Mama pasibaisėjo: sūnui padėta tik duonos ir arbatos

„Dar nėra taip buvę, kad vaikai darželyje gautų pusę riekės duonos, užteptos uogiene, ir pusę puoduko arbatos. Tikrai išbuvau iki pusryčių galo – buvau nustėrusi, kai pamačiau, ką jie gavo pusryčiams. Greičiausiai tai pirmas kartas – iki tol vaikas nesiskųsdavo, kad negauna valgyti. Kai paklausdavo, sakydavo, kad valgė dešrelę, dar kažko. Jis visada valgo darželyje, kadangi mes keliamės anksti ir namuose jis dar nenori pusryčių“, - DELFI pasakojo moteris.

Alytiškė teigė girdėjusi, kad darželio darbuotojams neišmokėti atlyginimai – pasak jos, žmonės už spalio mėnesį gavo vos po 200 Lt, šeimininkėlės ir valytojos visai nieko negavo. Todėl yra įtarimų, kad ir maistas nebuvo atvežtas dėl to, kad velkasi įsiskolinimai jį tiekiančiai įmonei.

„Tiek Alytaus darželiuose, tiek mokyklose nuotaikos ne kokios. Esu girdėjusi, kad tie mokytojai, kurie neišnaudoja vaiko krepšelio lėšų, gauna atlyginimą, o kurie išnaudoja – negauna. Darželiuose – dar blogiau. Jau pasigirsta kalbų, kad darželių darbuotojai mąsto apie piketą. Tačiau kaip galima skriausti vaikus? Juk mes, visi tėvai, mokame už darželį beveik po 200 Lt kas mėnesį. Ir kaip turime jausti, kai atėję pamatome, kad vaikui ant stalo padėta tik duonos ir arbatos. Net kalėjimuose maitina geriau“, - piktinosi pašnekovė.

Pedagogams atlyginimai nemokami, už maistą įsiskolinta, bet jis tiekiamas

Alytaus savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas patvirtino, kad iš tiesų yra bėdų su atlyginimais pedagogams, tačiau maisto tiekimas nesutrikęs.

„Atlyginimai iš tiesų vėluoja. Kilo problemų išmokėti atlyginimus žmonėms, kurie juos gauna ne iš mokinio krepšelio, o iš lėšų savarankiškoms savivaldybės funkcijoms vykdyti. Kas apmokama iš krepšelio, viskas yra sumokama. Tačiau su ta dalimi, kuri mokama iš minėtų savivaldybės lėšų, yra problematiška: daliai yra tik iš dalies sumokėtas atlyginimas už spalio mėnesį, kai kur – sumokėtas visas, o kai kur – tik avansai.

Kai kurios įstaigos gali turėti nedidelių įsiskolinimų maisto paslaugų tiekėjams, bet įstaigos tikrai susitaria ir maisto produktų tiekimas niekur nėra nutrūkęs ar sutrikęs. Šioje srityje jokių mažinimų negali ir neturi būti. Darželinukų maitinimas tikrai nesutriks. Juolab kad finansinių problemų kyla ne pirmą kartą. Taip yra buvę – ir visada kažkuriam laikui susitariama su tiekėjais. Įsiskolinimai tikrai nėra tokie dideli, kad tiekėjai vienašališkai nutrauktų maisto tiekimą“, - tikino specialistas.

Direktorė: tokia diena per mano 40 metų praktiką – pirmą kartą

Alytaus lopšelio-darželio „Volungėlė“ direktorė Alina Adomavičienė teigė, kad tokia diena, kai darželinukai per pusryčius turėjo krimsti tik duoną, per 40 metų darbo stažą pasitaikė pirmą kartą. Pasak jos, tai nesusiję su finansiniais sunkumais, kuriuos patiria darželis.

„Iš tiesų, tai buvo vienintelė diena per mano darbo praktiką, kai kažkur užstrigo pienas. Jis neatkeliavo pas mus laiku, todėl negalėjome vaikams išvirti košės ir davėme, ko turėjome – duonos su uogiene. Kai pusę dešimtos pienas pagaliau buvo pristatytas, pagaminome pusryčius. Šimtu procentų galiu užtikrinti, kad vaikai valgyti gaus. O dėl neišmokėtų atlyginimų tikrai yra problemų. Dalį pinigų gavo tik tie darbuotojai, kuriems atlyginimas mokamas iš krepšelio, iš savivaldybės negavome nė vieno lito. Taigi yra žmonių, kurie už spalį visai dar negavo pinigų, nors tuoj įpusės lapkritis. Iš krepšelio taip pat apmokama vos 20 darbo valandų, kitas laikas apmokamas iš savivaldybės lėšų. Vidutiniškai darbuotojui iš krepšelio išmokėta po 829 Lt. Pilnas atlyginimas – 1476.

Iš savivaldybės, pavyzdžiui, negavome pinigų dar už darbą užpraeitą vasarą. Turėjome 300 vaikų, o iki šios dienos mums nesumokėjo. Kažkaip sugebėjome susitvarkyti, nors tikrai tų pinigų mums labai trūko. Nuolat tenka kažkaip suktis. Tačiau dabar man labai sunku savo darbuotojams paaiškinti, jog aš nekalta, kad jie negauna atlyginimų, nes meras pareiškė, kad visiems direktoriams pinigai duoti, bet jie nemoka tvarkytis. Neįsivaizduojate, kaip skaudu. Ar kam rūpi, kad pinigus savivaldybė planavo tik iki spalio, o ir už tuos mėnesius pervedė ne visus, tuo tarpu spaliui, lapkričiui, gruodžiui jie visai nesuplanuoti. Geriausia kaltinti kažką kitą. Švietimo skyriaus vedėjas, kiek žinau, labai stengiasi, tačiau jam nepavyko pramušti finansavimo“, - tikino pašnekovė.

Tačiau vaikai, jos teigimu, tikrai nenukentės – esą gaus viską, kas jiems priklauso.