Šiais metais tarptautinėse mokinių olimpiadose ir dalykiniuose konkursuose lietuviai iškovojo 8 aukso, 8 sidabro, 20 bronzos medalių ir pelnė 7 medaliams prilygstančius laimėjimus. Dalykų skalė plati: fizika, matematika, biologija, chemija, informatika, geografija, aplinkosauga, muzika, filosofija, kalbos, debatai.

„Kūrybingumas ir jaunystė moksle – pagrindas šalies ateičiai. Be talentų mes nesukursime inovatyvios ekonomikos, neužtikrinsime šalies pažangos“, – jaunimui sakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, itin svarbu, kad talentai kurtų Lietuvai. D. Grybauskaitės teigimu, būtina stengtis, kad gabiausi jauni žmonės įgytų pasaulinio lygio išsilavinimą, sudaryti visas sąlygas jaunimui ne tik atsiskleisti, bet ir tobulinti savo gebėjimus, praktiškai įgyvendinti idėjas gimtinėje.

D. Grybauskaitė kalbėjo, kad vien talento neužtenka – reikia darbštumo, pasiaukojimo, tikslo siekimo. Prezidentė ragino jaunimą kiekvieną dieną būti geresniais sau, tėvams ir tėvynei.

Laureatus ir jų mokytojus taip pat sveikino naujasis švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Pirmą oficialią viešą ministro kalbą sakęs D. Pavalkis moksleiviams prižadėjo, kad ateityje pasimokys viešo kalbėjimo ir kalbės „be popieriaus“.

Viešojo kalbėjimo meistras nori tapti verslininku ir renkasi Britaniją

Povilas Rutkauskas
Kauno jėzuitų gimnazijos abiturientas Povilas Rutkauskas laimėjo aukso medalį viešojo kalbėjimo ir debatų konkurse Australijoje. Laimėjimas Povilą nustebino – dažniausiai tokius anglų kalba vykstančius konkursus laimi anglakalbių šalių atstovai.

Viešasis kalbėjimas, kaip ir debatai, turi savas taisykles. Priešingai nei debatai, viešasis kalbėjimas individualus, o ne komandinis užsiėmimas. Turnyre Australijoje buvo keturios užduotys: viešosios kalbos sakymas, viešasis skaitymas, debatai ir kalbos sakymas ekspromtu.

Pasak Povilo, jis pirmiausia gimnazijoje pradėjo debatuoti, o vėliau pasirinko viešąjį kalbėjimą. „Daug darbo, o galų gale galima matyti vaisius. Talento nepervertinčiau – reikia daug ir sunkiai dirbti, nebijoti prašyti kitų žmonių pagalbos, patarimo iš šalies“, – kelią į sėkmę DELFI atskleidė viešojo kalbėjimo ir debatų konkurso nugalėtojas.

Baigęs gimnaziją, kaunietis ketina studijuoti tarptautinį verslą Didžiojoje Britanijoje. Verslas jaunuolį vilioja dėl to, kad verslininkai abu jo tėvai. „Manau, viešasis kalbėjimas pritaikomas bet kurioje specialybėje ir duoda naudos gyvenime – lengviau reikšti mintis, imi labiau pasitikėti savimi“, – į klausimą, kodėl nesirenka labiau su viešu kalbėjimu susijusios specialybės, atsakė Povilas.

Ar po studijų Anglijoje grįš į Lietuvą, abiturientas dar negali pasakyti. „Tikiuosi grįžti į Lietuvą, nes reikia šaliai, kuri manimi pasirūpino, atiduoti grąžą. Bet nežinau, kaip susiklostys gyvenimas ir kokia bus situacija, kai baigsiu universitetą“, – kalbėjo Povilas.

Atrofizikas pasirinko Kembridžą

Vilnietis Motiejus Valiūnas tarptautinės astronomijos ir astrofizikos olimpiadoje laimėjo aukso medalį. Toks pasiekimas iškovotas pirmą kartą Lietuvos istorijoje. Astronomija ir astrofizika Motiejus domisi nuo ketvirtos klasės, o nuo aštuntos klasės dalyvauja tarptautinėse olimpiadose, kuriose laimėjo ne vieną medalį.

„Šie dalykai patraukė, kai vaikystėje perskaičiau namuose turimas enciklopedijas ir knygas“, – pasakojo Motiejus.

Šįmet vilnietis įstojo į matematiką prestižiniame Didžiosios Britanijos Kembridžo universitete.
Motiejus Valiūnas
Pasak Motiejaus, užsienyje matematika labai siejama su fizika ir astrofizika.

„Manau, ten geresnis paruošimas, aukštesnis lygis, čia studentams skiriama daugiau dėmesio nei Vilniaus universitete. Tarp licėjaus auklėtinių Kembridžo ir Oksfordo universitetai populiarūs“, –kodėl pasirinko Kembridžą, aiškina Vilniaus licėjaus auklėtinis. Pasak jo, Kembridže studijos stiprios, daug savarankiško darbo, už kurį vėliau reikia atsiskaityti.

„Kol kas nežinau, kas bus po studijų, kaip viskas susiklostys“, – į klausimą, ar ateitį sieja su Lietuva, atsakė Motiejus.