Daugiausia džiugesio veiduose tų, kurie pakviesti studijuoti valstybės finansuojamose vietose – pasirašius sutartis jie gali lengviau atsipūsti ir pasimėgauti į antrą pusę persiritusios vasaros malonumais.

Sutartis atvyksta pasirašyti ir būsimieji studentai, kurie gavo pakvietimus į valstybės nefinansuojamas vietas. Dauguma jų dar tikisi antruoju etapu patekti į valstybės finansuojamą vietą. Jei nepavyks – teks plačiau atverti pinigines. Tačiau vilties kol kas dar yra.
Šiais metais pasibaigus pagrindiniam priėmimo etapui, pasirašyti sutartis su aukštosiomis mokyklomis skirtos keturios dienos.

Pirmadienį būsimųjų studentų antplūdžio nebuvo, tačiau antrąją sutarčių pasirašymo dieną jautėsi gerokai didesnis aktyvumas. Kai kurios aukštosios mokyklos sudaro studentams galimybę pasirašyti studijų sutartį nuotoliniu būdu.

Atvykstant pasirašyti sutartį reikia atsinešti brandos atestato originalą, nes kopijos čia pat padaromos ir jos patvirtinamos. Svarbu nepamiršti ir asmens dokumento bei nuotraukos. Kai kurie universitetai pasirašius sutartis būsimųjų studentų prašo išlaikyti anglų kalbos testą, kuris būna privalomas.

Kokios būsimųjų studentų nuotaikos nusprendėme pasidairyti aukštųjų mokyklų koridoriuose.

Antru prioritetu – bet vis tiek laimingos

Iš Klaipėdos į Vytauto Didžiojo universitetą pasirašyti sutarties atvykusi Gustė buvo patenkinta gavusi pasiūlymą studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje pageidaujamą specialybę – Rytų Azijos šalių kultūrą. 

Tiesa, mergina būtent šią aukštąją mokyklą buvo nurodžiusi antru prioritetu. Pirmu prioritetu ji įrašė Vilniaus universitete tą pačią studijų programą. Nepaisant to, klaipėdiškė iš „Aukuro“ gimnazijos įstojo į savo norimą specialybę ir į valstybės finansuojamą vietą – o tai buvo pagrindinis būsimosios studentės noras.

KTU gimnazijos Valdonė norėjo studijuoti mediciną, tačiau būsimai studentei šiek tiek pritrūko iki svajonės išsipildymo. Mat 8,3 konkursinio balo į valstybės finansuojamą medicinos studijų vietą nepakako, merginai buvo pasiūlyta tik mokama vieta.

Ji pasirinko biochemiją VDU, kurią buvo nurodžiusi antru prioritetu. Į šią studijų programą valstybės finansuojamą vietą pakako 8, 44 balo. Valdonei yra įdomi ir biochemija, todėl mergina buvo patenkinta gavusi šį pasiūlymą. 


Sostinę iškeitė į menotyros studijas 

Iš Vilniaus atvykusi Kamilė Pirštelytė įstojo į menotyrą VDU. Prieš dvejus metus mokyklą baigusi Kamilė jau kartą buvo studentė – studijavo kitą specialybę – lietuvių filologiją ir italų kalbą savo gimtajame mieste. Tačiau mergina visą laiką svajojo apie menotyros studijas.

„Nors gaila palikti Vilnių, bet manau, kad menotyros studijos yra patraukliausios VDU, todėl ankstesnius mokslus iškeičiau į labiau norimą specialybę“, – sakė Kamilė, kuri pirmuoju etapu įstojo į mokamą vietą. 

Tačiau mergina nenuleidžia rankų, nors sutartį su universitetu pasirašė, antru etapu ji bandys savo laimę studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje. 

Po sutarčių pasirašymo – atostogauti 

Pasirašyti sutarties į Vytauto Didžiojo universitetą skubėjo ir Emilija Liubinaitė, kuri įstojo į teisės studijas į valstybės finansuojamą vietą. Po šios smagios procedūros mergina vyks ilsėtis prie jūros.

„Sužinojusi, kad įstojau, buvau labai laiminga ir visą dieną manęs nepaliko šypsena. Teisės studijos buvo pirmu prioritetu pasirinkta specialybė. Šiame universitete į valstybės finansuojamą vietą priėmė tik 10 studentų, o į mokamas vietas 100 studentų“, – su šypsena veide kalbėjo būsimoji studentė.
Jos draugė Aurelija iš Juozo Grušo meno vidurinės mokyklos įstojo į humanitarinius mokslus – anglų filologiją. Tai taip pat buvo pirmu prioritetu nurodyta studijų programa.

