Seimo posėdžių sekretoriate visi LLRA frakcijos nariai įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad " tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose".

Lietuvos Konstitucija teigia, kad "minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma", o "valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės". "Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą", - skelbia 26 Konstitucijos straipsnis.

LLRA siūlymą dėl privalomo tikybos mokymo kritiškai įvertino ir Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija. Jos pirmininkas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius reaguodamas į pataisas išplatino pranešimą, jog Lietuvos katalikų bažnyčia nepritaria, kad šalies mokyklose būtų įvestas privalomas tikybos mokymas.

"Toks politikų žingsnis sukelia visiškai nereikalingą įtampą ir pasipiktinimo bangą visuomenėje, neva Bažnyčia siekia prievartinės akcijos. Norėdami išsklaidyti šias abejones, reiškiame nepritarimą ir neigiamą nuomonę tokiems siūlymams. Šie politikų raginimai nėra ir nebuvo derinami su Katalikų Bažnyčios vadovybe", - pranešime teigia S.Tamkevičius.

Pasak S.Tamkevičiaus, šiuo metu galiojanti tvarka, kai moksleiviai gali rinktis tikybos arba etikos pamokas, "pilnai įgyvendina galimybę visiems norintiems pasirinkti savo konfesijos tikybos arba etikos pamokas, tuo pačiu nepažeisdama niekieno laisvės apsispręsti dėl savo dorinio ir religinio ugdymo".

LLRA lyderis V.Tomaševskis tuo tarpu sako, jog prieš privalomą tikybos mokymą pasisako ne visi dvasininkai, yra ir pritariančių.

"Visų pirma, pasisakė ne vyskupai, o vyskupas, ir yra įvairių nuomonių tarp dvasininkų. Yra, kad gal nereikia visų mokyti religijos, gal kai kuriems ji netinka, jie nenori, bet yra ir kitas argumentas, kad ne visi nori mokytis ir matematikos, ir kitų dalykų, bet turi mokyti, o šitas dalykas yra pagrindinis, religijos, tikėjimo pagrindai yra pagrindas viso mūsų gyvenimo", - sakė LLRA pirmininkas.