Į Lietuvos moksleivių sąjungos akciją prie V. Kudirkos paminklo atėjo keletas moksleivių. Vieni laikė plakatą su užrašu „Vyksta matematikos egzaminas“, kiti išsiėmė lentas ir ėmė žaisti šachmatais.

„Šaržuojame dar vasario mėnesį ministro pasakytus žodžius, jog į privalomą matematikos egzaminą, kurį norima įvesti nuo 2016 m., reikėtų įdėti šachmato partijos sprendimo užduotis. Ką tai reiškia – kad valstybiniame brandos egzamine atsiras žaidimo forma. Ministras šiais žodžiais norėjo pasakyti, kad moksleiviams reikia logikos. Mes šia akcija Vilniaus širdyje norime parodyti, kad siekiant logika ugdyti moksleivius, privalomo matematikos egzamino nereikia, logiką galima ugdyti ir kitais būdais“, – DELFI sakė Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) prezidentas Antanas Mikalauskas.

Pasak jo, tai reiškia, kad visi abiturientai, kurie stos į nemokamas vietas universitetuose ir kolegijose, privalės laikyti valstybinį matematikos egzaminą.

Moksleivių sąjunga D. Pavalkio sumanyme įžvelgia tris grėsmes. Pirma – dabartinė matematikos egzamino ugdymo programa skirta 2013-2015 m. Taigi 20106 m. įvestas egzaminas reikš, kad jam bus ruošiamasi pagal egzaminui nepritaikytą seną programą.

Antra – nepaisant galimybės rinktis A ir B lygius, visi moksleiviai rinksis išplėstinį mokymosi kursą. Tai esą sudarys nepalankias sąlygas tiems, kuriems matematikos egzamino koeficientas turės didžiausią reikšmę stojant į aukštąją mokyklą.

„Paskutinė grėsmė – dar labiau padaugės nelegalus korepetitorių darbas – visi norintys išlaikyti, gebantys ar negebantys, eis pas korepetitorius ir skatins jų nelegalią veiklą“, – kalbėjo A. Mikalauskas. Jo teigimu, privalomas egzaminas daugiausia problemų sudarys tiems, kurie neturi matematinių gebėjimų spręsti valstybinio egzamino užduotis.

„Mes nesakome, kad esame prieš egzaminą – mes esame už nuoseklų to ugdymą. Įvedant egzaminą, turi būti sukurtos ir geros sąlygos, egzaminas gali būti įvestas tikrai ne 2016 m. Tam reikia ruoštis nuosekliai – kečiant programas ir pačių moksleivių požiūrį”, – aiškino pašnekovas.

ŠMM: vyksta diskusijos

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) informuoja, kad diskusijos dėl 2016 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas šiuo metu dar tik vyksta. ŠMM teigimu, yra sulaukta įvairių siūlymų dėl bendro moksleivių matematinio raštingumo gerinimo, skatinimo mokinius rinktis fizinių ir technologijos mokslų studijas, privalomų egzaminų.

Dėl 2016 metų priėmimo į aukštąsias mokyklas sukurta darbo grupė, į kurią įeina universitetų ir kolegijų, studentų ir moksleivių, Nacionalinio egzaminų centro ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai. Ji pritarė siūlymui, kad 2016 m. pretenduojantieji į valstybės finansuojamas vietas universitetuose ir kolegijose, išskyrus menų studijas, galėtų būti išlaikę matematikos brandos egzaminą. Ministerijos teigimu, šiuo metu vyksta svarstymai su suinteresuotomis grupėmis. 2016 metų priėmimo tvarka turi būti nustatyta iki ateinančių mokslo metų pradžios.
Matematikos brandos egzaminas yra vienas populiariausių tarp abiturientų. Jį kasmet laiko apie 40 proc. visų baigiančiųjų dvyliktą klasę.