ŠMM pavaldus Švietimo aprūpinimo centras jau keletą metų vykdo projektą „Lyderių laikas“. Pavasarį šis projektas suteikė galimybę 81 asmeniui studijuoti „Švietimo lyderystės“ magistrantūroje privačiame ISM Vadybos ir ekonomikos universitete.

Nemokamai studijuoja nacionalinio, savivaldybių ir mokyklų lygmens švietimo darbuotojai. Iš 81 minėto asmens, 20 dirba ŠMM ar jai pavaldžiose institucijose – Ugdymo plėtotės centre, Švietimo informacinių technologijų centre, Nacionalinėje mokyklų vertinimo agentūroje, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centre, Švietimo mainų paramos fonde.

Minėtame valstybės tarnautojų dvidešimtuke – politinio pasitikėjimo G. Steponavičiaus patarėjas A. Lakštauskas. Kam nusišypsos laimė nemokamai studijuoti magistrantūroje, sprendė darbdaviai. Sprendimą dėl A. Lakštausko pasirašė pats G. Steponavičius.

G.Steponavičius ir jo patarėjas problemos nemato

Gintaras Steponavičius
Pasak G. Steponavičiaus, A. Lakštauskas turėjo atitikti atitinkamus kvalifikacinius kriterijus – buvo vertinamas kalbų mokėjimas, išsilavinimas. Pasak G. Steponavičiaus, patarėjo darbo veikla susijusi su švietimu – A. Lakštauskas buvęs mokyklos vadovas.

„Atrenkant kandidatus, tokio klausimo nekilo, visais atvejais buvo žiūrima į tų žmonių pasiryžimą ir po studijų toliau būti įsipareigojusiais darbuotis švietimo reikaluose. Tai jis turėjo patvirtinti raštiškai“, – į klausimą, ar etiška politinio pasitikėjimo patarėją siųsti nemokamai studijuoti, atsakė G. Steponavičius.

G. Steponavičiaus teigimu, išėmus iš konteksto, 20 valstybės tarnautojų atrodo nemažas skaičius, tačiau svarbu, kad „ir prie valstybės politikos esantys žmonės turėtų ne prastesnius gebėjimus už tuos, kuriuos įgyja regionų švietimo lyderiai“.

Albertas Lakštauskas
Savo studijose nieko blogo neįžvelgia ir A. Lakštauskas. „Ministras manęs nei protegavo, nei turėjo tokios galimybės. Aš, kaip ir visi pretendentai, lygiai taip pat atlikau visas procedūras. Pagal analogiją galima sakyti, kad bet kurį protegavo jo tiesioginis viršininkas ar dar kas nors. Šioje vietoje esu visiškai ramus, nes jokio protegavimo, nei galimybių nebuvo, galų gale, ne tokie žmonės esame“, – tvirtina A. Lakštauskas.

Patarėjas sakė esantis Kaišiadorių savivaldybės tarybos Švietimo komiteto pirmininko pavaduotojas, tad galintis užtikrinti tęstinumą švietimo srityje. Jis teigia dalyvavęs atrankoje – turėjęs atlikti testus, įrodyti motyvaciją, dalyvauti pokalbyje.

Baigę mokslus, dirbs švietimo vardan

„Ne, tai nėra proga pasinaudojant užimamomis pareigomis nemokamai įgyti magistro laipsnį todėl, kad nė vienas iš jų nerengė ir nevykdo projekto. Jie yra vadovų ir bendradarbių atrinkti. Ir ne magistro laipsnis čia esmė. Projekto esmė, kad per magistro studijas yra suburiami žmonės iš nacionalinio, savivaldybių ir mokyklų lygmens 2 metus mokytis kartu viename suole, diskutuoti švietimo temomis, mokytis tų pačių lyderystės temų, prieiti bendrų sprendimų“, – DELFI sakė projekto vadovė, Švietimo aprūpinimo centro direktoriaus pavaduotoja Rasa Šnipienė.

Pasak R. Šnipienės, su visais atrinktais asmenimis pasirašytos sutartys, kad jie toliau dirbs kartu vardan švietimo ateities. R. Šnipienė pridūrė, kad klausimą dėl magistrantūros studijų ŠMM ir jai pavaldžių institucijų darbuotojams aiškiai iškėlė ir Europos socialinio fondo agentūra – joje teko ginti parengtą paraišką.

Dvejų metų laikotarpiui „Lyderių laiko“ įgyvendinimui skirta 1,7 mln. Lt. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. R. Šnipienės teigimu, 2013 m. prasidės neformaliosios studijos, jose dalyvaus 245 švietimo darbuotojai.

R.Juozapavičius: galima kelti klausimus, pagal kokius kriterijus jis buvo atrinktas

Rytis Juozapavičius
Pasak buvusio Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nario Ryčio Juozapavičiaus, teisiškai būtų sunku įrodyti, kad G. Steponavičius skirdamas patarėją turėjo privačių interesų. „Ministras galėtų sakyti, kad tiesiog pasirinko protingą, kompetentingą žmogų, dirbantį Lietuvos naudai, tad jis už mokesčių mokėtojų pinigus ir lavinamas, kad tarnautų Lietuvai. Privatų G. Steponavičiaus interesą būtų sunku įrodyti“, – svarsto R. Juozapavičius.

Pasak jo, pagrindas būtų tik tada, jei pavyktų įrodyti, kad A. Lakštauskas – ministro bičiulis ir draugas.

„Tačiau galima kelti klausimus, kokiais kriterijais remiantis jis buvo atrinktas. Kodėl būtent šitas asmuo, o ne, tarkime, stropus nežinomas kitos ministerijos tarnautojas? Kodėl, tarkime, nesudarius sąlygų visiems valstybės tarnautojams, jei žmogus stengiasi, pasiekia tam tikrus rodiklius, finansuoti studijas ISM? Ko gero, mums nėra aiški viešojo sektoriaus motyvavimo sistema – nėra aiškių kriterijų ir rodiklių, kuriuos pasiekęs žmogus tampa vertu dovanos“, – mano R. Juozapavičius.