Abi merginos pasakojo, kad atsakymą ar įstojo, sužinojo tik ryte – tą lemtingą 25-osios naktį miegojo ramiai. Būsimos studentės suskubo pasirašyti sutarties jau antrą pasirašymo dieną, neatidėdamos šio reikalo paskutinei minutei.


Populiarios ekonomikos studijos

Gana nemažai teko sutikti būsimųjų ekonomistų, pasiryžusių mokslus krimsti už juos mokėdami iš savo kišenės. 

Iš Kėdainių atvykusi Monika Vitkutė įstojo studijuoti ekonomiką ir finansus į mokamą vietą. Tačiau mergina liko labai patenkinta, nes šią specialybę pasirinko pirmu prioritetu: „Svajonė išsipildė – įstojau, o kaip toliau seksis – žiūrėsim“.

Į ekonomiką ir finansus įstoję Karolis ir Kasparas taip pat nestokojo geros nuotaikos. Abu vaikinai šią specialybę buvo įrašę pirmu numeriu. 

Karolis įstojo į valstybės finansuojamą vietą, o Kasparas – į nefinansuojamą. Jis suskubo pasirašyti sutarties, kad neprarastų šios vietos, tačiau antru etapu bandys laimę gauti nemokamą vietą. Beje, Kasparui tai jau trečiasis bandymas, ir tikisi, kad bus sėkmingas. 

Įrašė tik vieną pasirinkimą

Apsilankius Kauno technologijos universitete buvo galima išvysti netgi nutįsusias eiles būsimųjų studentų, laukiančiųjų pasirašyti sutartis. Tačiau nei karštis, nei eilės nesugadino jaunuolių nuotaikų.

Kauno „Santaros“ gimnazijos abiturientas Linas, įstojęs į KTU informacinės sistemas, sakė, kad buvo pasirinkęs tik vieną studijų programą – mat niekur kitur stoti nenorėjo. 

„Šiek tiek kirbėjo širdis, buvo toks nerimo jausmas – ar įstosiu, nes kito pasirinkimo neturėjau“, – sakė būsimas studentas, kuriam 7,8 konkursinis balas užtikrino valstybės finansuojamą vietą.
Jo draugas Lukas įstojo taip pat į tą pačią specialybę, tik į mokamą vietą: „Antruoju etapu bandysiu laimę dėl valstybės finansuojamos vietos, tačiau nesinori prarasti šitos, todėl suskubau pasirašyti sutartį, jei nepavyktų papildomu etapu gauti nemokamos vietos“, – sakė Lukas. 

Nuotaikos „super“ 

„Nuotaikos „super“ – įstojau ten, kur ir norėjau – į KTU mechanikos inžineriją, kurią buvau pasirinkęs pirmu prioritetu“, – džiaugėsi Gintaras iš Kauno „Vyturio“ vidurinės mokyklos. Dar vieną pasirinkimą vaikinas buvo įrašęs į Kauno kolegiją, tačiau labai apsidžiaugė, kad pavyko įstoti į universitetą. 

Jį atlydėjusi draugė Eidmantė jau buvo suskubusi pasirašyti sutartį su aukštąją mokykla. Šiais metais studente tapusi Eidmantė įstojo į VDU lietuvių filologiją – taip pat pirmu prioritetu pasirinktą specialybę. 

Itin pakilios nuotaikos buvo ir Raudondvario gimnazijos abiturientas, įstojęs į aviacijos inžineriją KTU. Vaikinui patinka aviacija, todėl šią studijų programą įrašė pirmu numeriu. O ateitį vaikinas planuoja sieti su verslu. 

Primename, kad paskutinės pagrindinio etapo sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymo dienos yra liepos 30 ir 31 d. Nepramiegokite! Papildomas priėmimo etapas prasidės nuo rugpjūčio 1 iki 4 d., kurio kvietimas studijuoti bus skelbiamas rugpjūčio 6 d. iki 17 val.

Emilės Vaitkūnaitės fotoreportažas 

Daugiau informacijos apie egzaminus ir priėmimą į universitetus ir kolegijas rasite čia.