Buvusio MRU profesoriaus dr. Vyčio Valatkos byloje dėl esą neteisėto atleidimo antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme liudijęs buvęs studentų atstovybės pirmininkas pareiškė, kad kasmet studentai „susimesdavo po kelis litus ir prieš Kalėdas dėstytojui nunešdavo dovaną“, o vėliau, kai reikėdavo laikyti logikos egzaminą, galėdavo jo nelaikyti, jeigu sutikdavo, jog būtų įvertinti septynetu.

Jeigu studentai egzaminą ryždavosi laikyti, galėjo tikėtis ir aukštesnio įvertinimo.

„Dėstytojas paminėdavo, ką labai mėgsta“, – apie buvusį Humanitarinių mokslo instituto Filosofijos katedros vedėją kalbėjo liudytojas.

Pasak A. Zaličio, vienas asmuo, 2007 m. baigęs magistro studijas, prisipažino, kad anksčiau dėstytojas egzamino nelaikantiems asmenims rašydavo aštuonetą, o gerokai anksčiau – penketą.

„Jeigu dėstytojas taiko septynetą, apie tai visi žino, tuomet ir nauja karta to paties tikėsis“, – kalbėjo A. Zalitis.

Jis pabrėžė, kad iškilus skandalui ir nusprendus dr. V. Valatką atleisti iš darbo, didžioji dalis MRU studentų buvo pasipiktinę: „Nes jie visiškai nesimokė, žinojo, ko jie sulauks už egzaminą“.

Buvęs MRU studentų atstovybės pirmininkas tikino, kad V. Valatkos veikla susidomėjo, kai iš vienos studentės gavo laišką, kuri domėjosi, ar normalu, kad dėstytojas studentams leidžia nelaikyti logikos egzamino, tačiau jų žinias įvertina septynetu.

A. Zalitis teigė, kad studentė vėliau atsisakė parašyti skundą, nes bijojo dėl savo ateities universitete. Vis dėlto, jis nutarė nesitaikstyti su V. Valatkos galimai taikoma tvarka ir savo iniciatyva pradėjo tyrimą – pasikalbėjo su studentais, kurie šią informaciją patvirtino.

Padovanojo abonementą į „Lietuvos ryto“ krepšinio varžybas

Tuo metu buvusi V. Valatkos studentė Arneta Matuzevičiūtė tvirtino, kad informaciją apie tai, jog galima nelaikyti logikos egzamino, žinojo daugelis MRU studentų.

„Apie tai buvo kalbama iš ankstesnių laikų, tiesiog aš patvirtinau, kad studentai dėstytojui nešdavo dovanas ir už tai per egzaminą mažiausias pažymys buvo septynetas, – teisme sakė ji. – Studentai siekia pažymį gauti kuo lengviau – visuomet taip yra. Apie tai,kad galima nelaikyti egzamino, mes žinojome iš vyresnių studentų: tuo metu buvome pirmakursiai, pusmetį mokėmės logikos kursą, o mūsų seniūnė bendrame susirašinėjime pranešė, jog yra tokia galimybė, susimesti pinigų ir kažką dėstytojui padovanoti. Kadangi bandos jausmas labai stiprus, visas kursas taip ir padarė – surinkome pinigus. Tiek ankstesnių kursų, tiek mūsų studentai pirko dovanų čekius ar dar ką nors – mūsų pirma ir antra grupės pateikė abonementą į „Lietuvos ryto“ krepšinio varžybas“.

A. Matuzevičiūtė sakė, kad per egzaminą, vykusį maždaug po dviejų savaičių, V. Valatka visiems studentams pasakė, jog „kam tinka septynetas, gali atsistoti ir išeiti, o kas nori, gali likti ir laikyti egzaminus“.

„Mūsų buvo apie 100 studentų, o laikyti egzamino liko gal tik 30 žmonių“, – A. Matuzevičiūtė sakė, kad iš logikos egzamino gavo devynetą.

Nori grįžti ir gauti pinigų

Šiems faktams iškilus į viešumą MRU nusprendė V. Valatką atleisti iš darbo – Dėstytojų ir mokslo darbuotojų priėmimo į pagrindines pareigas ir atestacijos komisija konstatavo, kad jis esą pažeidė akademinę etiką. Tuo metu buvęs dėstytojas nesutinka su atleidimu ir per teismą siekia ne tik grįžti į darbą, bet ir prisiteisti atlyginimą už priverstinę pravaikštą. Maža to, profesoriaus įsitikinimu, MRU privalo atlyginti jam dėl esą neteisėto atleidimo padarytą neturtinę žalą – 200 tūkst. Lt.

Iš darbo MRU profesorius buvo atleistas po studentų skundo, kuriame jie nurodė, kad profesorius egzamino metu buvo pasiūlęs jo nelaikyti tiems, kuriems tinka 7 balų įvertinimas. Tai esą netiesiogiai patvirtino ir V. Valatkos užpildyti egzamino laikymo žiniaraščiai, pagal kuriuos dauguma studentų vertinti 7 balais.

MRU Dėstytojų ir mokslo darbuotojų priėmimo į pagrindines pareigas ir atestacijos komisija yra konstatavusi, kad tokiu būdu vertinant studentus jų pasiekimai lieka neidentifikuoti, vertinimo rezultatai yra nepatikimi, netenkina studijų rezultatų vertinimo nuostatų ir principų: nesudaro prielaidų studentų rotacijai pagal Mokslo ir studijų įstatymą.

MRU dėstytojų atestacijos komisija pažymėjo, kad taip studentus vertinančio dėstytojo edukacinė kompetencija netenkina pedagoginiam darbui keliamų reikalavimų.

Surinktą medžiagą dėl galimai neteisėtų V. Valatkos veiksmų MRU perdavė teisėsaugos institucijoms, tačiau Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra birželio 10-ąją priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Atleistas profesorius kategoriškai neigia, kad iš studentų, kuriems esą leisdavo nelaikyti egzamino, gaudavo kyšį ar dovaną. Jis patikino, jog visi studentai laikė egzaminus, o dovanų jokių nėra gavęs.