Vilniaus rajono Veriškių pradinės mokiniai gali šiek tiek sušilti tik susigūžę prie radiatorių. Prieš savaitę sugedus detalei šildytuvo sistemoje, mokykla liko tik su vienu iš dviejų katilų, kuris šilumos neužtikrina. Lenkų rinkimų akcijos valdoma savivaldybė tvirtina, kad šiluma su lenkų ir lietuvių konfliktais nieko bendro neturi, tačiau sugedusiai šildymo įrangos detalei reikalingi pinigai atsirado tik pradėjus domėti „Info dienos“ žurnalistams.

Mokyklos direktorė Dalia Peciūnienė „Info dienai“ sakė, kad mokyklos šildymo sistema skaičiuoja 25-erius metus, o prieš savaitę perdegė konduktoriaus ritė. „Gyvename kaip ant parako statinės, bijome, kad koks nors gedimas mus išves iš rikiuotės ir pradėsim šalti. Taip ir atsitiko“, – pasakojo D. Peciūnienė. Pedagogės bando patalpas šildyti šildytuvais, tačiau jie nuo šalčių neišgelbsti, nes įjungus kelis šildytuvus vienu metu, tuoj pat dingsta elektra.

Kai kurie tėvai dėl šalčio kelias dienas į mokyklą vaikų nevedė. Kiti tėvai pripažino, kad vaikus į mokyklą ėmė rengti šilčiausiais drabužiais. Vienos mokinės tėvas Giedrius „Info dienai“ sakė, kad namie gerokai šilčiau nei mokykloje. Keturmečio mama Raminta apgailestavo, kad vaiko neturėjo kur palikti, todėl teko leisti į šąlantį darželį. Čia vaikas susirgo ir dabar gydomas namuose. „Mokykloje labai šalta iš tikrųjų, patalpos pašildomos šildytuvu, tačiau koridoriuose, kai vaikai eina valgyti ar į tualetą, šalta“, – sakė Raminta.

Vilniaus rajono savivaldybė 1200 Lt už reikalingą šildymo sistemos detalę mokyklai pervedė praėjus beveik savaitei po gedimo. Veriškių mokykla vadinama lietuviškumo židiniu lenkų gausiai gyvenamame krašte. Ją Vilniaus rajono valdžia ketino uždaryti ir prijungti prie didesnės mokyklos Nemenčinėje. Mokykla dėl išlikimo kovojo teismuose, jai pavyko išlikti sename mediniame dvaro pastate. 

Vilniaus rajono savivaldybė „Info dienai“ neigia, kad delsimas sumokėti pinigus – seno lietuviškos mokyklos ir lenkų rinkimų akcijos valdomos savivaldybės konflikto padarinys. Valdininkai sako, kad pinigų pervedimas užtruko tik dėl popierizmo. Vilniaus rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas Julius Perveneckas sako, kad tokių problemų per minutę sutvarkyti neįmanoma. Anot jo, veikiant abiems katilams mokykloje nešalta. „Dabar veikia vienas, jei būtų 10 laipsnių šalčio, jo užtektų, kadangi dabar 20 laipsnių šalčio ir vėjas, šaltoka“, – aiškina J. Perveneckas. Vietos valdžia žada vėjų perpučiamos mokyklos renovaciją, tačiau užtikrinto šilto gyvenimo Veriškių mokyklai teks palaukti mažiausia metus. „Renovacija bus reikalinga, bet kol laiko pastatas, tai bus dirbama taip“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas. 

Visuomenės sveikatos centras sako, kad tokiame šaltyje, kai temperatūra vos perlipa 10 laipsnių, pamokos vykti negali. Visuomenės Sveikatos centro atstovė Asta Razmienė „Info dienai“ teigia, kad tokioje temperatūroje vaikas sušąla, suserga, imunitetas nusilpsta, greičiau užkrečiama ligomis. „Ugdymo procesas neįmanomas: labai sulėtėja mąstymas, neįmanoma nieko įsiminti. Tai yra visapusiškai kenksminga“ – šaltos klasės padarinius vardijo A. Razmienė. 

Baudos gresia ne Vilniaus rajono valdžiai, o Veriškių mokyklos direktorei. Visuomenės sveikatos centras į mokyklas siunčia inspektorius. Jei yra šalčiau nei 18 laipsnių, mokyklos direktoriams skiriama bauda nuo 25 litų. Jei mokykloje šalta ir po įspėjimo, mokyklos valdžiai gali tekti mokėti baudas iki 500 litų.