Net sunku patikėti, kad kai kurios šeimos apsisprendžia imti paskolą vaikų vasaros poilsiui ir pramogoms. Kol kas tai dar nėra visuotinai priimta, tačiau tendencija akivaizdi.

Bet kuo per vasaros atostogas užimti mokyklinio amžiaus vaikus?

Šiauliuose bent iš dalies moksleivių užimtumo vasarą problemą sprendžia 12 dieninių ir 10 turistinių stovyklų.

Pasirinkimas – didelis ir brangus

Pasak dviejų berniukų mamos Jurgitos, kiekvienos vaikų atostogos – tai didžiulis rūpestis.

„Tėvams nesinori, kad rudenį nuėjus į mokyklą netektų vaikui pasakoti, jog per atostogas nieko neveikė, tik žiūrėjo televizorių ir žaidė kompiuteriu. Būtų išties gaila tokio vaiko“, - teigia mama.

Todėl Jurgita dar pavasarį su vyru pradėjo domėtis Šiauliuose organizuojamomis vasaros stovyklomis.

„Džiugino didžiulis pasirinkimas: piešti, sportuoti, mokytis plaukti, vaidinti, šokti, dainuoti. Nedžiugino tik kainos: už vieno vaiko poilsį sporto stovykloje reikia pakloti per pusę tūkstančio litų, už pusdienį trunkančius meninius užsiėmimus dieninėje stovykloje – 450 litų per savaitę. Žodžiu, auginant du vaikus, optimizmas abu juos leisti į stovyklą kasdien mažėjo. Jau rengėmės telktis į pagalbą senelius“, - sako mama.

Tereikia gerai paieškoti

Iš tiesų internete apstu informacijos apie įstaigas, kuriose vaikai už protingą kainą gali turiningai praleisti vasaros atostogas pagal savo poreikius.

O Jurgitai į rankas pakliuvo skrajutė, jog Šiaulių jaunųjų technikų centras organizuoja edukacinę dieninę trijų pamainų vasaros programą I-V klasių mokiniams, o vienos pamainos kaina vaikui – tik 25 litai. 

„Geri dalykai nelieka nepastebėti. Todėl norinčių atsirado labai daug, tad vos spėjome užsiregistruoti“, - tikina mama.

Pasak jos, tris savaites berniukai su didžiuliu noru ir užsidegimu lankė šią stovyklą. „Namuose – atvirukai, aviamodeliukai, pačių vaikų ryškintos nuotraukos, darbeliai iš medžio, sulituoti laideliai su žybsinčiomis lemputėmis. Kasdien vaikams organizuojamas vis naujas užsiėmimas, varžybos, ekskursijos. Vaikai susipažino su dekoravimu, litavimu, radijo matavimais, Morzės abėcėle, fotografavimu, filmavimu“, - džiaugiasi Jurgita.

Sulaukė stovyklautojų antplūdžio

„Kaina mūsų centre maža, nes nėra maitinimo. Tačiau stovykla trunka nuo dešimtos iki pirmos valandos, tad vaikai atsineša sumuštinių, o mes pašildome jiems vandens arbatai. Einant į muziejų, lankytinas vietas dar reikia šiek tiek papildomų pinigų“, - sako Šiaulių jaunųjų technikų centro direktorius Jonas Vaičaitis.

Įdomiausia, kad kiekvienos stovyklos pamainos programa yra skirtinga, nors Jaunųjų technikų centras tokią dieninę stovyklą organizuoja pirmą kartą. Ir stovykla yra neįtikėtinai populiari.

„Mes planavome grupes paskirstyti po dvylika vaikų. Bet pasitaikė, kad į vieną pamainą susirinko ir penkiolika. Buvo labai daug norinčių, tad kai kuriems tėvams turėjome atsakyti. Jeigu sulauksime kitų metų, stovyklas teks daryti iš ryto ir popiet, tada jau užimtume 24 vaikus“, - sako J. Vaičaitis. Pasak jo, stovykloje registruojasi vien berniukai, o tėvai džiaugiasi – berniukams šokti ir dainuoti jau atsibodo, o čia kaip tik techninė veikla, kurią Šiauliuose gali pasiūlyti tik Jaunųjų technikų centras.

Mieste – 22 vaikų užimtumo programos

Kaip informavo Šiaulių miesto Švietimo skyriaus Veiklos analizės ir neformaliojo ugdymo poskyrio vedėja Asta Lesauskienė, Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyrius koordinuoja 22 vaikų ir jaunimo vasaros užimtumo programų vykdymą ir jų įgyvendinimą: 12 dieninių stovyklų ir 10 - turistinių.

Šiose programose planuoja dalyvauti apie 2 tūkstančius 7-17 metų mokinių. „Vaikų teisių skyrius koordinuoja socialiai remtinų vaikų vasaros poilsį – 9 dienines stovyklas, kuriose dalyvauja 453 mokiniai, iš jų 371 mokinys – iš socialiai remtinų ir rizikos grupės šeimų. Vienoje užmiesčio stovykloje dalyvauja 128 vaikai“, - teigia A. Lesauskienė.

Visų programų tikslas – sukurti turiningą vaikų laisvalaikį, kurio metu tobulėtų vaiko saviraiška, kūryba, mokyti jį dirbti komandoje, suprasti lyderystės svarbą, formuoti rūpinimosi sveikata įgūdžius.

Stovyklose vaikai mokosi poilsį derinti su fiziniu aktyvumu, ugdomas jų poreikis rūpintis gamta ir gebėjimas joje išlikti įvairiomis sąlygomis, formuojami savarankiškumo, pilietiškumo įgūdžiai. Negana to, programose vykdoma žalingų įpročių prevencija.

„Gabių vaikų vasaros poilsį organizuoja Didždvario gimnazija, vykdydama trumpalaikę neformaliojo vaikų švietimo programą „Gabus Šiaulių jaunimas – miesto ateitis“. Tai Jaunųjų tyrėjų gamtos mokslų stovykla, anglų kalbos stovykla „Angliškas vasaros polėkis“ ir stovykla „Atrask save“ „Neopolio“ sporto bazėje“, - sako A. Lesauskienė.

Stovyklos organizuojamos iš Savivaldybės ir kitų finansavimo šaltinių.

„Tėvai dažniausiai moka tik už maitinimą, iš dalies už transportą, o turistinėse stovyklose – už nakvynės paslaugas“, - teigia A. Lesauskienė.

Tėvai išlošia, jei mokykla, kurią lanko jų vaikas, vykdo vaikų ir jaunimo vasaros užimtumo programas, tuomet jie informaciją gauna pirmiausia iš mokyklos.

„Mokyklos, vykdančios vaikų ir jaunimo vasaros užimtumo programas, informuoja pirmiausia savo bendruomenę tėvų susirinkimų metu, elektroniniuose dienynuose, mokyklų svetainėse, dalijasi informacija su kitomis mokyklomis, žiniasklaida. Mokyklas informuoja ir Švietimo skyrius“, - teigia A. Lesauskienė.

Vaikų ir jaunimo vasaros užimtumo programose šiemet planuoja dalyvauti apie 2 tūkstančius 7-17 metų mokinių.