DELFI žiniomis, pirmus dešimt Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namų auklėtinių planuojama perkelti į savivaldybės socialinį būstą Subačiaus gatvėje. Tiksliau – butą 7 palėpiniame daugiabučio aukšte.

Namo kieme – sprogusi, neaptverta vieša pirtis, už jos – stalas, prie kurio paprastai „daro gramą” benamiai.

Socialiniai darbuotojai ateis kaip į darbą

Nuvažiavusi apžiūrėti patalpų, Vilniaus savivaldybės tarybos narė Rūta Vanagaitė laiptinėje sutiko keturis „visiškus alkoholikus, kurie nešasi bambalius“. Butas, kuriame planuojama įkurdinti 10 vaikų namų auklėtinių – be langų, per kuriuos būtų galima pažiūrėti į kiemą.

Paklausta, koks tikslas taip skubėti ir bet kur kraustyti vaikų namų globotinius, R. Vanagaitė minėjo pora variantų. Pirmas - savivaldybė planuoja perimti sklypą Žolyno gatvėje. Antras - jau yra paskelbta, kad tėvai gali kreiptis dėl vaikų prirašymo į darželio grupes, kurios steigiamos Žolyno vaikų socialinės globos namų patalpose.

Kaip DELFI sakė R. Vanagaitė, tėvų globos namų auklėtiniams iš tiesų reikia labiau šeimos aplinką primenančios aplinkos. Tačiau ar taip staiga 10 vaikų iškėlus į pirmą pasitaikiusį socialinį būstą jiems bus geriau – klausimas.

„Tie socialiniai darbuotojai su vaikais nuolat negyvens – ateis kaip į darbą. Pusę paros vienas, pusę paros kitas. Ir su tais socialiniais darbuotojais gyvens 10 vaikų. Kaip jie susitvarkys? Globos namuose yra ir apsaugos vyrai, ir kiti darbuotojai. Juk vaikai ir pabėga, ir eina vagiliauti į miestą, ir neša savo tėvams valgyti. Geria, narkotikai, prostitutės – kas tik nori. O planuojama perkelti į tokią aplinką, kurioje, kaip pamatėme ten nuvažiavę, kitoje pusėje sprogusios pirties – pastatytas stalas ir penki „bomžai“ geria“, - piktinosi Savivaldybės tarybos narė.

Ruošia vietą „geresniems“ vaikams

R. Vanagaitės žodžiais, matyt, skubama dėl to, jog savivaldybės vadovams svarbu paskelbti, kad atsidarys naujas darželis. „Bet kodėl globos namų vaikus reikia ištremti į „bomžyną“, kad „geresni“ vaikai atsikraustytų į šitą vietą?“ - nesuprantama DELFI pašnekovei.

Pasak politikės, yra sukurta strategija, po truputėlį globos namus likviduoti ir vaikus perkelti į šeimynas.

Tačiau šiuo konkrečiu atveju, perkeliant dešimt globos namų auklėtinių į daugiabutį, tai nieko bendro su vaikų apgyvendinimu šeimoje neturėtų, nes su jais vis viena gyventų socialiniai darbuotojai.

„Galima būtų bandyti labai atsargiai kai kuriuos vaikus socializuoti, tačiau tik saugioje kaimynystėje, kad bendruomenė būtų paruošta juos priimti“, - mano R. Vanagaitė

Namuose matė vien baisybes

Politikės žodžiais, sprendimas dalį globos namų auklėtinių perkelti į savivaldybės socialinius būstus buvo priimtas „be jokios darbo grupės, dūrus pirštu į pirmą pasitaikiusį butą, kurį turi savivaldybė – baisiame name, kurio kieme yra sprogusi pirtis. Klausimas, ar žadama bent ją aptverti, kad vaikai ten nelandžiotų?“

R. Vanagaitė pabrėžė, jog tie vaikai yra socialinės rizikos, paimti iš geriančių šeimų, savo namuose matę tik baisybes.

„Ir jeigu tu juos atkelsi į tokią teritoriją, kur yra geriama, aplink asocialūs žmonės, jie ten pražus“, - įsitikinusi politikė.

Pasak miesto tarybos narės, su socialiniais darbuotojais net nekalbėta, ar jie sutiktų su tais vaikais gyventi daugiabučio palėpėje, kai aplink tokia rizika.

