Didžiausio jaunimo judėjimo pasaulyje atstovė sako, kad skautiška veikla pirmiausia ugdo sąmoningą jauną žmogų.

„Svarbiausias dalykas, kad lakstant po miškus, kartu verdant valgyti, žaidžiant formuojasi sąmoningas, besirūpinantis kitais ir aplinka jaunas žmogus. Pagrindinė misija ir yra ugdyti jauną, sąmoningą, visavertį žmogų, asmenybę ir padėti jam formuotis“, - „Žinių radijo“ laidoje „Pasaulis pagal moteris“ kalbėjo E. Andrejevaitė.

Dievui, Tėvynei, Artimui

Egle Andrejevaitė. A.Svirsko nuotr.
Skautų misija ir svarbiausios vertybės – pareiga Dievui, Tėvynei, Artimui. Pareiga Tėvynei, E. Andrejevaitės teigimu, reiškia atsakomybę už save ir kitus. „Svarbiausia, kad jaunas žmogus suvoktų ir gebėtų atskirti, kas vyksta, suprastų, kas yra teisinga, bei veikti ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus bet kokioje situacijoje, kuri tuo metu vyksta jo šalyje ir aplinkoje.“

Pasak jos, skautai krikščioniškas vertybes puoselėja dalyvaudami šv. Mišiose. Visgi pareiga Dievui skautams – tai dvasinė programa, kuri nebūtinai yra religinė programa. „Kiekvienas vienetas pasirenka tą dvasinės programos aspektą, kurį jis puoselėja ir kur apsisprendžia tobulėti. Tai labai stipriai priklauso nuo vadovo“, - sakė ji.

Prisijungia ir suaugę

Savo laiku E. Andrejevaitė buvo skautų organizacijos mokymų skyriaus vadovė. Čia suaugę vadovai yra apmokomi dirbti su vaikais arba padėti kitu savo darbu organizacijoje. Tais vadovais, anot jos, gali tapti nebūtinai tie žmonės, kurie skautavo nuo vaikystės:

„Didžiausias priaugimas yra iš visiškai naujų, suaugusių žmonių, kurie per savo vaikus išgirsta apie skautus ar per savo draugus atvažiuoja į skautų stovyklas, atveža vaikus ir po to supranta, kad jie širdyje visą laiką buvo skautai, tiesiog nežinojo, kaip tai vadinasi. Jie prisijungia prie organizacijos jau būdami suaugę“, - pasakojo E. Andrejevaitė.

Pasak jos, Lietuvos skautams šiuo metu labiausiai ir trūksta aktyvių, pasirengusių vadovauti vadovų. „Tai yra didžiulis trūkumas. Vienas vadovas gali vadovauti 15 vaikų – iškart stipriai auga organizacija per vadovus.“

E. Andrejevaitės žiniomis, judėjimui, kuriam priklauso daugiau kaip 31 mln. žmonių pasaulyje, Lietuvoje atstovauja apie 3 tūkst. skautų ir skaučių iš maždaug 10-ties skautų organizacijų. Pats mažiausias skautų vienetas – skiltis, kurią sudaro 6-9 žmonės. Daugiau kaip dvi skiltys sudaro draugovę, o daugiau kaip dvi draugovės sudaro tuntą. Pagrindinis vienetas kraštuose (o šie yra suskirstyti taip, kaip apskritys Lietuvoje) yra tuntas – viename krašte aktyviai veikia vienas ar keli tuntai. Skautai turi savo valdžią – Lietuvos skautijos tarybą ir Lietuvos skautijos pirmiją.

Visą laidos „Pasaulis pagal moteris“ įrašą klausykite ČIA.