Mykolo Romerio universitete lankęsis profesorius atvyko į Lietuvą tam, kad patvirtintų visiškai naujos Lietuvos aukštojo mokslo rinkai bendros dviejų diplomų studijų „Informatika ir skaitmeninis turinys“ programos atsiradimą. Ši bakalauro studijų programa orientuota į pažangiausių 5-7D technologijų ir programinės įrangos taikymą žaidimų, skaitmeninės animacijos ir filmų produkcijos srityse. Programa truks 4 metus, iš kurių du paskutinius – Pietų Korėjoje. Įpareigojama, kad programos absolventai bus įdarbinti Pietų Korėjoje arba Lietuvoje.

Po vizito C. Chungas sutiko atsakyti į DELFI klausimus apie naują studijų programą ir švietimo sistemos ateitį.

- Studentams siūlote rinktis naują studijų programą. Kodėl lietuviai turėtų ja susidomėti?

- Gyvename konkurencingoje rinkoje, kur kiekvienas turi kovoti už save. Ir laimėti galime tik būdami geriausiais specialistais perspektyvioje srityje. Skaitmeninio turinio programa gali išmokyti daryti kol kas dar sunkiai įsivaizduojamus dalykus: kurti įvairius simuliatorius, inovacines naujoves. Pavyzdžiui, jau dabar mes galime sukurti 3D vaizdo medžiagą ir paveiksliukus, kuriuos galime matyti be specialių akinių. Jeigu šią technologiją perkelsime į knygas, netrukus jas galėsime skaityti panašiai, kaip Hario Poterio filmuose. Kai aš parodau mūsų universitete viešintiems svečiams visus turimus inovatyvius centrus, jie nepaprastai nustemba ir neslepia susižavėjimo. Todėl manau, kad išmanyti skaitmenines technologijas naudinga ne tik studentams, lietuviams, bet ir visiems jauniems žmonėms.

- Tačiau mūsų šalyje daugelis jaunų žmonių linkę rinktis socialinius mokslus ir, nors yra daug diskutuojama apie tai, kad technologiniai mokslai yra ateitis, situacija nesikeičia. Ką galėtumėte patarti lietuviams studentams?

- Jeigu lietuviai yra stiprūs socialiniuose moksluose arba bent jau turi pagrįstą motyvaciją studijuoti būtent ten, tegul. Jokiu būdu neteigiu, kad visi turi mokytis tik technologių mokslų srityje. Manau, kad socialinių mokslų absolventas gali geriau nei technologas pamatyti socialines problemas ir jas išspręsti naudodamasis skaitmeniniu turiniu.

- Kaip galėtumėte apibūdinti studentus iš Lietuvos? Ar jauni lietuviai motyvuoti ir supranta naujų technologijų svarbą?

- Nesu daug bendravęs su lietuviais studentais, tačiau kiek teko juos pažinti iš mainų programų – Jūsų studentai yra labai protingi ir, kas labai įdomu, turi lyderių savybių, be to, sugeba greitai prisitaikyti prie skirtingų sąlygų. Šias savybes galima puikiai panaudoti bet kurioje mokslo srityje.

-Pietų Korėja gali didžiuotis savo mokymosi sistema. Kur Jūsų šalies paslaptis?

- Mūsų rinka yra labai konkurencinga, tad norėdami palengvinti savo vaikams ateitį tėvai skatina juos varžytis dar nuo mažų dienų. Jau pradinukai pas mus mokosi labai sunkiai – po pradinės mokyklos eina į privačias pamokas, kur yra mokomi kalbėti angliškai, matematikos ar groti pianinu. Jie grįžta namo apie 9 valandą vakaro ir tuomet sėda ruošti namų darbų. Tad miegoti nueina tik kokią 22-23 val., o ryte vėl keliasi ir eina į mokyklą. Nemanau, kad tai yra pats teisingiausias ugdymo modelis, tačiau tėvai į savo vaikus žvelgia su dideliu entuziazmu ir iš jų reikalauja daug. Ilgainiui ir patys vaikai iš savęs pradeda reikalauti vis daugiau.

- O kokia Jums atrodo Lietuvos švietimo sistema – ar neatrodome pernelyg tingūs, palyginti su Jūsų šalimi?

- Tikrai taip nemanau. Lietuvos švietimo sistema yra pakankamai gera ir atitinka europietišką sistemą. Jūsų šalyje daug išsilavinusių žmonių, todėl jokių problemų nematau. Galbūt mums iš Jūsų reikėtų šio to pasimokyti.

- Kokią aukštojo mokslo ateitį matote?

- Nemažai žmonių teigia, kad tradicinių mokyklų ir universitetų nebeliks. Manau, kad realu, jog ateityje mokytojo profesija bus panaikinta. Jau dabar galime skaityti elektronines knygas, naudoti efektyviam mokymuisi pritaikytas programas, todėl tikėtis, kad ateityje vis dar sėdėsime tradicinių mokyklų ar universitetų suoluose – labai naivu. Žinoma, virtualus mokymas turi savų trūkumų, tačiau tikiu, kad ilgainiui jie bus ištaisyti. Manau, kad mokytojus pakeis patarėjai, kurie padės įsisavinti turimas žinias, arba, pavyzdžiui, mokys menų. Tačiau tikrai tikiu, kad ateityje švietimo sistema bus moderni, mobili ir visiškai kitokia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)