Darbuotojų informuoti nepasivargino

Žolyno vaikų socialinės globos namų direktorė su DELFI bendrauti atsisakė. Komentuoti savivaldybės planų nesiryžo ir darbuotojai.

Pavyko sužinoti tik tiek, kad globos namuose gyvena vaikai nuo 2 iki 20 metų amžiaus. Į 10 vaikų šeimynas vaikų namų globotiniai pirmiausiai skirstomi pagal giminystę. Pvz. vienoje iš šeimynų gyvena 4 tos pačios mamos globos netekę vaikai ir dar šeši nesusiję giminystės ryšiais.

Darbuotojai minėjo apie planus dalį vaikų iškelti į Subačiaus gatvę ir vėliau į socialinius būstus Vydūno gatvėje sužinoję iš tėvų, kurie pradėjo eiti į globos namus ir klausti, kada čia atsidarys darželio grupės.

Išreklamavo darželio grupes, kurių nėra

Liepos mėnesį savivaldybė žiniasklaidai išplatino informaciją apie tai, kad Globos namai, esantys Žolyno gatvėje, Antakalnyje, jau šį rudenį priims darželinukus. Kaip rašyta, „rugsėjo mėnesį čia bus įsteigtos 3 naujos darželinukų grupės, vidutiniškai po 10-15 vaikų, iš viso apie 40“, „globos namuose esančios trys šeimynos bus perkeltos į joms skirtas patalpas Vydūno ir Subačiaus gatvėse“.

Mama prisistačiusiai DELFI reporterei globos namų darbuotoja teigė nieko apie tai nežinanti: „Tik tiek, kad žmonės eina pas mus ir klausia, kada pradės veikti darželis – skaitė, jog nuo rugsėjo 1 dienos čia atsidaro vaikų grupės“.

Paklausta, ar su socialiniais darbuotojais savivaldybė jau kalbėjo, kad kažkam reikės kraustytis gyventi su dešimčia vaikų į socialinius būstus Subačiaus gatvėje, darbuotoja minėjo, jog „viskas vyksta pletkų lygyje“.

„Šita rugsėjo pirmoji mums liūdna, nes pilna nežinomybės. Mes visi dideliame nerime, nes nežinome, kas vyksta – nei pakarti, nei paleisti. Paskaitėme informaciją internete, kad globos namuose bus kuriamos darželinukų grupės, pradėjo eiti pas mus žmonės ir klausinėti, kur čia užsirašyti į darželį ir pradėjome baugintis“, - pasiguodė moteris.

Abejoja savivaldybės sprendimais

Pasak darbuotojos, globos namų vaikai yra sudėtingi, jiems reikia vietos ir erdvės išsikrauti.

„Dabar turime aikšteles, kiemą. Jei koks vaikas supyksta – išlekia į mišką, išsirėkia, išsilaksto ir grįžta apsiraminęs. Neįsivaizduoju, kaip bute reikėtų gyventi su 10 vaikų, kurių kiekvieno likimas ypatingas“, - svarstė moteris.

Pasak jos, sovietmečiu tokius vaikus kėlė į rekreacines, reabilitacines zonas, kad jie galėtų nutolti nuo savo asocialios aplinkos, kad matytų mišką, daugiau būtų gamtoje, kuri pati savaime gydo žmogų.

„Nežinau, ar jiems bus geriau palėpėje, ar čia. Kad reformos reikalingos, tai tiesa, tačiau ar pasirinkti sprendimai iš tiesų gerai apgalvoti – klausimas“, - abejoja darbuotoja.

Vilioja puiki vieta

Pasak pašnekovės, globos namuose organizuojamas papildomas ugdymas, dirba fizinio lavinimo mokytojai, yra būrelių.

„Mes turime globėjus, savanorius, rėmėjus, kurie visada tuo papildomu ugdymu užsiima. Kaip tai reikės organizuoti, kai vaikai bus išblaškyti po skirtingas vietas, kol kas mes neįsivaizduojame”, - sakė globos namų darbuotoja.

Paklausta, kodėl savivaldybė reformą pradeda būtent nuo Žolyno gatvės vaikų socializacijos centro, moteris teigė mananti, jog savivaldybę vilioja sklypas – globos namai įkurti vaizdingoje, ramioje gatvėje, Pavilnių regioniniame parke.