Teisėja Asta Pikelienė nagrinėja ginčą tarp Vilniaus savivaldybės ir bendrovės „Kapitalo investicijos“. Verslininkai stadiono sklypą įsigijo iš bankrutavusios bendrovės „Jokvila“, kuri pasižadėjo įrengti stadioną ir leisti mokyklai juo naudotis mainais į galimybę statyti daugiabučius buvusioje mokyklos teritorijoje. Iš bankrutuojančios „Jokvilos“ dabartiniai savininkai sklypą įgijo už 70 tūkst. Lt – tokį sandorį vykdęs bankroto administratorius aiškina, esą žemė buvo parduota už tiek, kiek buvo verta.

Buvusi sklypo savininkė meldžia palaikyti mokyklą

Pirmiausiai teisme buvo išklausyta Vilija Beržinskienė – „Jokvilos“ buvusi akcininkė. Verslininkė prisiminė, jog „Jokvila“ buvo pastačiusi tris gyvenamuosius namus, o norėdama tęsti statybas Žirmūnuose kreipėsi į Vilniaus savivaldybę su pažadu pastatyti naują stadioną manais į buvusiojo teritorijos panaudojimą statyboms.

Pagal tuo metu galiojusius įstatymus juridiniai asmenys žemės įsigyti iš fizinių asmenų negalėjo. Taigi V. Beržinskienė dėl šios priežasties teigė pati įsigijusi būsimojo stadiono sklypą. Moteris sakė pamenanti, kaip raštu įsipareigojo sklypo neperleisti be Vilniaus savivaldybės sutikimo.

„Aš sutikau, pasirašiau“, - sakė ji.

Verslininkė teigė sklypą pardavusi savo įmonei už 295 tūkst. Lt. Tačiau „Jokvila“ bankrutavo, o bankroto administratorius reikalavo atiduoti už sklypą gautus pinigus.

„Man tas sklypas niekada ir nebuvo reikalingas“, - dievagojosi V. Beržinskienė.

Pasak jos, su bankroto administratoriumi sudaryta taikos sutartis, kurios pagrindu sklypas perleistas bankrutuojančiai „Jokvilai“.

Verslininkė taip pat prisiminė kvietusi turto vertintojus. Jie esą nustatė, kad sklypas, ant kurio stovi stadionas, vertas vieno milijono litų.

Moteris prisiekinėjo, jog nei ji, nei jos vyras neturėjo „jokio intereso“ dėl sklypo. Kaip jis atsidūrė „Kapitalo investicijų“ rankose, V. Beržinskienė teigė nežinanti.

„Jei nebūtų bankrutavusi „Jokvila“, turbūt visi būtų laimingi. Vaikai sportuotų. (...) Turbūt susidarė kažkokia landa“, - teisme svarstė buvusi sklypo savininkė.

Bankroto administratorius: sklypas buvo „apsunkintas“

Buvęs „Jokvilos“ bankroto administratorius Romualdas Pinkovskis teisme teigė, jog 295 tūkst. Lt buvo avansas, kurį bendrovė už sklypą sumokėjo savo buvusiai akcininkei. Vykstant bankroto procesui, moteris esą pinigų neturėjo, o sklypas buvo vienintelis V. Beržinskienės turtas, į kurį galėjo pretenduoti bankrutuojanti įmonė.

„Nors buvo pageidautina, aišku, pinigai“, - pridūrė R. Pinkovskis.

Pasak jo, turtas buvo parduodamas griežtai pagal įstatymo reikalavimus. Esą laimėjo didžiausią kainą pasiūlęs potencialus pirkėjas – taip už milijonu litų įvertintą sklypą sumokėta 70 tūkst. Lt.

„Kainas tvirtino mūsų kreditoriai“, - sakė bankroto administratorius.

Anot jo,įrašas apie V. Beržinskienės įsipareigojimą neperleisti sklypo be savivaldybės palaiminimo registre atsirado jau po taikos sutarties sudarymo.

Bankroto administratorius neneigė kreipęsis į Registrų centą dėl šio įsipareigojimo išregistravimo. Mat dokumentas esą „apsunkino“ sklypą ir komplikavo jo pardavimo galimybes.

„Mes nežinojome apie šitą įsipareigojimą“, - sakė R. Pinkovskis.

Jis pareiškė palaikantis „Kapitalo investicijų“ ieškinį, kuriuo reikalaujama stadioną sulyginti su žeme.

Teisėja A. Pikelienė abiejų besibylinėjančių šalių klausė, koks nuomos mokestis „Kapitalo investicijoms“ iš savivaldybės kišenės jas tenkintų, jei būtų priimta nutartis stadiono žemei nustatyti servitutą, taip leidžiant sklypą toliau naudoti Tuskulėnų mokyklos reikmėms. Savivaldybės atstovė teigė, jog savivaldybė jokios servituto kainos nenurodys, mat jos nuomone, mokykla sklypą turi naudoti neatlygintinai. Be to, už sklypą esą atlyginta, kadangi bankrutavusi „Jokvila“ mainais įgijo teisę gretimoje teritorijoje vykdyti statybas.

Tuo tarpu „Kapitalo investicijos“ už servituto nustatymą iš savivaldybės prašytų bent 2,6 tūkst. Lt per mėnesį. Tačiau, anot bendrovei atstovaujančio advokato, su servituto nustatymu verslininkai nesutiktų. „Kapitalo investicijos“ laikosi pozicijos, jog stadionas turi būti nugriautas savivaldybės lėšomis.

Sprendimą dėl stadiono likimo teisėja A. Pikelienė ketina skelbti maždaug rugpjūčio viduryje.