Šiuo metu V. Pimpienė turi per 40 auklėtinių. Mokytis dainavimo pas ją plūsta ne tik visaginiečiai, bet ir vaikai iš Švenčionių, Ignalinos, Zarasų. Ji mokytojauja jau 18 metų, šį kelią pradėjo 20-ties. „Daug, tokių metų žmonės jau turėtų būti pensijoje“, – juokiasi mokytoja.

Kilusi iš netoli nuo Visagino esančio Dūkšto, Ignalinos muzikos mokykloje V. Pimpienė baigė smuiko klasę, Vilniuje – Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją ir tuometinį Vilniaus pedagoginį universitetą.

Vaikystėje mokytojauti ji negalvojo – sako, kad taip sudėliojo likimas. Ji svajojo būti dainininke. Šiandien V. Pimpienė svarsto, kad būti mokytoja – jos pašaukimas. „Atvažiavau į Visaginą pabandyti ir likau“, – aiškina pašnekovė.

Ar jai ne ankšta Visagine? „Vilnius netoli, man čia gerai, aš pripratau, mėgstu savo darbą, yra daug mokinių, kurie nori dainuoti, toliau ruošiasi studijuoti“, – sako V. Pimpienė.

Paprastai mokytojos darbo diena baigiasi 20 val., po darbo dažnai nebebūna jėgų kalbėti.

Prašo padaryti žvaigždėmis

„Turi būti ir Dievo dovana. Visi gali dainuoti, bet atlikėjams būtinas ir talentas, kurį reikia ugdyti“, – į klausimą, ko reikia, kad vaikas dainuotų, atsako V. Pimpienė. Pasak jos, vaikas gali mokytis dainuoti ir tada, jei neturi Dievo dovanos, bet turi didelį norą. Galbūt tokiu atveju jie netaps žinomais atlikėjais, bet suaugę galės dainuoti lopšines vaikams ar iš to užsidirbti duonai.

V. Pimpienės teigimu, vaikai dainavimą renkasi ir dėl mados – visa Lietuva pastaraisiais metais dainuoja ir šoka. Kiti dainuoti užsimano matydami koncertuojančius kolegas, draugus. Yra atvejų, kai to nori tėvai. Gimdytojai kasmet ateina ir V. Pimpienės prašo jų vaiką padaryti žvaigžde. „Atsakau „Bandysim“, – šypsosi pašnekovė.

Kad kas nors netapo žvaigžde, priekaištų iš tėvų V. Pimpienė kol kas nesulaukė, tačiau pasitaiko, kad tėvai nesupranta.

Ar verta siekti profesionalaus muzikanto karjeros? „Kiekvienoje specialybėje yra ir sėkmės dalykas. Jeigu bet kokią profesiją pasirinkusį žmogų lydės sėkmė, jis įdės daug darbo, tai manau, kad kiekvienoje srityje verta. Juk gali būti žinomas kirpėjas, dizaineris, dainininkas. Vien gražaus balso neužtenka – reikia ir sėkmės“, – aiškina pedagogė.

Verkdavo išleidusi auklėtinius

Per karjerą V. Pimpienė išugdė būrį auklėtinių. Kasmet vidutiniškai po vieną jų pasirenka profesionalaus dainavimo kelią. Bene žinomiausi jų – operos solistė Ona Kolobovaitė bei televizijos projektuose „Žvaigždžių duetai“ ir „Super miestas“ išgarsėjęs Ilja Aksionovas.

Ilją V. Pimpienė mokė nuo 7-erių, Onutę – nuo 11-kos metų. „Atsiras ir daugiau žinomų atlikėjų iš Visagino, jaunimas užaugęs, mokosi“, – tvirtina pašnekovė. Ji džiaugiasi, kad iš kitų miestų ar užsienio grįžę auklėtiniai ją aplanko.

Mokytoja tvirtina, kad kultūrinio gyvenimo Visagine netrūksta, čia koncertuoja buvę mokiniai. Štai O. Kolobovaitė pernai surengė du koncertus. Daug mokinių rudenį ketina suvažiuoti į mokyklos 35- metį.

Jau daugelį metų V. Pimpienės auklėtiniai skina laurus televizijos dainų konkurse „Dainų dainelė“.
Vienais metais iš Visagino laureatais tapo net 5 mokytojos auklėtiniai. Kilus pasipiktinimui, Visaginui skiriama kvota buvo sumažinta. Kadangi Visagine daug gabių vaikų, miesto vaikai dėl kvotų nukenčia.

„Man jie visi gerai dainuoja. Tai ir sėkmės dalykas – juk visi negali pakliūti, nors ir gerai atrodo, ir dainuoja, ir artistiški. Komisija griežta, viskas turi būti idealu. Žinoma, reikia ir sėkmės. Į „Dainų dainelę“ eina kuopomis – kas dainuoja, kas akomponuoja“, – pasakojo V. Pimpienė.

Pasak V. Pimpienės, Visagino jaunimas nori išvažiuoti iš miesto – nė vienas menų mokyklos absolventas mieste nepasiliko – kas renkasi užsienį, kas Lietuvą. Vienus svetur išveja siekis užsidirbti, kiti išvyksta dėl lietuvių kalbos barjero. „Iš pradžių būdavo liūdna, dar nebuvau įpratusi. Pripratau, toks mokytojo likimas, jis vaiko neturi pasilikti, jį turi išleisti. Anksčiau verkdavau išleidusi auklėtinius“, – prisipažino mokytoja.

Į klausimą, ar mokytojo darbas dėkingas, V. Pimpienė atsako samprotaudama apie bumerango efektą: viskas grįžta iš kitur, geriau duoti, negu imti.

Ne tik mokytoja, bet ir politikė

Vita Pimpienė
Visagine lietuvių rasi tik apie 15 proc. „Ne visur lietuviškai susikalbėsi – kai kur, pavyzdžiui, parduotuvėje, nesupranta. Dabar vaikus jau labiau bando integruoti – rusakalbių šeimos nuo mažumės vaikus stengiasi vesti į lietuvišką darželį, kad jie pramoktų kalbą, kad būtų lengviau. Anksčiau to nebuvo“, – aiškino mokytoja.

Dažnai mokiniai nori dainuoti rusiškai – V. Pimpienė juos skatina bandyti dainuoti lietuviškai ar kitomis kalbomis.

Pasak V. Pimpienės, Visagine žmonės nelabai žiūri lietuviškas televizijos programas, bet kai buvo rodomas „Super miestas“, jį žiūrėjo daug miestiečių. Jei anksčiau Visaginas buvo laikomas atominiu miestu, tai dabar jis siejamas su žinomais atlikėjais, taip pat sportininku Jevgenijumi Šuklinu.

V. Pimpienė – ne tik žinoma pedagogė, bet ir politikė. Ji priklauso Liberalų ir centro sąjungai, 2011 m. ji tapo miesto tarybos nare.