Alytaus miesto švietimo įstaigoms darbuotojų algoms ir komunalinėms paslaugoms apmokėti savivaldybė šiemet planuojama skirti 23 mln. litų – 4 mln. mažiau nei pernai.

„Jau esam apkalbėję preliminariai, kad sargus reikia pakeisti stebėjimo kameromis – tiek viduje, tiek išorėje, buhalteriją centralizuoti, ūkines tarnybas sumažinti, pavyzdžiui, butų ūkis gali teikti nemažai paslaugų ir dar pigiau bei kokybiškiau“, – sako Alytaus miesto meras Jurgis Krasnickas.

Pasak mero, panaikinus 108 sargų etatus ir įrengus vaizdo kameras bus sutaupyta apie milijonas litų.

Kai kuriose savivaldybėse jau įvykdytą švietimo įstaigų buhalterinės apskaitos centralizavimą Alytaus švietimo bendruomenės atstovai laiko nelogišku. Esą dešimtį metų įstaigos tvarkėsi finansus savarankiškai ir vargo nematė. O dabar planuojama palikti tik trečdalį buhalterių etatų iš penkiasdešimties.

„Visi švietimą reglamentuojantys valstybinio lygio dokumentai numato, kad turi būti didinamas švietimo įstaigų savarankiškumas, o grįžimas prie centralizuotos buhalterijos būtų to savarankiškumo mažinimas. Mes kategoriškai pasisakome prieš tokį politikų užmojį“, – tvirtina Alytaus miesto Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Dar vienas vietos politikų užmojis – panaikinti mokyklose ir darželiuose pagalbinius darbininkus ir ūkines paslaugas pirkti.

„Būna kasdien įvairių situacijų, pvz., mokinio spintelės spynelė užsikerta. Neseniai buvo reali situacija, kai trečiam aukšte kažkas su vandentiekiu atsitiko. T ai jeigu reikės skambinti ir laukti, tai galų gale ir tam pačiam mokiniui jau reiks eiti namo. Tai ką jis lauks, kol kas nors atvyks ir atidarys spintelę?“ – politikų planais stebisi Alytaus Jotvingių gimnazijos direktorius Kęstutis Miliauskas.

Pasak miesto vadovų, ieškoma ir kitų būdų kaip sutaupyti, nes papildomi 4 mln. litų itin reikalingi – vien savivaldybės paskoloms dengti reikia rasti 2,5 mln.

„Yra svarstoma keisti miesto apšvietimo lempas į taupančias – LED, bet vėlgi čia reikalinga investicija, kuri neatsiperka iš karto. Reikalingi keli metai. Komunaliniam ūkyje taip pat visi nori, kad gatvės būtų nuvalytos, sniegas nukastas, vasarą žolytė būtų nupjauta“, – sako Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Ąžuolas.

Pasigirdo siūlymų vieną mokyklą, neišgyvenančią iš mokinio krepšelio lėšų, uždaryti. Tačiau miesto vadovai sako, kad tai ne išeitis – tuščių pastatų, priklausančių savivaldybei, ir taip mieste apstu.