„Jie jau savo vaikus užaugino ir pamiršo, kaip siausdavo. Aš suprantu, senų žmonių nervai nebelaiko, bet kuo čia dėti vaikai?“ - nesuprantama mamai.

Pasak vilnietės, prie laiptinės durų yra suoliukas, ant kurio mėgsta pasėdėti ne tik garbaus amžiaus kaimynai, bet ir name gyvenantys pradinukai.

„Tačiau pastaruoju metu prasidėjo konfliktai su pirmajame aukšte gyvenančiomis moterimis, kurioms tie ant suoliuko sėdintys pradinukai tai per garsiai šneka, tai jų neva susirenka dešimt ir triukšmauja, nors iš tikrųjų būna nebent 3-4 vaikai, visame name 10 pradinio mokyklinio amžiaus vaikų net nėra“, - pasakojo mama.

Skundžiasi, kad laužo duris

Kaimynės pradėjo skųstis tėvams, kad vaikai laužo laiptinės duris. Tačiau, kaip patikino Rita, pačių senjorų pageidavimu durys yra atidaromos tik prilietus specialiu elektroniniu raktu, o ne kodu, nes jie jį paprasčiausiai pamiršta, o vaikai tų raktų neturi.

DELFI pašnekovės teigimu, prie laiptinės susirenkantys 7-8 metų vaikai - iš padorių šeimų: „nesikeikia, nerūko, net saulėgrąžų nevalgo, o ant to suoliuko susirenka tik dienos metu, po pamokų, valandai kitai pažaisti puponautais“.

„Mūsų vaikai nesėdi ant suolo vakarais ar naktimis iki paryčių, todėl kuo toliau, tuo labiau kaimynių išpuoliai mums ima atrodyti panašūs į priekabių ieškojimą iš dyko buvimo arba bandymą susidoroti su jaunomis vaikų turinčiomis šeimomis, kurios yra pasisakiusios už namo renovaciją, nors minėtos pensininkės griežtai tam priešinosi“, - sakė Rita.

Apšaukia rusiškai

Mamos teigimu, vaikai apšaukiami pro langus rusiškai, tačiau šios kalbos nesupranta, todėl negali tėvams paaiškinti, ką jiems sako. O kartą buvo apipilti kažkokiu purvinu vandeniu ir visa tai esą dėl triukšmo ir tariamai keliamos netvarkos.

„Pripažįstame, kad kartą prišiukšlinta puponautų pakuotėmis buvo, tačiau su vaikais šį reikalą aptarėme, išsiaiškinome ir daugiau tai nepasikartojo“, - patikino vilnietė.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos valdybos viršininko Vytauto Grašio paprašėme atsakyti į kelių šeimų klausimus, kuriuos visų vardu DELFI perdavė Rita.

Vytautas Grašys
- Ar sėdėti ir žaisti prie savo laiptinės dienos metu nepilnamečiams yra draudžiama?

- Ne, jokiais būdais.

- Ar šalia jų būtinai turi būti suaugęs žmogus?

- Taip pat ne, tokios taisyklės nėra.

- Ar suoliukais gali naudotis tik senjorai, gyvenantys nuo pat namo pastatymo, o įsigijusiems būstus vėliau naudotis bendrosios dalinės nuosavybės teise priklausančia infrastruktūra dar neatėjo laikas?

- Žinoma ne. Kas čia tokias taisykles sugalvojo?

- Kokiomis teisinėmis priemonėmis į kaimynių išpuolius turėtų reaguoti tėvai?

- Turėtų nedelsiant informuoti policija. Bent jau savo apylinkės inspektoriui būtinai reikėtų apie tai pasakyti. Aš, pavyzdžiui, nenorėčiau, kad ant mano vaikų žmonės be reikalo šauktų. Ir apskritai, tėvai savo vaikų auklėjimu turi užsiimti patys ir tai yra kiekvieno tėvo pareiga.

Jei iškyla sunkumų su kaimynais, reikėtų kreiptis į apylinkės inspektorių, nes jo misija ir yra konfliktą be pareiškimų ir skundų išnagrinėti.

Erdvių vaikams žaisti mieste nėra pakankamai ir reikia džiaugtis, kad mažieji prie namo tinkamai žaidžia. Be abejo, jei vartoja alkoholį ar kažką negero daro, tai reikia atkreipti dėmesį, bet jei tinkamai žaidžia ar vidiniame namo kieme spardo kamuolį – viskas gerai.

- Kaip reikėtų įrodyti, kad vaikai negadina durų, suoliukų ir panašiai?

- Ne tėvai turėtų įrodinėti, kad vaikai negadina, o tie žmonės, kurie kaltina vaikus, turi įrodyti, kad jie gadina. Mūsų teisinėje sistemoje nėra taip, kad turėtum įrodinėti, kad kažko nepadarei, neturėdamas oficialaus kaltinimo.

- Kada tikslinga kviesti policiją?

- Jei dėl nesusikalbėjimo su kaimynais žmonės skambintų bendruoju pagalbos telefonu 112, gal būtų šioks toks trukdymas, nes Vilniaus mieste būna rimtų iškvietimų, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei ar sveikatai. Tokiu atveju policijos pajėgos būtų nukreiptos ne ten, kur būtina.

Tačiau su apylinkės inspektoriumi būtinai reikia susisiekti, jį pasikviesti, kad pasikalbėtų su senjorais, nes jeigu vaikai žaidžia su puponautais tai tik džiaugtis reikia, kad nelaksto gatvėje, kur gali nukentėti ar kitoje netinkamoje vietoje.

Ir pati namo bendruomenė be policijos įsikišimo galėtų geranoriškai išspręsti šiuos klausimus laiptinės ar namo susirinkime. Jei nepavyksta, kaip minėjau, reikėtų kreiptis į apylinkės inspektorių

Mūsų kieme irgi buvo senjorų, nepatenkintų kieme kamuolį spardančiais vaikais. Tačiau su jais draugiškai, geranoriškai pasikalbėjom, žmonės susiprato – atsitvėrė šalia balkono plotelį, kur augina gėles.

Žinoma, nesinori, kad vaikai išmindžiotų, tai jie ir nelenda. Nors, aišku, jei koks kamuolys įkrenta į tą darželį, nemanau, kad tragedija.

Kaimynai nebekelia triukšmo, bent jau šią vasarą negirdėjau, kad triukšmautų.