Vienas jų – Karolis Žukauskas – Vilniaus merui „ponui Artūrui Zuokui ir jo „IT bei kyšių „specams“ norėjo asmeniškai perduoti linkėjimus. „Įrodymų neturiu, bet sklinda kalbos, kad registracijos sistema „netyčia“ vis užlūžta tam, kad į darželius papultų „kieno reikia“ vaikai“, - DELFI sakė tėtis.

Vietų skaičius darželiuose ribotas. Netilpusių į komplektuojamas grupes vaikų tėvams tenka atsisakyti darbų, ieškot privačių darželių arba samdyti aukles. Per mėnesį Vilniuje jų paslaugos kainuoja nuo 1200 iki 1600 litų.

Nesunku suskaičiuoti, kiek nuostolių per metus patiria šeimos, kurių vaikai nepriimami į valstybinius darželius, nors, pagal įstatymus, ikimokyklinis ugdymu – ne privilegija. Jį teikti yra savivaldybių pareiga.

Nakties linksmybės

Kaip ir kiti tėvai, naktį Karolis „pabandė pažaisti“ su registravimo į darželius sistema.

Vieną minutę jo vaiko vieta darželyje buvo 8 iš 52, po kažkiek laiko jau 28 iš 54, vėliau dar žemesnė. „Žodžiu, eilė – kaip reitingai. Čia normalu?“, - klausė vilnietis.

Sąraše darželiai tai dingsta, tai atsiranda, pvz. Rasų seniūnijoje vienas iš trijų darželių pradingęs. „Čia normalu?“, - komentavo K. Žukauskas, išsisaugojęs visus sistemos darbastalio vaizdus.

Kartojo procesą 20 kartų

„Galiausiai, užpildę visą penkių darželių sąrašą, baigiam registraciją ir gaunam tokį raudoną užrašą, kad jums nesuteikta teisė registruoti šį vaiką. Kadangi kitų vaikų neturim, pakartojam procesą 20 kartų, tas pats mėšlas. Čia normalu?“, - nakties užsiėmimais dalijasi Karolis.

Galop, skambina į savivaldybę, „kurioje nieko nesigaudančios naktinės mero vištos geriausiu atveju pasiūlo tik atvykti į savivaldybę ryte, kai pusė Vilniaus užsipildė šiąnakt“.

„Tai kam jas ten kankinti naktiniame darbe, jei vis tiek tegali pasiūlyti atvykti ryte, be jokios pagalbos telefonu?“, - nesuprantama vilniečiui.

Kol su kitais naktiniais tėvais bendravo dėl registracijų, K. Žukauskui paaiškėjo, kam tie IT gedimai reikalingi: „pasirodo, kažkoks savivaldybės skyriaus vedėjas neslėpdamas reikalauja kyšių, sakydamas, kad „techniniai gedimai kainuoja, ir taip įtrina ką ir kur reikia. Ir čia ne gandai, o tikros istorijos, kurios kažin ar gali vykti be viršūnėlių žinios“.

Labanakt, Zuokai

„Tai dabar asmeniniai linkėjimai ponui Zuokui: aš labai tikiuosi, kad tamstos fantazijų avialinijos turi tokio pat lygio IT specialistus, kaip ir šita darželių sistema, ir tik galiu palinkėti greičiau joms užsilenkti kartu su tamstos karjera ir visu „Taip". Vilniui nuo to bus tik geriau. Ir skaidriau. Labanakt, Zuokai, visomis prasmėmis“, - socialiniame tinkle dalijosi vienas iš tėvų.

K. Žukausko žodžiais, be darželių jie kaip nors išgyvens, tik laiko gaila: „Pasakytų iškart, kas sistema veikia aukciono principu, susimoki daugiau - atsirandi aukščiau, tada visi galėtų nuspręsti, nori dalyvauti tokiame aukcione ar siunčia merą velniop. Po pirmo karto, kai neveikė registracijos sistema, savivaldybė skelbėsi, kad veiks, o rezultatas - tas pats. Būtumėt geriau leidę žmonėms išsimiegot, o ne stebuklingosios sistemos „printscreenus“ kept“.

Savivaldybė: į darželius tilps visi norintys

Kaip DELFI teigė Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis, jau nustatyta, kodėl šiąnakt nebuvo įmanoma priregistruoti vaikų į sostinės darželius: „Pasirodo, ne per visas naršykles naktį ir šį rytą buvo galima patekti į mūsų sistemas. Antra problema – iš tiesų vieną valandą nuo septintos ryto mes turėjome problemą su mūsų pačių sistema, tačiau dabar tai sutvarkyta, ji veikia ir aptarnaujame visus gyventojus“.

Paklaustas, per kokias sistemas negalima patekti į registravimo į sostinės darželius sistemą, G. A. Petronis tiksliai negalėjo įvardyti, nes „didelė įvairovė“, tačiau akcentavo, jog naudojantis „Google Chrome“ naršykle „visą tą dalyką galima sutvarkyti neišeinant iš namų“.

„Mes patys dabar tai išbandėme, jokių problemų“, - sakė savivaldybės atstovas.

Ramina tėvus

Paklaustas, ką patartų tėvams, kurie šiąnakt praleido prie kompiuterių ir nesugebėjo pirmieji „atsistoti“ į eilę, kad būtų pirmenybė patekti į darželius, G. A. Petronis ramino teigdamas: „tikimės, jog visiems vaikučiams, kurie pageidauja patekti į naujai formuojamas grupes, vietų užteks“.

Pasak Švietimo departamento vadovo, savivaldybė „seka statistiką ir žino, jog gimstamumas yra pasiekęs 2008 metų lygį, 2012 metais gimusių vaikučių skaičius siekia 6 tūkst., o į darželius fiziškai galima priimti 5,5 tūkst“.

„Ne visi tėvai renkasi savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kai kurie - privačius darželius, tikėdamiesi, jog ten geresnė paslaugų kokybė, mažesnis vaikų kiekis, geresnė priežiūra, tad, manau, tikrai turėtų pakakti vietos visiems“, - DELFI sakė G. A. Petronis.

Savivaldybėje – tėvų minia

Penktadienį aštuntą valandą ryte Vilniaus savivaldybėje jau buvo apie 150 tėvų, kurie vidurnaktį, pradėjus veikti elektroninei registravimo į Vilniaus darželius sistemai, negalėjo internetu į eilę įrašyti savo vaikų.

„Dabar yra apie 100. Bendraujame su keikvienu atskirai, sprendžiame nesusipratimus, nes ne visi moka įregistruoti vaiką, ne visi turi prieigą prie sistemos. Kai kurie tėvai atvyko norėdami fiziškai, savo akimis pamatyti ir įsitikinti, kad savivaldybės specialistai įvedė jų prašymus, nors tai visiškai galėjo padaryti ir patys, be pykčių, be jokių emocijų“, - sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento vadovas.