Finansinio raštingumo olimpiadoje, kurią atidarė Vilniuje viešėjęs Danijos princas Frederikas, dalyvaujančios komandos turi pasiūlyti paslaugos ar produkto idėją, kuri būtų patraukli jų bendraamžiams Danijoje. Lietuvos moksleiviai, pristatydami šias idėjas, taip pat turės sudaryti ir projektų biudžetus. Skelbdamas finansinio raštingumo olimpiados pradžią Danijos princas Lietuvos vaikams priminė svarbiausius olimpinius principus, jog reikia ne tik siekti pranokti varžovus, bet ir niekada nepamiršti pagarbos ir draugystės.

Trečius metus „Danske Bank“ organizuojama olimpiada sulaukė didžiulio pedagogų ir moksleivių dėmesio - šiais metais olimpiadoje dalyvauja 412 komandos, o tai daugiau nei dvigubai didesnis skaičius, lyginant su praėjusiais metais, kuomet norą dalyvauti pareiškė 150 komandų.

„Olimpiados dalyvių gausa parodo potencialą, glūdintį mūsų moksleivijoje. Svarbu, jog trečius metus rengiama olimpiada skatina ne tik norą laimėti, bet įkvėpia mokinius domėtis ir kaupti finansų valdymo bei ekonomikos žinias, kurios be jokios abejonės pravers jiems ir ateityje“, - sako Gintautas Galvanauskas, banko generalinis direktorius. Pasak jo, tokiomis iniciatyvomis ugdoma jaunoji karta, prisidėsianti prie pažangios Lietuvos kūrimo.

Šiemet olimpiadoje dalyvaus 1-12 klasių moksleiviai net iš 44 Lietuvos savivaldybių. 1-4 klasių kategorijoje užsiregistravo 114 komandos. 123 komandos rungsis 5-8 klasių kategorijoje. Patys aktyviausi - vyriausieji: net 175 komandos varžysis 9-12 klasių kategorijoje.

„Džiugu, kad finansiniu raštingumu domisi tiek daug vaikų iš visos Lietuvos, ir itin sveikintina, kad verslas skatina tokias jaunų žmonių iniciatyvas. Esu įsitikinęs, kad dalyvavimas tokiuose renginiuose ugdo jaunosios kartos gebėjimus ne tik tvarkyti asmeninius pinigus, bet ir suvokti kaip veikia valstybės finansų sistema“, - dideliu olimpiados populiarumu džiaugėsi finansų ministras Rimantas Šadžius.

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas akcentavo, jog finansinio raštingumo ugdymas itin svarbus jauniems žmonėms: „Pirmas svarbus žingsnis į globalesnį finansų suvokimą yra, visų pirma, asmeninių finansų suvokimas ir tinkamas valdymas. Šiuos įgūdžius būtina formuoti dar vaikystėje, kuomet formuojasi jaunų žmonių asmenybės ir įpročiai.“

Moksleivių pasiūlytas idėjas vertins itin solidi ir kvalifikuota komisija: finansų ministras Rimantas Šadžius, Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Nerijus Pačėsa ir „Danske Bank“ ekspertai.