Du maždaug 10 metų berniukai traukė praeivių akis garsiais šūksniais ir neįprastu užsiėmimu. Per centrą tekančioje Neries upėje jie surengė maudynes – drąsiai šokinėjo į vandenį nuo upės kranto, į praplaukiantį turistų pilną katerį mėtė akmenis.

Užkalbinti ir sudrausminti berniukai maudynes baigė, tačiau eiti namo atsisakė.

Muša ir dėl saldumynų

„Mes pabėgome iš vaikų namų, ten mus visi muša“, - prasitarė drąsesnis berniukas rodydamas, kaip pats pasakojo, po smūgio su pagaliu ant šonkaulių likusį randą.

Jis prasitarė, kad vaikai į darbą kumščius paleidžia kasdien. Tačiau labiausiai jam kliūna tuomet, kai aplankiusi mama atveža kokių saldumynų. Tačiau paklausus, kodėl kartu su ja negyvena, nuleidęs akis jis prasitarė, kad „mama su tėčiu geria spiritą“.

„Žinote, kokie tie vaikų namai, - brandžiai dėstė berniukas, - auklėtojos nieko nedaro, kad mūsų nemuštų. Va, draugui dar daugiau tenka.“

Duokit litą, norim valgyti

Nelabai noriai kalbėjęs vaikas prasitarė, kad jau nuo ryto jie nieko neturėjo burnoje. Ir nedrąsiai paprašė lito: „Teta, norim valgyti arba bent tada gal galit nupirkti ko nors“.

Tačiau nesulaukęs užuojautos jis papasakojo, kad su draugu bandys eiti iki Gedimino pilies. Ten – daugiau žmonių, tad kartais pavyksta iš jų gauti maisto. Tačiau grįžti į vaikų namus, kur tikrai gaus pavalgyti, berniukai griežtai atsisakė ir prasitarė šiąnakt ketinantys miegoti po pirmojo aukšto balkonais kur nors netoliese.

Vis dėlto kyla abejonės, ar vaikų papasakota istorija tikra. Policijos duomenimis, tądien iš vaikų globos namų nedingo nė vienas vaikas.

Vaikų išnaudojimas elgetavimui – viena iš prekybos vaikais formų

Išmaldos gatvėje prašantys vaikai – rimta problema. Atšilus orams jie buriasi centrinėse miestų erdvėse, kur užkalbinę praeivius prašo iš jų pinigų.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė prasitarė, kad paprastai tokie vaikai yra išnaudojami suaugusių asmenų (nedirbančių tėvų ar vyresnių daugų).
Odeta Tarvydienė

„Todėl duodami pinigų, mes tik skatiname toliau šiuos asmenis naudotis vaikais. Tokiems vaikams negalima duoti pinigų“, - patikino O. Tarvydienė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos teisės aktai numato, jog vaikų išnaudojimas nusikalstamai veikai atlikti ar elgetavimui yra viena iš prekybos vaikais formų.

„Pamačius elgetaujančius vaikus reikėtų su jais pakalbėti, esant galimybei, išsiaiškinti, kodėl jie prašo pinigų, kur jų tėvai. Tuo atveju, jeigu vaikui yra reikalinga pagalba reiktų pranešti nemokamu pagalbos vaikams telefonu 116 111 ir apie tai informuoti savo savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrių. Skyriaus darbuotojai apsilankę vaiko šeimoje galėtų įvertinti situaciją ir, esant poreikiui, siekti padėti šeimai ir vaikui“, - patikino specialistė.

Elgetauja ir dėl patiriamų nuotykių

Tačiau sugauti gatvėse lengvai besiorientuojančius vaikus – nepaprastai sunku. Net ir minėtų berniukų, kaip paaiškėjo kitą dieną, iškviesta policija nei po Žaliuoju tiltu, nei pakeliui į Gedimino pilį, jau neberado.

Kaip aiškino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius, minėtą dieną nebuvo gauta panašių pranešimų dėl vaikų dingimo, o neradę vaikų vietoje, policininkai negalėjo identifikuoti, ar minėti vaikai yra dingusiųjų sąrašuose.

„Konkrečios statistikos apie vaikų elgetavimą mes neturime, tačiau kiekvieną dieną tenka analizuoti policijos registruotų įvykių sąrašą. Todėl galima pasakyti, kad apie klaidžiojančius ir elgetaujančius vaikus pranešimų nėra daug. Mes dėkingi tiems, kurie apie tai praneša, tačiau tai būna retai – net ne kiekvieną savaitę. Bet kokiu atveju, visuomet patariame ne stengtis padėti vaikui pinigais, nors žmogiški jausmai šioje vietoje ir veikia, bet surasti jam globą, kur juo būtų rūpinamasi visą laiką ir jis būtų bent jau fiziškai saugus“, - patarė specialistas.
P. Radvilavičius
Bet kokiu atveju, visuomet patariame ne stengtis padėti vaikui pinigais, nors žmogiški jausmai šioje vietoje ir veikia, bet surasti jam globą, kad juo būtų rūpinamasi visą laiką ir jis būtų bent jau fiziškai saugus.

Pamačius be priežiūros klaidžiojančius vaikus jis patarė skambinti tiesiai policijai bendruoju pagalbos telefonu. Policininkai paima vaiką į savo globą ir iškviečia reikalingus specialistus.

„Vaikai – vienintelė socialinė grupė, kuri pati savimi negali pasirūpinti, todėl jos apsaugai skiriame didelį dėmesį. Teko kalbėti ir su specialistais, kurie patvirtina, kad vaikų atsakingumo ir savisaugos jausmas bei pažinimo ir nuotykių troškimas yra nepaprastai didelis. Neretai jie elgetauja ne tik dėl noro tiesiog užsidirbti, nors jiems papildomas išteklių šaltinis nėra būtinas, bet ir dėl patiriamų nuotykių“, - pripažino P. Radvilavičius.

Po Žaliuoju tiltu maudynes surengę ir atvirai apie savo pabėgimą iš vaikų namų bei nesėkmingą pinigų medžioklę pasakoję berniukai ir toliau tęsia savo žygius po Vilnių. DELFI skaitytojo, prisistačiusio Riedančio Žmogaus slapyvardžiu, vaizdo filmukas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)