratą", o Rugsėjo 1-osios akimirkas įamžinti specialioje fotosesijoje.

Didžiausios Kauno regione aukštosios mokyklos šventė bus transliuojama tiesiogiai

Pirmą kartą Kauno technologijos universiteto bendruomenė naujus mokslo metus pirmadienį pradės didžiausioje miesto salėje - "Žalgirio" arenoje. Įspūdinga teatralizuota KTU rugsėjo 1-osios šventė bus transliuojama tiesiogiai internetu.

ELTA primena, jog pernai pirmąją rudens dieną tokią šventę šis universitetas surengė Kauno sporto halėje.

Renginį režisuoja Vidas Bareikis - teatro judėjimo „No theatre" įkūrėjas, už savo pasiekimus pelnęs „Auksinį scenos kryžių". Interaktyviame renginyje - spektaklyje pagrindinio aktoriaus ir vedėjo vaidmenį atliks Marius Repšys - perspektyvus jaunasis Lietuvos aktorius, žiūrovams žinomas iš spektaklių „Išvarymas", „Katedra" bei kitų.

Programoje pasirodys KTU kolektyvai „Nemunas", „Viesulas", „Jaunystė". Šventėje netruks staigmenų. O jai pasibaigus „Žalgirio" arenoje studentai ir profesoriai bei dėstytojai dalyvaus Senamiestyje, Kauno arkikatedroje bazilikoje, aukojamose už Kauno akademinę bendruomenę Šv.Mišiose.

Naujiems mokslo metams pasiruošė ir policijos pareigūnai

Prasidėjus naujiesiems mokslo metams, visoje šalyje policijos pareigūnai sustiprins pajėgas eismo saugumui keliuose užtikrinti. Pirmosiomis rugsėjo dienomis pareigūnai budės prie bendrojo lavinimo mokyklų ir darželių.

Prie mokyklų bus organizuoti trumpalaikiai reidai, skirti tikrinti transporto priemones, kurias vairuoja mokiniai. Numatomas vairuotojo pažymėjimų, kitų būtinų dokumentų tikrinimas, saugos diržų, šalmų naudojimo kontrolė.

Kartu su mokyklų administracija policijos pareigūnai sieks užtikrinti, kad mokinius vežančių mokyklinių autobusų vairuotojai ir vaikus lydintys suaugusieji griežtai vykdytų Kelių eismo taisyklių vaikų vežimo reikalavimus, užtikrintų saugų vaikų įlipimą ir išlipimą stotelėse, saugų vaikų pervežimą.

Pareigūnai organizuos atsitiktinius mokyklinių, taip pat maršrutinių autobusų, vežančių vaikus į mokyklas ir iš jų, vairuotojų blaivumo tikrinimus, atkreips vairuotojų dėmesį į saugų vaikų vežimą automobiliuose, saugos diržų, specialių sėdynių naudojimą. Taip pat dėmesys bus skiriamas pėsčiųjų, dviratininkų, vadeliotojų atšvaitų, kitų šviesą atspindinčių elementų naudojimui tamsiuoju paros metu.

Prasidėjus mokslo metams apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų kelių policijos padaliniai organizuos darbą saugaus eismo klasėse. Policijos pareigūnai tęs dalyvavimą saugaus eismo projekte "Saugokime vieni kitus kelyje". Šiame projekte dalyvauja apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų kapelionai.